Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Συρία - Η πτώση του μετώπου , είναι το έναυσμα της τακτικής της «εν τω βάθει» μάχης για την κατάκτηση της Idlib.

infognomonpoliticsΚατά τους τελευταίους μήνες, η συριακή κυβέρνηση σημείωσε κάποια πρόοδο στο βορειότερο τμήμα της επαρχίας της Χάμα που...


infognomonpoliticsΚατά τους τελευταίους μήνες, η συριακή κυβέρνηση σημείωσε κάποια πρόοδο στο βορειότερο τμήμα της επαρχίας της Χάμα που βρίσκεται στα σύνορα με την επαρχία της Idlib και την οποία έχουν στην κατοχή τους οι τζιχαντιστες . Η παραβίαση των αμυντικών γραμμών των τζιχαντιστών θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας ευρύτερης εκστρατείας εναντίον τους .
Οι χάρτες απεικονίζουν την πρόοδο που σημειώθηκε από την 15η Μαΐου 2019 έως σήμερα ( με κόκκινο περιοχές υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης· με πράσινο περιοχές υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστων ).

Μέτωπο στην Βόρεια Χάμα - 15 Αυγούστου 2019


Η τρέχουσα επιχείρηση είναι μια στρατηγική τανάλιας στη δυτική και ανατολική πλευρά του Khan Shaykhun. Έχει σχεδιαστεί για να περικυκλώσει τις πόλεις Al Lataminah, Kafr Zayta, Khan Shaykhun και Morek που βρίσκονται στην κατοχή των τζιχάντιστων.

Η επαρχία βόρεια της Χάμα και της Ιντλίμπ είναι υπο τον ελέγχο της Χαϊάτ αλ Σαχάρ αλ Σάμ (HTS) η οποία έχει ευθυγραμμιστεί με την αλ-Κάιντα. Η HTS νίκησε και απομάκρυνε αρκετές Τουρκικές ομάδες 'ανταρτών' από την περιοχή που κυβερνά. Στη συριακή πλευρά, η Δύναμη των Τίγρεων και η 4η μεραρχία είναι οι κύριες μονάδες στην μάχη που διεξάγεται.

Η πρώτη φάση της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες και ανασχέθηκε από αρκετές εκεχειρίες, αποδείχθηκε δύσκολη. Οι τζιχαντιστές διαθέτουν καλό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό Αμερικανικών αντιαρματικών πυραύλων TOW με εμβέλεια 5.000 μέτρων. Διαθέτουν επίσης σημαντικό αριθμό από εκτοξευτήρες πυραύλων .
Οι θέσεις τους ήταν καλά προετοιμασμένες και υπερασπίστηκαν σθεναρά κάθε σπίτι. Αντεπιτέθηκαν με επιτυχία χρησιμοποιώντας οχήματα με βομβιστές αυτοκτονίας.




