Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Moody’s: «Ελλάδα & Κύπρος θα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ την επόμενη 10ετία» - Τι λέει ο κύκλος «Κοντράντιεφ»

Στην έκθεσή του ο Moody’s υπογραμμίζει πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι «χαμηλή και αβέβαιη», σημειώνοντας ότι τα κράτη – μέ...

Moody’s: «Ελλάδα & Κύπρος θα έχουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ΕΕ την επόμενη 10ετία» - Τι λέει ο κύκλος «Κοντράντιεφ»

Στην έκθεσή του ο Moody’s υπογραμμίζει πως η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι «χαμηλή και αβέβαιη», σημειώνοντας ότι τα κράτη – μέλη θα είναι πιο ευάλωτα σε ένα «γεγονός-σοκ».




«Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαφέρει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η ευρύτερη τάση μεταξύ των μελών είναι η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η παραμονή της σε υποτονικά επίπεδα τη δεκαετία του 2020» σημειώνει ο συντάκτης της έκθεσης, Πίτερ Μπράιμαν, προσθέτοντας ότι «οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης επιβαρύνουν το outlook για την οικονομική ισχύ και κάνουν πιο δύσκολο για τα κράτη να έχουν και να αποπληρώσουν υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος».

Παράλληλα, σημειώνει πως η Ελλάδα ενδέχεται να παραμείνει η χώρα με την πιο αργή ανάπτυξη, ενώ στην έκθεση τονίζεται πως η Μάλτα και η Ιρλανδία αναμένεται να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη πτώση, αν και οι δύο εκτιμάται ότι θα παραμείνουν μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών της ΕΕ.

Κάποιος βέβαια θα ρωτήσει εύλογα: Μα είμαστε καλύτερα από το 2009 ώστε τώρα να μας δανείζουν οι αγορές φθηνότερα και από τους Αμερικανούς; Η απάντηση είναι όχι.

Τα χάλια της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά, αυτό που έχει αλλάξει όμως είναι η στάση των ξένων επειδή η Ελλάδα είναι τώρα πιο σημαντική λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία «κοιτάζει» προς άλλες κατευθύνσεις πλην της δυτικής...

Αξίζει να σημειώσουμε πάντως ότι η ελληνική ανάπτυξη για τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπεται και τους περιβόητους κύκλους «Κοντράτιεφ»

Σύμφωνα με την «θεωρία κυμάτων» του Κοντράτιεφ, ο καπιταλισμός περνά κρίσεις μέσα από τις οποίες ανανεώνεται και επιβιώνει.

Είναι ο πρώτος άνθρωπος που απέδειξε την ύπαρξη μακριών κυμάτων στην οικονομία, στις αρχές του 20ου αιώνα, μέσα από τη μελέτη της εξέλιξης των επιτοκίων, των μισθών, των τιμών των αγαθών, του εξωτερικού εμπορίου και της παραγωγής άνθρακα και σιδήρου.

Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι πέρα από τους βραχύβιους επιχειρηματικούς κύκλους, υπάρχει και ένα μεγάλος πεντηκονταετής κύκλος στον οποίο τα σημαντικότερα σημεία καμπής συνδέονται με βασικές αλλαγές του καπιταλισμού και μεγάλες συγκρούσεις.

Η θεωρία του οδήγησε στην κατανόηση των λόγων μεταπήδησης της οικονομίας σε μία ξαφνική φάση αλλαγών και καπιταλιστικής κρίσης και πώς η οικονομία αλλάζει μορφές ως αντίδραση στην κρίση. Σύμφωνα με τον Κοντράτιεφ, η παγκόσμια οικονομία ακολουθεί ένα κυκλικό ρυθμό ανάπτυξης.




Συγκεκριμένα, κάθε κύκλος ξεκινά από μια εικοσιπενταετή φάση ανόδου που οφείλεται στην εμφάνιση νέων τεχνολογιών και υψηλών επενδύσεων και χαρακτηρίζεται από την στροφή του κεφαλαίου στις βιομηχανίες παραγωγής.

Στη συνέχεια, ακολουθεί μια ίσης διάρκειας φάση καθόδου που καταλήγει σε οικονομική κρίση και το κεφάλαιο συσσωρεύεται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κάθε κύκλος χαρακτηρίζεται από τις εκάστοτε ιστορικές συνθήκες και δεν αποτελεί επανάληψη του προηγούμενου.

Υποστηρίζει ότι αφορμή των νέων κυμάτων αποτελεί η ευρεία διάδοση και εφαρμογή νέων τεχνολογιών και συνακόλουθα η αυξημένη διαθεσιμότητα χρήματος. Έτσι, καταλήγει ότι η βασική αιτία είναι ο γρήγορος ρυθμός συσσώρευσης κεφαλαίου σε σχέση με τον ρυθμό επένδυσής του κατά τη διάρκεια της τελευταίας ύφεσης του προηγούμενου κύκλου.

Η θεωρία του Κοντράτιεφ έχει δεχθεί πολλές κριτικές, οι σημαντικότερες των οποίων είναι ότι δεν ανέλυσε αρκετά διεξοδικά την δυναμική των κεφαλαιακών επενδύσεων, την οποία θεωρεί ως κινητήρια δύναμη των κύκλων, δεν υπολόγισε την αλληλεπίδραση με τον μη καπιταλιστικό κόσμο και δεν κατάφερε να εξηγήσει την σημασία των μεγάλων κυμάτων για την μετέπειτα καπιταλιστική εξέλιξη.