Tελευταια Νεα

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 13, 2019

Μητσοτάκης: Δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μου να συναντήσω τον Ερντογάν - Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Σύνοδος Κορυφής: Η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Ζήτησα και πήρα την στήριξη των ευρωπαίων ηγετών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για Μπορίσοφ: «Χαθήκαμε στην μετάφραση. Μέσα στο συμβούλιο εξέφρασε την στήριξή του στην Ελλάδα». Οι ηγέτες της Ε.Ε. στάθηκαν στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην προκλητική Τουρκία. Αποστολή στις Βρυξέλλες για το newsit.gr: Αιμίλιος Περδικάρης.
Στον απόηχο της καταδίκης της Τουρκίας από τους ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Ο αντικειμενικός στόχος για την ελληνική πλευρά επετεύχθη: η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης «αποκήρυξε» τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέφερε το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας και στήριξε ομόφωνα και απερίφραστα την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στην ελληνική κυβέρνηση την αποκαλούμενη «ομπρέλα» για τις περαιτέρω ενέργειές της απέναντι στις προκλήσεις και την παραβατικότητα της Άγκυρας.

«Ζήτησα και έλαβα την πλήρη στήριξη των ομολόγων μου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός αφού διάβασε ένα απόσπασμα από το κείμενο συμπερασμάτων όπου εκφράζεται η καταδίκη της Τουρκίας είπε απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό: «Στέλνω ένα μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε όλες τις ελληνίδες και τους έλληνες. Έχουμε σιγουριά, έχουμε αυτοπεποίθηση, έχουμε σχέδιο όχι γιατί έχουμε μόνο το δίκιο με το μέρος μας αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που στέκονται δίπλα στην Ελλάδα όταν πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Για την συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας παρά την καταδίκη από την ΕΕ και ποια θα είναι τα επόμενα βήματά μας ο πρωθυπουργός είπε: «θεωρούμε την συμφωνία αυτή άκυρη, ανυπόστατη χωρίς κανένα περιεχόμενο. Και θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στα διεθνή φόρα όπως τον ΟΗΕ. Η συμφωνία αυτή δεν έχει την στήριξη και την έγκριση του λιβυκού κοινοβουλίου. Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό τους γιατί είναι απομονωμένοι διπλωματικά αφού έχει καταδικαστεί η συμπεριφορά της». «Εμείς δεν παίζουμε με τις λέξεις, υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας δίκαια με κάθε τρόπο που θα είναι απαραίτητος», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν υπήρξαν άλλες παρεμβάσεις ευρωπαίων ηγετών είπε ότι «ασφαλώς και υπήρξαν και πολλοί εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην Αθήνα και την Κύπρο. Ο Πρόεδρος Μακρόν ήταν πολύ υποστηρικτικός και τον ευχαριστώ και δημόσια γι’ αυτό. Δεν θέλω να κάνω ιδιαίτερες διακρίσεις. Έγινε μια συζήτηση περιεκτική και συζήτηση και για το προσφυγικό. Στο ζήτημα αυτό, υπάρχει διάθεση από την ΕΕ να βρει ένα modus vivendi. Η Τουρκία πρέπει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές και να συνεργάζεται με την ελληνική ακτοφυλακή. Δεν υπήρξε καμία απολύτως απόκλιση από την κεντρική ελληνική θέση παρά μόνο αμέριστη συμπαράσταση», είπε ακόμα.

Στο ερώτημα αν έχει λάβει εγγυήσεις για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός είπε: «Η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά. Αν αυτό καταλήξει με υπαιτιότητα της Τουρκίας να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο προσφυγικό θα τις διαχειριστούμε. Δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση και κανέναν συμψηφισμό!»
Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν θα λάβει το μήνυμα, και για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού είπε: «Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε κλιμάκωση αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. Αν το μήνυμα φτάνει στην άλλη μεριά αφορά την άλλη μεριά. Για τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ είπε ότι μερικές φορές χανόμαστε στην μετάφραση. Μέσα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο στήριξε απόλυτα την Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα αν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν είπε ότι δεν είναι στα άμεσα σχέδιά του. Οι δίαυλοι πάντως όπως είπε είναι ανοικτοί. Δεν σταματάμε ποτέ να συζητούμε αλλά δεν συζητάμε για τις κάμερες και τις εντυπώσεις. Είμαι έτοιμος να τον συναντήσω ανά πάσα στιγμή. Αλλά με βάση την στάση της Τουρκίας δεν θεωρώ ότι είναι καλό αν τον συναντήσω αυτή την στιγμή».

Στο ερώτημα του newsit.gr και του Αιμίλιου Περδικάρη, με ποια γραμμή πηγαίνει στον Λευκό Οίκο είπε ότι «Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις στα ζητήματα που αφορούν το άκυρο μνημόνιο της Τουρκίας με την Λιβύη και θεωρώ ότι αυτή η στήριξη θα επαναληφθεί. Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις για να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας ισχύς καθώς αυτό είχε σταματήσει στα χρόνια της κρίσης. Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω το επίπεδο της οικονομικής μας συνεργασίας γιατί δίνω μεγάλη σημασία στις επενδύσεις που μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα».

« Προηγουμενη
Επομενη »