Tελευταια Νεα

Σάββατο, Ιουλίου 27, 2019

Ήταν ο στρατηγός Ακάρ αρχηγός του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016;


defence-point.grΟ πρώην αρχηγός του στρατού Hulusi Akar σύμφωνα με μυστικά σχέδια του πραξικοπήματος ήταν ηγέτης των πραξικοπηματιών. Νέα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτήθηκαν από την Nordic Monitor δείχνουν τότε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου και ο σημερινός υπουργός Άμυνας Hulusi Akar ήταν ο επικεφαλής της ομάδας πραξικοπηματιών που εξέδωσε εντολές κινητοποίησης και κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016.

Τα μυστικά έγγραφα που αποκτήθηκαν από έναν υπολογιστή στην έδρα του Γενικού Επιτελείου που χρησιμοποιήθηκε για να γράψουν τη δήλωση πραξικοπήματος, περιελάμβαναν σχέδια εκδόσεων που υπέγραψαν ο ίδιος ο ίδιος ο Ακάρ εξ ονόματος του Συμβουλίου της Ειρήνης στην Πατρίδα (Yurtta Sulh Konseyi), ένα όνομα που έδωσαν οι ίδιοι.


Σε ένα έγγραφο προσδιορίζεται ως πρόεδρος του συμβουλίου, ενώ σε άλλο σχέδιο το όνομά του αφαιρέθηκε αλλά η λέξη “υπογεγραμμένο” εισήχθη, υποστηρίζοντας την άποψη ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου υπέγραψε πραγματικά την οδηγία.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ειρήνης στην Πατρίδα ουδέποτε εντοπίστηκαν παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αξιωματικοί που προφανώς δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση των πραξικοπηματιών, έχουν διερευνηθεί, κατηγορηθεί και καταδικαστεί με αμφισβητούμενες κατηγορίες πραξικοπήματος και τρομοκρατίας από το 2016.Τότε που η απόπειρα πραξικοπήματος μυστηριωδώς ξεκίνησε σε ώρα μεγάλης τηλεθέασης, με παράξενες κινήσεις όπως η παρεμπόδιση της γέφυρας μεταξύ της ευρωπαϊκής και της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης.

Οι πολιτικοί συνεργάτες που είναι απαραίτητοι για κάθε ομάδα πραξικοπηματιών για τη διατήρηση ενός καθεστώτος, μετά το πραξικόπημα δεν αποκαλύφθηκαν, υποδηλώνοντας έτσι μια εσκεμμένη βούληση και συνωμοσία πλαστού παιχνιδιού στον προγραμματισμό, το οποίο σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την κυβέρνηση για να στήσει μαζικές διώξεις των αντιπάλων της.

Στην έκδοση του κειμένου που μεταδόθηκε μέσω ασφαλών καναλιών, το όνομα του συμβουλίου ήταν στο τέλος της οδηγίας των τριών σελίδων, η οποία κοινοποιήθηκε με περαιτέρω εντολές.

Η έκδοση που ανακοινώθηκε αργότερα από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα των Τούρκων Ένοπλων Δυνάμεων (TSK) κυκλοφόρησε όπως υπογράφηκε από το συμβούλιο χωρίς να αναφέρεται το όνομα του Akar, αν και άλλα σχέδια περιλάμβαναν το όνομά του και την υπογραφή του.

Όπως αναμενόταν, αυτό δημιούργησε σύγχυση μεταξύ των στρατηγών και των ναυάρχων που έλαβαν τις αρχικές εντολές από το αρχηγείο, οι οποίες μεταδόθηκαν χρησιμοποιώντας το ασφαλές κανάλι επικοινωνίας του τουρκικού στρατού MEDAS.

Το μεταδιδόμενο μήνυμα περιελάμβανε τον τίτλο του ταξίαρχου ως αξιωματούχος που ενέκρινε το μήνυμα, κάτι που ήταν ασυνήθιστο, δεδομένου ότι οι οδηγίες ανέφεραν ανακατατάξεις στις ανώτερες βαθμίδες, δηλ.σε επίπεδο στρατηγού και ναύαρχου.

Με άλλα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο γράφτηκε η οδηγία, με κατώτερο αξιωματικό να αναθέτει καθήκοντα σε ανώτερους αξιωματικούς, ήταν κάτι ενάντιο στην αλυσίδα της διοίκησης.

Εάν είχε μεταδοθεί το σχέδιο οδηγίας με το όνομα του Akar, το πραξικόπημα θα είχε πετύχει, δεδομένης της τεράστιας ισχύος που διαθέτει ο τουρκικός στρατός, μια ισχύ που καμία άλλη δύναμη στη χώρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει.

Πολλοί διοικητές στον τομέα διαπίστωσαν ότι το μήνυμα ήταν ύποπτο, αμφισβητούσε την αλυσίδα διοίκησης και δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα ή στη στρατιωτική κινητοποίηση, η οποία περιορίστηκε σε μόλι 1% του τουρκικού στρατού. Η επιχείρηση που σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδιάστηκε για να αποτύχει από την αρχή, , αναχαιτίστηκε εύκολα και γρήγορα.

Παρόλο που το όνομά “Ακάρ” συμπεριλαμβανόταν στα κατασχεθέντα έγγραφα ως ο άνθρωπος που διέταξε την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Akar δεν κατηγορήθηκε και δεν κλήθηκε για περαιτέρω εξέταση.

Κλήθηκε από βουλευτές του κοινοβουλίου της αντιπολίτευσης που διερευνούσαν το πραξικόπημα, αλλά ο Akar αρνήθηκε να εμφανιστεί. Όταν επικρίθηκε για αποτυχία συνεργασίας , έστειλε γραπτή εξήγηση, αλλά δεν εμφανίστηκε για ακρόαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

« Προηγουμενη
Επομενη »