Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι το «πλωτό Τσερνόμπιλ»

Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι την Παρασκευή το «πλωτό Τσερνόμπιλ», που βρίσκεται ήδη εν πλω για το λιμάνι του Πεβέκ – μια από τις βορ...


Ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι την Παρασκευή το «πλωτό Τσερνόμπιλ», που βρίσκεται ήδη εν πλω για το λιμάνι του Πεβέκ – μια από τις βορειότερες πόλεις της Ρωσίας.

Το Akademik Lomonosov, ο πλωτός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας απέπλευσε από το λιμάνι του Μούρμανσκ και θα πραγματοποιήσει ταξίδι 4.900 χιλιομέτρων μέχρι να φτάσει στον προορισμό του.




Σύμφωνα με το CNNi, το ταξίδι αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Στόχος της Μόσχας είναι να φέρει την ηλεκτρική ενέργεια στην πλούσια σε μεταλλεύματα περιοχή στον Αρκτικό Ωκεανό. Το Lomonosov έχει μήκος 144 μέτρα και θα παρέχει ηλεκτρισμό σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και πολύτιμων λίθων στην περιοχή Τσουκότκα.

Η Ρωσία, όμως, έχει και μεγαλύτερα σχέδια για το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο: εποφθαλμιά στην ενίσχυση της προσπάθειας του προέδρου για επέκταση στην Αρκτική, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών.


Είναι περίπου 2 εκατομμύρια οι Ρώσοι που ζουν στην περιοχή, με σημεία που – σε περιπτώσεις – είναι προσβάσιμα μόνο από πλοία, όποτε, φυσικά, το επιτρέπει ο καιρός. Η Μόσχα επιθυμεί να ξεκινήσει γεωτρήσεις για να ανακαλύψει τους κρυφούς θησαυρούς της περιοχής.

Θεωρητικά ένα πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να ξοδευτούν υπέρογκα ποσά για να φτάσει το ρεύμα σε σημεία που είναι σχεδόν ακατοίκητα.