Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ... Προειδοποίηση ΗΠΑ σε Τουρκία: «Mην τολμήσετε γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα»- «Προκλητική η στάση της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ»

Ανησυχίες εκφράζει η Ουάσινγκτον για τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Βέβαια δεν παίρνουν και πάλι ξεκάθαρη στάση οι ...


Ανησυχίες εκφράζει η Ουάσινγκτον για τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο. Βέβαια δεν παίρνουν και πάλι ξεκάθαρη στάση οι ΗΠΑ σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στην περιοχή και αυτό έχει την σημασία του.




Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει στην Αγκυρα την ανησυχία της για την πιθανότητα επέκτασης των τουρκικών γεωτρητικών δραστηριοτήτων προς δυσμάς και, συγκεκριμένα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στο Αιγαίο, ανέφερε χθες ο Ματ Πάλμερ βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για ευρασιατικές υποθέσεις και ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα δυτικά Βαλκάνια, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, χθες, σε ελληνικά ΜΜΕ, ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον εξέφρασε την άποψη προς την Αγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση, δηλαδή επέκταση των γεωτρήσεων σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, θα ήταν «εξαιρετικά προκλητική».

TI EIΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ

Ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει ξεκάθαρες τις ανησυχίες τους σχετικά με τις γεωτρητικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στα ανοικτά της Κύπρου.

«Αυτό περιλαμβάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που η Κύπρος θεωρεί ότι αποτελούν μέρος της ΑΟΖ της και ειδικότερα γεωτρήσεις εντός των 12 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Αμμοχώστου που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιγράψει, ανοιχτά, ως παράνομες, ως συνέπεια των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας και του εθιμικού Διεθνούς Δικαίου που αντανακλάται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» τόνισε ο κ. Πάλμερ.

Αναφορικά με το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πάλμερ σημείωσε ότι αυτό έχει καθοριστεί από τον ΟΗΕ και με σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία στους όρους αναφοράς που να είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει στην εμπέδωση της σταθερότητας στη ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. pentapostagma.gr