Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ.... S-400 στην Τουρκία: «Αν μας επιτεθούν θα τους χρησιμοποιήσουμε» είπε ο Ερντογάν

Στους S-400 στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τ...


Στους S-400 στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από την Βοσνία Ερζεγοβίνη, τονίζοντας πως οι ρωσικοί πύραυλοι έχουν αποκτηθεί για να χρησιμοποιηθούν.

Με το ρολόι να μετράει αντίστροφα για την εγκατάσταση τους στην τουρκική επικράτεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας θα ενισχύσουν την Τουρκία, ενώ μίλησε και για το τετ-α-τετ με τον Τραμπ στη Σύνοδο G-20, υπογραμμίζοντας τα λάθη των ΗΠΑ, δίχως όμως να αποκλείει την αγορά των αμερικανικών πυραύλων Patriot.




Ειδικότερα, ο ίδιος δήλωσε αρχικά πως η Τουρκία όχι μόνο τους αγόρασε, αλλά εννοείται ότι θα τους χρησιμοποιήσει κιόλας σε περίπτωση ανάγκης, ενώ σε ρητορική ερώτηση που έθεσε στους δημοσιογράφους ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά:

«Γιατί να κάνουμε μια τέτοια αγορά ή μια τέτοια επένδυση; Εμείς όπου και όταν χρειαστεί, έχουμε και το δικαίωμα και τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιήσουμε φυσικά.»

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως «αυτό είναι ένα αντι-αεροπορικό σύστημα. Κι εφόσον είναι τέτοιο, αν κάποιοι μας επιτεθούν, θα απαντήσουμε κι εμείς θέτοντας σε λειτουργία αυτό το αμυντικό μας σύστημα. Γι’ αυτό κάναμε μία τέτοια επένδυση».

Ο Τραμπ μου είπε «έχεις δίκιο»
Ο Ερντογάν έκανε λόγο για την αρνητική στάση των ΗΠΑ στο θέμα της παροχής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Άγκυρα κατά το παρελθόν, κάτι που αναγνωρίζει όμως τώρα και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ, με τον τελευταίο να «αδειάζει» τον Πρόεδρο Ομπάμα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την όλη υπόθεση.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά: «Μέχρι τώρα προκειμένου να κάνουμε ό,τι θεωρείται καλύτερο για εμάς, ξεκινήσαμε ήδη από την περίοδο του Ομπάμα να συζητάμε για Patriot. Αλλά ο κ. Ομπάμα δυστυχώς μας είπε “δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο”.

Αφού λοιπόν δεν δίνει άδεια το Κογκρέσο, τότε κι εμείς φτάσαμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και ο κ. Τραμπ, που το γνωρίζει αυτό, μας αναγνώρισε το δίκιο μας και είπε ότι ‘όλα αυτά ήταν λάθη του Ομπάμα”. Χρησιμοποίησε πολύ βαριές εκφράσεις και “έχεις δίκιο” είπε. Τελικά αναγνώρισε το δίκιο μας και ενώπιον των μέσων ενημέρωσης, αλλά και μπροστά στους συνεργάτες του αυτό είπε».

Ακόμα «παίζουν» οι Patriot
Ο Ερντογάν δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο αγοράς του αμερικανικού πυραυλικού συστήματος Patriot ακόμη και τώρα, αλλά με την προϋπόθεση πως αυτό θα γίνει στο πλαίσιο συμπαραγωγής με τις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να είναι μια κατάσταση win-win για όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος είπε πως: «H ιστορία με τα Patriot δεν προχώρησε εξαιτίας αυτού αλλά ούτε και κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Trump υπήρξε εξέλιξη. Ούτε τώρα είπαν “εντάξει τους δώσαμε (τους Patriot) ή τους δίνουμε”.

Αν για παράδειγμα μας τους έδιναν ακόμη και τώρα με ευνοϊκούς όρους, εμείς θα τους παίρναμε τους Patriot, θα μπορούσαμε να διαφοροποιηθούμε και να κινηθούμε με βάση τη λογική του win-win.

Φυσικά η Τουρκία πέρα από την ασφάλεια και την προστασία της ίδιας της χώρας, δεν θέλει να προβεί μόνο σε μια απλή αγορά, αλλά κινείται στη λογική και της συμπαραγωγής», μια εξέλιξη που η Άγκυρα επιθυμεί και στην υπόθεση των S-400 στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από: Cyprus Times/ Φωτογραφία αρχείου Reuters