Tελευταια Νεα

Τρίτη, Ιουλίου 30, 2019

«ΚΛΕΙΣΤΕ τα Ευρωπαϊκά αεροδρόμια στην Turkish Airlines για τις παραβιάσεις στην Κύπρο» λέει Αμερικάνικο think tank


Σε μια πρόταση που σίγουρα θορύβησε την Άγκυρα προχώρησε ο Μάικλ Ρούμπιν, αναλυτής σε ένα από τα σημαντικότερα think tank των ΗΠΑ, τα οποία και σε πολλές περιπτώσεις διαμορφώνουν την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον, καθώς και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Ο εν λόγω αναλυτής λοιπόν, εισηγείται την απαγόρευση των πτήσεων της Turkish Airlines σε όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια ως αντίποινα για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο. Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει τουλάχιστον από την Ελλάδα, θα δημιουργήσει «σεισμό» στην τουρκική οικονομία και τον τουρισμό, σε μία περίοδο που η Τουρκία δεν αντέχει τα ρίσκα.
Ο Μάικλ Ρούμπιν, προσφέρει μια προσωρινή λύση που μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα ισχυρό μοχλό πίεσης για την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι θα ακούσουν η Αθήνα και η ΕΕ; Ή θα αρκεστούμε για πολλοστή φορά σε κούφιες αντιδράσεις και ήπια «μηνύματα»; Είναι καιρός για πράξεις.

Την απαγόρευση των πτήσεων της Turkish Αirlines σε όλα τα αεροδρόμια της Ε.Ε εισηγείται ο Μαικλ Ρούμπιν, αναλυτής μιας από τις γνωστότερες και ισχυρότερες «δεξαμενές σκέψης» της Ουάσινγκτον, του American Enterprise Institute, ως απάντηση στις τουρκικές παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και την συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα εδώ και 45 χρόνια

Συγκεκριμένα, στο άρθρο του στην Washington Examiner αναφέρει πως ο Tούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καταστήσει τον κρατικό αερομεταφορέα της Τurkish Airlines την κυρίαρχη φιλοδοξία του.

«Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης χαίρονται για την αυξανόμενη εμβέλεια της αεροπορικής εταιρείας και ο Ερντογάν εγκαινίασε πρόσφατα ένα σημαντικό νέο αεροδρόμιο έξω από την Κωνσταντινούπολη για να φιλοξενήσει μεγαλύτερο όγκο αεροσκαφών στην εναέρια κυκλοφορία της χώρας . (Η αεροπορική εταιρεία προφανώς υποστηρίζει επίσης πιο συγκεκαλυμμένες επιχειρήσεις για τον Ερντογάν, όπως η παράνομη μεταφορά τουρκικών όπλων). Φυσικά, η αεροπορική εταιρεία υποστηρίζει επίσης την τουριστική βιομηχανία της Τουρκίας, που είναι σημαντική για την οικονομία», αναφέρει.

«Ίσως, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο απορρίπτοντας τα δικαιώματα προσγείωσης της Τουρκικής Αεροπορίας. Αφήστε την αεροπορική εταιρεία να πετάξει στην Σομαλία, στο Σουδάν, στο Αζερμπαϊτζάν και στο Πακιστάν, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να στηρίξουν την οικονομία της Τουρκίας σε μια εποχή που Ερντογάν επιδιώκει να την συμπληρώσει με κλοπή».

Καταληκτικά, ο Ρούμπιν σημειώνει «Η διπλωματική διαχείριση στην Κύπρο δεν έχει επιλύσει το πρόβλημα για 45 χρόνια και δεν υπάρχει λόγος να υποψιαζόμαστε ότι θα χρειαστεί να γίνει αυτό τώρα. Ήρθε η ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση και όσοι δεσμεύτηκαν για την φιλελεύθερη τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να πράξουν περισσότερα για να δείξουν στον Ερντογάν ότι ο κόσμος αρκετά έχει λεηλατηθεί από την Τουρκία. Εάν πρόκειται το νέο αεροδρόμιο της Τουρκίας να χάσει την κυκλοφορία και τα παραθαλάσσια θέρετρα στην Τουρκία και τα κατεχόμενα από την Τουρκία στην Κύπρο να αδειάσουν, τότε ας γίνει. Η λύση είναι απλή: Απόσυρση των πλοίων».
« Προηγουμενη
Επομενη »