Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟ ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ... Μόλις στο 22% η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ!

Μετα βίας στο 22% φθάνει η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ παρά την θετική εικόνα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η προηγούμενη κυβέρν...


Μετα βίας στο 22% φθάνει η απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ παρά την θετική εικόνα που προσπαθούσε να καλλιεργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως προκύπτει απ’ τα στοιχεία που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης δημοσιογράφων με την ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.




Ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης έκανε λόγο για έναν αγώνα δρόμου και άθλο «που πάση θυσία πρέπει να επιτευχθεί». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα στη διάρκεια ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου, έως αυτή τη στιγμή έχουν απορροφηθεί – δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματος (εκτός του προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται στο 22%. «Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη στόχος είναι ο διπλασιασμός του ρυθμού ανάπτυξης της χώρας. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όπως εξήγησε, θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η μόχλευση των πόρων που διαθέτει η κυβέρνηση μέσω του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ (Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων) , «έως ότου έχουμε την προσέκλυση ξένων επενδύσεων».

Όπως τόνισε ο κ. Τσακίρης ισχυρό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, θα έχει και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία «θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Γι αυτό και προανήγγειλε αλλαγές στη νομοθετική ρύθμιση στην οποία είχε προβεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσακίρης ανέδειξε και την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε πρόκειται για εργαλεία (εγγυήσεις κτλ) που μπορούν να ανακυκλωθούν, αφού με το πέρας τους περνάνε στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι μικροπιστώσεις

Τόσο ο κ. Τσακίρης, όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, γνωστοποίησαν ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η βάση του, θα είναι το νομοσχέδιο που βρήκε από τον προκάτοχο του κ. Δραγασάκη.

Επί του θέματος των μικροπιστώσεων, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην ΕΕ, που απαγορεύεται ο θεσμός, ενώ σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρηματοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακίρης.