Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«Σφαγή» στα ΑΕΙ: Οι μισοί θα μείνουν απ' έξω - Εισακτέοι και βάσεις κρίνονται από τα Πανεπιστήμια

Dikaiologitika NewsΑντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές στις πανελλαδικές, σχετικά με την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια αναμένεται να βρεθούν οι...


Dikaiologitika NewsΑντιμέτωποι με μεγάλες αλλαγές στις πανελλαδικές, σχετικά με την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια αναμένεται να βρεθούν οι μαθητές του λυκείου, εάν εφαρμοστούν άμεσα οι εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες τα πανεπιστήμια θα ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων αλλά και τη βάση εισαγωγής στα τμήματά τους.




Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» και το ρεπορτάζ της Νικολίτσας Τρίγκα, το σχέδιο προβλέπει τεράστια αλλαγή για το καθεστώς εισαγωγής στα ΑΕΙ, οδηγώντας ακόμη και τους μισούς υποψηφίους εκτός πανεπιστημίων, ενώ πλέον, όλοι οι μαθητές θα πρέπει να συμμετάσχουν σε έναν αμείλικτο αγώνα για να κατακτήσουν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Τα πανεπιστήμια ζητούν αυτήν τη δυνατότητα εδώ και αρκετά χρόνια, χωρίς καμία κυβέρνηση να την παραχωρεί, καθώς ο κοινωνικός αντίκτυπος μιας τέτοιας επιλογής θα ήταν τεράστιος, όπως και το πολιτικό κόστος.

Εάν τα πανεπιστήμια όριζαν φέτος τον αριθμό των εισακτέων, από τα 78.000 παιδιά που κέρδισαν μια θέση στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα έμπαιναν τα μισά, ενώ σε κάποια ιδρύματα, κυρίως τα μεγάλα, ο αριθμός θα ήταν ακόμα μικρότερος.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει δηλώσει ότι «στις προθέσεις μας είναι τα πανεπιστήμια να ορίζουν τον αριθμό των εισακτέων και παράλληλα να ορίζουν τη βάση εισαγωγής. Θέλουμε το 10 να είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και από εκεί και πέρα το κάθε ίδρυμα να μπορεί να ορίζει μια βάση εισαγωγής πάνω από την ελάχιστη. Οποια θέλει: 15, 16, 17, 13… Το θεωρούμε αδιανόητο ο Ελληνας φορολογούμενος να πληρώνει για ιδρύματα στα οποία κάποιος μπαίνει με βαθμό 3. Το λέμε ευθέως.

Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα είναι πιο ελεύθερα και πιο αυτόνομα. Αυτός είναι ο στόχος. Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξής: δηλώνει το πανεπιστήμιο πως θα πάρει 500 φοιτητές και τελικά παίρνει 1.500. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η εκπαίδευση που παρέχει επί της ουσίας στους 1.500 είναι μειωμένη, διότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτόν τον πάρα πολύ μεγάλο όγκο. Τελικά, πλήττονται όλοι».