Οι απώλειες του συριακού στρατού κατά την πρώτη φάση ήταν απαράδεκτες υψηλές. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή τακτικής. Η συριακή και ρωσική αεροπορία ξεκίνησαν μια εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμών με εκατοντάδες αεροπορικά χτυπήματα και βολές πυροβολικού κάθε μέρα εναντίον των τζιχαντιστών. Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για να εντοπίσουν τους εκτοξευτές κινητών πυραύλων που κρύβονται σε φυτείες φρούτων και να κατευθύνουν το πυροβολικό και τους πυραύλους σε αυτούς τους στόχους. Το πρακτορείο ANNA News δημοσίευσε μερικά βίντεο αυτής της εκστρατείας (1, 2, 3 - Engl.subs). Η αεροπορική εκστρατεία προξένησε στους τζιχαντιστές σημαντικές απώλειες σε υλικό και προσωπικό. Μόνο ένα από τα επιτιθέμενα αεροπλάνα, ένα συριακό SU-22, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Ο συριακός στρατός άρχισε επίσης να πραγματοποιεί μεγάλες νυχτερινές επιθέσεις. Τα νέα άρματα T-90 και τα εκσυγχρονισμένα T-72 διαθέτουν εξαιρετική θερμική νυχτερινή όραση και μπορούν να καταστρέψουν στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Το πεζικό μπορεί να προχωρήσει υπό την προστασία τους. Αντί να πολεμά κατά μήκος δρόμων από πόλη σε πόλη, ο στρατός κινήθηκε για να πάρει το προβάδισμα και στην συνέχεια να εντείνει τις προσπάθειες του. Υπερφαλαγγίζοντας τους εχθρούς τα στρατεύματα διέρρηξαν αρκετές αμυντικές γραμμές. Οι τζιχαντιστές τρέπονται τώρα σε φυγή. Αυτό το βίντεο ANNA (engl.subs) δείχνει την επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας για την απελευθέρωση της πόλης (Al Hobeit) και δίνει μια πλήρη εικόνα της νέας τακτικής. Από τότε, ο στρατός έχει κινηθεί πιο μπροστά στα βορειοανατολικά του Αλ Σπέιντ και έχει πάρει την Καφρ Αϊν και την Πες Ως.

Η περίμετρος βόρεια της Khan Shaykhun θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες. Οι τζιχαντιστές που θα εγκλωβιστούν σαυτο το καμίνι θα έχουν λίγες πιθανότητες να επιβιώσουν. Πιθανότατα να διαφύγουν βόρεια κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου Μ5.

Τρέχουσα κατάσταση



Στην περίκλειστη αυτή περιοχή βρίσκεται επίσης ένα από τα επανδρωμένα τουρκικά παρατηρητήρια για τον έλεγχο κατάπαυσης του πυρός. Ενώ αυτές οι θέσεις υποτίθεται ότι επιβλέπουν την ολοένα και μεγαλύτερη κατάπαυση του πυρός, στην πραγματικότητα χρησιμοποιούνται ως κέντρα αναζωπύρωσης της πολεμικής πυρκαγιάς που εξαπολύουν οις δυνάμεις της τζιχάντ. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε την τουρκική αντίδραση όταν ο συριακός στρατός χτυπήσει την πόρτα αυτών των παρατηρητηρίων .
Εξακολουθεί να υπάρχει βαθύς διχασμός στο αντι-συριακό μέτωπο. Το HTS αντέδρασε στις Τουρκικές προσπάθειες για τον έλεγχο της περιοχής που κατέχει. Απέρριψε τις διάφορες εκεχειρίες που συμφώνησαν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν στη διαδικασία της Αστάνα. Όταν οι γραμμές υπεράσπισής του έσπασαν, αρνήθηκε βοήθεια από τις ελεγχόμενες από την Τουρκία συμμορίες του "Εθνικού Στρατού" .

Ömer Özkizilcik @OmerOzkizilcik - 10:32 UTC · Aug 15, 2019-
Όταν οι φατρίες του Εθνικού Στρατού προσπάθησαν πρόσφατα να στείλουν μαχητές στην Ιντλίμπ, το HTS απέρριψε οποιονδήποτε βοήθεια από τον Σουλτάνο Μουράντ, την Firka Hamza, τον Sultan suleyman Shah και την Jaysh al Islam. Αντιπροσωπεία 20 ατόμων της Jaysh al Islam φυλακίστηκε από το HTS στην προσπάθεια της να διαπραγματευτεί ελεύθερη διέλευση.

