Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Τουρκία αγνοεί τους πάντες -και τις ΗΠΑ- και στέλνει ξανά το Barbaros στην Κύπρο...!!! Δεσμεύει την περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο...

Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η Τουρκία τις ΗΠΑ, καθώς παρά τη χθεσινή παρέμβαση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ που είπε στην Άγκυρα ν...


Στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η Τουρκία τις ΗΠΑ, καθώς παρά τη χθεσινή παρέμβαση του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ που είπε στην Άγκυρα να πάρει το Γιαβούζ από τα Κυπριακά χωρικά ύδατα, όχι μόνο δεν «ίδρωσε» το αυτί της αλλά στέλνει εκ νέου το ερευνητικό Barbaros και το συνοδευτικό του νότια της Κύπρου.




Συγκεκριμένα με την παράτυπη NAVTEX 0915/19 εξαγγέλει την δέσμευση μια μεγάλης περιοχής νότια της Μεγαλονήσου για «σεισμικές» έρευνες του Barbaros και του συνοδευτικού του R/V APOLLO MOON για το χρονικό διάστημα από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει το news.gr, το Barbaros ήταν και το προηγούμενο διάστημα πάνω κάτω στην ίδια περιοχή αλλά για ένα μικρό διάστημα είχε αποτραβηχτεί σε τουρκικό λιμάνι για κάποιες αναγκαίες εργασίες.

Προς το παρόν βρίσκεται σύμφωνα με το στίγμα που δίνει στο λιμάνι της Σελεύκειας.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεσμεύει και πάλι την προσφιλή της περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου για σήμερα και αύριο για ναυτική άσκηση.

«Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή»

Να θυμίσουμε πως χθες απαντώντας σε ερώτηση για τις δραστηριότητες του Γιαβούζ, εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, ενεργώντας μέσω της κυβέρνησής της, μπορεί να συναινέσει σε δραστηριότητες όπως οι γεωτρήσεις εντός των χωρικών της υδάτων».

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο λειτουργεί εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το προκλητικό βήμα αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παροτρύνουμε, πρόσθεσε, «τις τουρκικές αρχές να τερματίσουν αμέσως τις παράνομες δραστηριότητες και να απομακρύνουν το Γιαβούζ από τα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Είπε ακόμη πως «ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν συγκρατημένα. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να προωθεί τη συνεργασία και να παρέχει μια βάση για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε όλη την περιοχή».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πως «συνεχίζουμε να στηρίζουμε την εξεύρεση μιας ακριβοδίκαιης λύσης για διαμοιρασμό των ωφελημάτων από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου μεταξύ των δυο κοινοτήτων».