Tελευταια Νεα

Κυριακή, Αυγούστου 11, 2019

Αρμένιοι και Τουρκμένοι της βόρειας Συρίας λένε «όχι» σε εισβολή Ερντογάν στη γη τους


Αρμένιοι και Τουρκμένοι που ζουν στη βόρεια και ανατολική Συρία, στα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), υψώνουν φωνές διαμαρτυρίας απέναντι σε οποιοδήποτε σενάριο τουρκικής εισβολής ή ελέγχου στις περιοχές τους.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων ANF, φιλοξενεί δηλώσεις κατοίκων της παραμεθόριας πόλης Τελ Αμπιάντ.

Ο Τουρκμένος Τιρκί Ελ Χελίλ δήλωσε πως όλοι οι άνθρωποι, όλων των θρησκευτικών πίστεων, συνυπάρχουν ειρηνικά στην Τελ Αμπιάντ.
«Ο Ερντογάν επιμένει σε μια σαθρή πολιτική συνεννόηση. Το καθεστώς του AKP λέει ότι θα προστατέψει τα αιτήματα των Τουρκμένων, αλλά όταν αρχίσει η μάχη και εμείς θα βρεθούμε στο στόχαστρο δίχως καμία διάκριση».

Η Αρμένισσα Σόνια Σανοσιάν τόνισε ότι οι άνθρωποι της περιοχής είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των εδαφών.

«Δεν θα δεχθούμε τουρκική ανάμιξη στα ζητήματά μας.

»Το τουρκικό κράτος σκοπεύει να σφαγιάσει τους πληθυσμούς με εισβολές, όπως έκαναν και οι Οθωμανοί».

Η ίδια τόνισε ότι «δεν θα φύγουμε ποτέ από τη γη μας, δεν θα την εγκαταλείψουμε για να την πάρει ο Ερντογάν».

Ο Τουρκμένος Μιχεμέντ Ελ Χεμντάν δεν πείθεται από τις αναφορές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία θα επιστρέψει την περιοχή στους πραγματικούς ιδιοκτήτες της.

«Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.

»Και ζούμε σε αυτά τα εδάφη μαζί με άλλους λαούς από τα αρχαία χρόνια».

«Σώσαμε την πόλη μας από τους τρομοκράτες χάρη στις θυσίες των νέων μας.

»Δεν θα επιτρέψουμε στον Ερντογάν να εγκαταστήσει ξανά τρομοκράτες στην περιοχή μας».

Οι Τουρκμένοι είναι τουρκική φυλή που ζει στη βορειοδυτική Συρία.

Η Τουρκία τους θεωρεί ομογενείς της και διατρανώνει ότι έγνοια της είναι η προστασία τους.

Η πόλη Τελ Αμπιάντ βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα με την Τουρκία.

Η Τελ Αμπιάντ υπό το Ισλαμικό Κράτος
Από το ξέσπασμα του συριακού εμφυλίου, διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους.

Στις 30 Ιουνίου 2014 η πόλη καταλήφθηκε από το Μέτωπο Αλ Νούσρα (συριακή Αλ Κάιντα) και από το Ισλαμικό Κράτος (τότε ακόμα ιρακινή Αλ Κάιντα).

Όταν το Ισλαμικό Κράτος νίκησε τις κουρδικές πολιτοφυλακές, ανακοίνωσε από τους μιναρέδες πως όλοι όλοι οι Κούρδοι έπρεπε να εγκαταλείψουν την Τελ Αμπιάντ αλλιώς θα σφαγιάζονταν.

Στις 21 Ιουλίου 2014 χιλιάδες οικογένειες Κούρδων, Αράβων αλλά και Τουρκμένων εγκατέλειψαν την περιοχή.

Το Ισλαμικό Κράτος λεηλάτησε τις κουρδικές περιουσίες και εγκατέστησε στα άδεια κουρδικά σπίτια Άραβες σουνίτες οπαδούς του από άλλες περιοχές της Συρίας.

Τον Ιούνιο 2015 οι υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υποστηριζόμενες από τον Διεθνή Συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, απελευθέρωσαν την Τελ Αμπιάντ από το Ισλαμικό Κράτος.
Τότε πολλοί Άραβες κάτοικοι της πόλης, που είχαν συνεργαστεί με το Ισλαμικό Κράτος, την εγκατέλειψαν, αναζητώντας καταφύγιο στην Τουρκία, φοβούμενοι για αντίποινα.

Πολλοί από αυτούς πέρασαν στην Ευρώπη ως «πρόσφυγες» μέσω Ελλάδας. Ήταν οι συνεργάτες και ομοϊδεάτες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Στο διάστημα που η πόλη τελούσε υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αποτελούσε την «πύλη» της οργάνωσης με την Τουρκία.

Μέσω Τελ Αμπιάντ εισέρχονταν στη Συρία τζιχαντιστές εθελοντές από την Τουρκία και από την Τελ Αμπιάντ γινόταν η εξαγωγή του κλεμμένου συριακού πετρελαίου στην Τουρκία, λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων και σκλαβοπάζαρο γυναικών.

Σημείο εισβολής
Από την τουρκική πλευρά των συνόρων, απέναντι από την Τελ Αμπιάντ, έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις για να της επιτεθούν όταν διαταχθούν.

Στην Τελ Αμπιάντ έχουν αναπτυχθεί, στο πλευρό του τοπικού πληθυσμού, αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία του από τους Τούρκους.
« Προηγουμενη
Επομενη »