Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΦΟΔΡΗ ΚΡΙΤΙΚΗ Οργή αποδήμων κατά Τσίπρα για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού: Ηταν δίκαιο και δεν το κάνατε πράξη

Σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκούν κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω επιστολής που του κοινοποίησαν για το ζήτημ...


Σφοδρή κριτική προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ασκούν κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, μέσω επιστολής που του κοινοποίησαν για το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων στις βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Την επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα συνυπογράφουν η Ελληνική Κοινότητα Μάλτας, η Ελληνική Κοινότητα Αμστερνταμ και περιχώρων, η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών, η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Φοιτητών Κύπρου, η Ελληνική Κοινότητα Νορβηγίας και η Ελληνική Κοινότητα Ισλανδίας.




Στο κείμενό τους αναφέρουν τα εξής για τις βουλευτικές εκλογές προς τον πρωθυπουργό:
«Εκπροσωπώντας χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού, θα θέλαμε να σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί η φωνή μας. Ζητήσαμε την αναγνώριση ενός αυτονόητου δικαιώματός μας, να μάς επιτραπεί να ψηφίσουμε σε αυτές τις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής μας.

»Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να στερηθούμε το δικαίωμα της συμμετοχής στις εκλογές. Αλλωστε, ήδη στις ευρωεκλογές, επιτρέπεται η ψήφος από τον τόπο διαμονής μας, και μάλιστα αυτή επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η σημερινή νομοθεσία δημιουργεί συνθήκες άδικες για τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

»Σήμερα, από τους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες του εξωτερικού, ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές μόνο όσοι έχουν τα χρήματα και τον χρόνο για να ταξιδέψουν αεροπορικώς στην Ελλάδα. Οι υπόλοιποι βρισκόμαστε σε έναν de facto αποκλεισμό από την πολιτική ζωή και στερούμαστε στην πράξη το συνταγματικό μας δικαίωμα του εκλέγειν». 



Απόδημοι προς Αλέξη Τσίπρα: Ηταν δίκαιο και δεν το κάνατε πράξη
Στη συνέχεια, οι κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, τονίζουν προς τον Αλέξη Τσίπρα ότι «πολλοί από εμάς φύγαμε τα χρόνια της κρίσης για λόγους βιοποριστικούς, αφήνοντας πίσω οικογένειες και φίλους, αφήνοντας πίσω τις ζωές μας. Στηρίζουμε την πατρίδα μας πληρώνοντας φόρους εκεί, υποστηρίζοντας τις οικογένειές μας και διαφημίζοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό, σε κάθε ευκαιρία», προσθέτουν.

Οι κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού αμέσως μετά αναφέρουν:




«Ζητήσαμε την αυτονόητη ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους συμπολίτες μας που ζουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Σας ζητήσαμε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον της γενιάς μας για όσα συμβαίνουν, να κρατήσετε ζωντανούς τους δεσμούς μας με τη χώρα. Να κρατήσετε ζωντανή τη φλόγα της προσμονής μας για την επιστροφή. Σας ζητήσαμε να μην μας αποκόψετε από την πατρίδα μας. Αλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.

»[…] Η κυβέρνησή σας είχε δεσμευτεί ότι θα φέρει σχέδιο νόμου έως τα τέλη Ιανουαρίου… Δεν τηρήσατε τη δέσμευσή σας και νιώθουμε δικαίως εξαπατημένοι. […] Ηταν στο χέρι σας να δώσετε δικαίωμα ψήφου για όλους τους Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους. Χωρίς δικαιολογίες, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Αυτό ήταν πραγματικά δίκαιο. Και δεν το κάνατε πράξη» διαμηνύουν προς το πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταλήγοντας.