Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Το Είπε & Το Έκανε Ο Ερντογάν! Πρώτη Φορά Στην Ιστορία Δανείστηκε Δισ. Δολάρια Από Την Κίνα – Σώζει Τη Λίρα Με Στροφή Στην Ευρασία

Πρώτη φορά στην ιστορία δανείστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μεταβίβασε στην Τουρκία 1 δισ. δολά...


Πρώτη φορά στην ιστορία δανείστηκε δισεκατομμύρια δολάρια από την Κίνα.Η κεντρική τράπεζα της Κίνας μεταβίβασε στην Τουρκία 1 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης του Πεκίνου προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μπορεί όλα τα οικονομικά δεδομένα της Τουρκίας να βρίσκονται στο «κόκκινο», αλλά εσχάτως η τουρκική λίρα δείχνει ιδιαίτερες αντοχές




Τα κεφάλαια ενίσχυσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας σε μια κρίσιμη στιγμή για τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας, τον Ερντογάν.

Η εισροή αυτή ήταν η πρώτη φορά (στην ιστορία) που η Τουρκία έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό βάσει της συμφωνίας ανταλλαγής λιρών-γουάν με το Πεκίνο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Όπως γράφει το Bloomberg “η εισροή των μετρητών ενίσχυσε τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έκαναν τους διεθνείς επενδυτές να ανησυχούν για την πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας.

“Αν και σηματοδοτεί μια επιτυχία στην προσπάθεια του Ερντογάν να επαναπροσδιορίσει τις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας δημιουργώντας νέες εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, δεν αποτελούν άμεση απειλή για τις παραδοσιακές συμμαχίες με τη Δύση” , δήλωσε ο Ozgur Unluhisarcikli, επικεφαλής γερμανικού fund στις ΗΠΑ.

“Τέτοιες βραχυπρόθεσμες πηγές χρηματοδότησης δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση για τις πιο μακροπρόθεσμες ανάγκες της Τουρκίας”, δήλωσε ο Unluhisarcikli . «Δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση αντικατάσταση των μακροχρόνιων σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση»,είπε.

Ωστόσο, τα κινεζικά χρήματα δείχνουν ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο στις προσπάθειές της να διαφοροποιήσει τις πηγές ξένων επενδύσεων εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων με τη Δύση. Ο υπουργός Οικονομικών Berat Albayrak δήλωσε ότι η ασιατική οικονομία είναι ένας ελπιδοφόρος εταίρος από τον οποίο η Τουρκία πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις.

Η Τουρκία και η Κίνα υπέγραψαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων πριν από επτά χρόνια και την ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια.

Η μεταφορά μετρητών “αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ενισχύσει τα αποθέματα μέσω ανταλλαγών”, δήλωσε ο Inan Demir, οικονομολόγος της Nomura International Plc στο Λονδίνο. “Αν και η αύξηση των αποθεματικών είναι τελικά θετική, η αγορά θα προτιμούσε πιο διαφανείς μεθόδους δημιουργίας αποθεματικών”.

Η Τουρκία προσπαθεί να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με άλλους εταίρους και υπέγραψε συμφωνία με το Κατάρ το προηγούμενο έτος. Η συμφωνία με το Κατάρ παρείχε εισροές ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κράτος του Κόλπου

Ο Ερντογάν με την στροφή του στην Ευρασία σώζει τη λίρα. Το ερώτημα τώρα είναι το αντάλλαγμα που έδωσε ο Ερντογάν στην Κίνα.

Με το ΝΑΤΟ να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Τουρκίας να εγκαταστήσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, η «φιλική χειρονομία» από την Κίνα φαίνεται ότι δεν θα τύχει ιδιαίτερης υποδοχής από τους Δυτικούς.




Τι θέλει ο Ερντογάν και πηγαινοέρχεται στην Κίνα;

Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε για τρίτη φορά σε μικρό διάστημα τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ μέσα στο καλοκαίρι.

Η ενίσχυση της συνεργασίας με την Κίνα ενδέχεται να αποδειχτεί καθοριστική στην προσπάθειά του να βγάλει την τουρκική οικονομία από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας, ο Ερντογάν επιδιώκει πλέον να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που έχουν ξεκινήσει ήδη να διανοίγουν οι Κινέζοι ανά την υφήλιο.

Εντός του πλαισίου της αποκαλούμενης διεθνώς Belt and Road Initiative οι δύο πλευρές έχουν προβεί ήδη σε σημαντικές συνεργασίες. Μέρος του σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας που θα συνδέει την Αγκυρα με την Κωνσταντινούπολη πρόκειται να το κατασκευάσει μια κινεζική εταιρεία ενώ ο κινεζική πολυεθνική των τηλεπικοινωνιών ZTE συμμετέχει στην κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο κινέζος αναλυτής υπογραμμίζει ότι αυτό που επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος είναι απλά να αποκτήσει περισσότερες επιλογές, παίζοντας, συγχρόνως, σε πολλά ταμπλό. Πρόκειται για την προσφιλή στρατηγική του Ερντογάν, παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα.