Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΥΜΠΤΩΣΗ Ή ΚΑΤΙ ΗΞΕΡΑΝ...;; Σενάρια ταινιών και σειρών που «προέβλεψαν» μεταγενέστερες τραγωδίες και καταστροφές

«Η ζωή μιμείται την τέχνη, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η τέχνη τη ζωή», είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, κάτι που αποδεικνύεται με τον χειρότερο ...


«Η ζωή μιμείται την τέχνη, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι η τέχνη τη ζωή», είχε πει ο Όσκαρ Ουάιλντ, κάτι που αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο.

Έχει πέσει καθόλου στην αντίληψή σας πόσες φορές ένα σενάριο μίας ταινίας ή κάποιας τηλεοπτικής σειράς «προέβλεψε» το μέλλον; Και όχι απλά το μέλλον, αλλά τραγικά σενάρια τραγωδιών και καταστροφών που θα κόστιζαν την ζωή σε αμέτρητους ανθρώπους ή θα είχαν σαν αποτέλεσμα καταστροφές αρχιτεκτονικών θαυμάτων- συμβόλων δημοφιλών και αγαπημένων πόλεων;




Οι συνταρακτικές συμπτώσεις που ακολουθούν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «διαβολικές», καθώς οι δημιουργοί επιτυχημένων και δημοφιλών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σεναρίων δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι μετά από 20 ή 30 χρόνια, οι εμπνεύσεις τους θα παίρνανε σάρκα και οστά και, μάλιστα, με τον πιο τραγικό τρόπο.

Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Ήταν απόγευμα Δευτέρας στις 15 Απριλίου του 2019, της πρώτης ημέρας της Μεγάλης Εβδομάδας για τους Καθολικούς, όταν η πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού έκανε γνωστή την είδηση για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Παναγία των Παρισίων, γνωστής και ως Νοτρ Νταμ, ενός από τα πλέον θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού και σημείου αναφοράς για την γαλλική πρωτεύουσα.

Η καταστροφική πυρκαγιά, όπως αποδείχθηκε ώρες αργότερα όταν οι πυροσβέστες κατάφεραν να την κατασβέσουν, προκάλεσε πολύ σοβαρές ζημιές στον εμβληματικό καθεδρικό ναό, ο οποίος το 2013 συμπλήρωσε 850 χρόνια ζωής.

Συντετριμμένοι και σοκαρισμένοι οι Γάλλοι αλλά και πολίτες από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την ιστορική Παναγία των Παρισίων, ένα από τα «ορόσημα» της γαλλικής πρωτεύουσας, μνημείο της γαλλικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς, να παραδίδεται στις φλόγες.

Οι ζοφερές εικόνες της φλεγόμενης Παναγίας έκαναν τον γύρο του κόσμου, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, θλίψη και θρήνο για τις τεράστιες καταστροφές στο αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα.

Με κομμένη την ανάσα, άλλοι από κοντά κι άλλοι μέσα από τηλεοπτικούς δέκτες και λοιπές οθόνες, είδαν το περίφημο «βέλος» του καθεδρικού ναού να καίγεται και να καταρρέει, παρασύροντας μαζί του αιώνες ιστορίας κι ένα από τα πιο δυνατά σύμβολα της «Πόλης του φωτός».


Ο Βίκτωρ Ουγκώ χρησιμοποίησε τον καθεδρικό ναό ως το σκηνικό για το μυθιστόρημα «Η Παναγία των Παρισίων», που έγραψε το 1831, και ενάμιση, σχεδόν, αιώνα αργότερα η Walt Disney Pictures βασισμένη σε αυτό, κυκλοφόρησε την αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων «Η Παναγία των Παρισίων».

Με αρκετές διαφορές από την αυθεντική ιστορία θεωρήθηκε μία από τις πιο σκοτεινές ταινίες κινουμένων σχεδίων της Disney λόγω των ώριμων θεμάτων της. Οι ιθύνοντες της ταινίας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την τεράστια καταστροφή την οποία υπέστη ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα του Παρισιού, 20 σχεδόν χρόνια αργότερα.

Κι όμως, στις τελευταίες σκηνές της ταινίας η Παναγία των Παρισίων φαίνεται να παραδίνεται στις φλόγες, καθώς ο Δικαστής Φρόλο προκειμένου να εκδικηθεί την νεαρή Εσμεράλδα, η οποία τον είχε απορρίψει, αποφάσισε να κάψει το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας με σκοπό να κάψει την όμορφη τσιγγάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