Ρωσία και η Συρία θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αυτή τη διαίρεση μεταξύ των διαφόρων ομάδων που υποστηρίζει επίσημα ή ανεπίσημα η Τουρκία για να υποκινήσουν περισσότερες εσωτερικές διαμάχες στον χώρο των "ανταρτών". Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα καλύτερα όπλα τους.
Η ανάκτηση της περιοχής και της Χαν Σαϊχούν, μιας πόλης που είχε προπολεμικά 35000 κατοίκους, θα είναι μια σημαντική νίκη. Αλλά αυτή η επιχείρηση είναι μόνο η εναρκτήρια μάχη μιας ευρύτερης εκστρατείας. Η μάλλον αργή διάσπαση της πρώτης γραμμής του μετώπου θα μετατραπεί τώρα σε μια δυναμική εκστρατεία. Το ευρύτερο σχέδιο πίσω από αυτές τις επιχειρήσεις είναι πιθανό να είναι ρωσικής έμπνευσης απο το παρελθόν :




Οι Σοβιετικοί εφηύραν την έννοια της βαθιάς μάχης και μέχρι το 1936 είχε γίνει μέρος των επιχειρησιακών σχεδίων του Κόκκινου Στρατού. Οι εν τω βάθει επιχειρήσεις είχαν δύο φάσεις: την τακτική βαθιά μάχη, ακολουθούμενη από την εκμετάλλευση της τακτικής επιτυχίας, γνωστή ως διεξαγωγή μεγάλων επιχειρήσεων μάχης. Η βαθιά μάχη προέβλεπε την κατάρρευση των προπορευόμενων αμυντικών ζωνών του εχθρού, ή των ζωνών τακτικής, μέσω συνδυασμένων επιθέσεων όπλων, τις οποίες θα ακολουθούσαν νέες ανενεργές κινητές επιχειρησιακές δυνάμεις υποστήριξης, που θα στέλνονταν για να εκμεταλλευτούν το στρατηγικό βάθος ενός εχθρικού μετώπου. Ο στόχος μιας βαθιάς επιχείρησης ήταν να προκαλέσει μια αποφασιστική στρατηγική ήττα στις υλικοτεχνικές ικανότητες του εχθρού και να καταστήσει την άμυνα του μετώπου τους πιο δύσκολη, αδύνατη—ή, πράγματι, ασήμαντη . Σε αντίθεση με τα περισσότερα άλλα δόγματα, η βαθιά μάχη τόνιζε τη συνδυασμένη συνεργασία όπλων σε όλα τα επίπεδα: στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό.

Ο συριακός στρατός θα επιδιώξει την πλαγιοκόπηση της τζιχάντ κατά μήκος της εθνικής οδού Μ5 με ισχυρές τεθωρακισμένες δυνάμεις κάτω από την κάλυψη των βομβαρδιστικών της πολεμικής αεροπορίας . Οι αμυνόμενες πόλεις κατά μήκος του δρόμου μπορούν να δεχθούν επίθεση από την ανατολή και τη δύση, να περικυκλωθούν και να αφεθούν στην συνέχεια στις δυνάμεις του πεζικό για να ελευθερωθούν . Η προέλαση δεν πρέπει να σταματήσει τουλάχιστον μέχρι οι δυνάμεις να φτάσουν στο Saraquib στη διασταύρωση των αυτοκινητοδρόμων M4 και M5. Η τακτική της βαθιάς μάχης μπορεί τότε να αναπτυχθεί περαιτέρω για να ανακτήσει όλη την επαρχία της Ιντλίμπ.





Για να στηρίξει την προέλαση από το νότο, πρόσθετα μέτωπα πρέπει να ανοιχθούν δυτικά του Χαλεπιού κατά μήκος της Μ5 και από τη Λατάκια στα δυτικά κατά μήκος της εθνικής οδού Μ4 μέσω της Τσις ας Τσιχούρ και στο Σαράκιμπ. Η μάχη για να σπάσει η γραμμή του μετώπου στη Λατάκια συνεχίζεται εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος.
Η ανακατάληψη των εθνικών οδών M4 και M5 έχει εξαιρετική σημασία για τη συριακή οικονομία. Η Συρία, η Ρωσία και το Ιράν θα πρέπει να αντισταθούν σε όλες τις προσκλήσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας να σταματήσουν την εκστρατεία τους προτού ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά.