Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Άγκυρα ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της: «Ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάστασης S-400 στα Κατεχόμενα» – «Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο»

Το ενδεχόμενο συστοιχία S-400 να εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα εξετάζει η Άγκυρα, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι απειλές περί κυρώσεων είνα...


Το ενδεχόμενο συστοιχία S-400 να εγκατασταθεί στα Κατεχόμενα εξετάζει η Άγκυρα, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι απειλές περί κυρώσεων είναι «μπλόφα» και σχεδιάζει να συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η εγκατάσταση S-400 στην Κύπρο αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη την οποία οι ΕΔ θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψιν και να βρεθεί άμεσα ένας τρόπος αντιμετώπισης της νέας απειλής. Η Τουρκία γίνεται όλο και πιο επιθετική και όταν τελικά παραλάβει το ρωσικό σύστημα είναι αναμενόμενο να κλιμακώσει καθώς θα νοιώθει πως έχει το πλεονέκτημα.




Για αυτό το λόγο πρέπει Ελλάδα και Κύπρος να προετοιμαστούν και να ετοιμάσουν μια αιφνιδιαστική απάντηση στην Τουρκία.

Η Άγκυρα δεν αποκλείει ότι θα αναπτύξει τα αντιπυραυλικά συστήματα S-400 κοντά στα σύνορα με τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ και τη «Βόρεια Κύπρο», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος ο αντιπρόεδρος της τουρκικής ομάδας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της διεθνούς επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου Ahmet Berat Conkar.

Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, είπε πως «Η σημαντικότερη απειλή προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος και η Συρία».

Στο πλαίσιο αυτό είπε πως τα πυραυλικά συστήματα μπορεί να αναπτυχθούν σε στρατηγικά σημεία, αλλά δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση επί του θέματος. Προειδοποίησε, επίσης, ότι, εάν οι δυτικές χώρες συνεχίσουν να πιέζουν την Άγκυρα για την προμήθεια όπλων, η χώρα θα επανα-προσανατολιστεί προς την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, για τους S-400 στην Τουρκία απέφυγε να πει για την ακριβή τους θέση, δεδομένου ότι αυτή η απόφαση δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Ωστόσο, οι πύραυλοι θα τοποθετηθούν όπου θα είναι βέλτιστοι όσον αφορά την κάλυψη των συνόρων της χώρας, πρόσθεσε.

Υπό το φως της επίμονης σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Άγκυρα θα παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των συμμάχων της, δήλωσε ο Conkar στην εφημερίδα. Αν γίνει ακύρωση αγοράς των F-35 ή εάν επιβληθούν στην Τουρκία κάποια εμπάργκο στην αγορά και πώληση όπλων, η χώρα θα στραφεί φυσικά σε άλλους κατασκευαστές, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια αγορά εξοπλισμών έχει πολλά να προσφέρει. Ο ίδιος τόνισε ότι η κύρια προτεραιότητα της Άγκυρας είναι η ασφάλεια του τουρκικού λαού και όχι τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την ίδια στιγμή, η καλλιέργεια αξιόπιστων διμερών σχέσεων με τη Ρωσία υπήρξε ανέκαθεν προτεραιότητα για την Τουρκία, πρόσθεσε.

«Μπλόφα οι κυρώσεις της Ε.Ε. Θα συνεχίσουμε γεωτρήσεις σε Κύπρο»

Η Τουρκία δεν θα σταματήσει τις γεωτρήσεις στα κυπριακά ύδατα, παρά τις απειλές της Ε.Ε. για κυρώσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ με το ΑΚP στο Sputnik, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «μπλόφα» τις εξαγγελίες της Ένωσης.




«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και είμαστε αποφασισμένοι να τα ασκήσουμε. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τέτοιες μπλόφες ή απειλές», δήλωσε χαρακτηρίστηκα.

Ο Σεντόπ υποστήριξε, παράλληλα, ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί στην Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ, αφού οι κανόνες της Ε.Ε. προβλέπουν ότι μια χώρα πρέπει πρώτα να επιλύσει τις συνοριακές διαφορές της και μετά να ενταχθεί.

«Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχει αυτό το θέμα και παρ’ όλα αυτά δέχτηκαν τη Νότια Κύπρο, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ε.Ε. […]. Αυτή είναι λοιπόν μια πολύ βασική αρχή δικαίου που παραβλέφθηκε, η οποία δεν μπορεί να τύχει υπεράσπισης», δήλωσε.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Σεντόπ εξέφρασε την ικανοποίηση της Τουρκίας για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Στις 26 Ιουνίου τα μέλη του PACE ενέκριναν ψήφισμα το οποίο επιβεβαιώνει τις πλήρεις εξουσίες της ρωσικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο του οργανισμού. Όλες οι τροποποιήσεις κυρώσεων που προτάθηκαν για το έγγραφο είχαν απορριφθεί και η Ρωσία επανέλαβε το πλήρες έργο της στη Συνέλευση. Η ρωσική αντιπροσωπεία στην PACE είχε απαλλαγεί από τα δικαιώματα ψήφου της από τον Απρίλιο του 2014, μετά την ουκρανική κρίση και τα γεγονότα της Κριμαίας.