Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Π.Λάσκαρης - Α.Ζάγκας: Αυτοί είναι οι δύο Πιλότοι μας που σκοτώθηκαν στην Ισπανία το 2015 και δεν σεβάστηκε ο Τσίπρας...!

Ως ασέβεια και μάλιστα "μετά γέλωτος" μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους δύο πιλότου...



Ως ασέβεια και μάλιστα "μετά γέλωτος" μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί η αναφορά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους δύο πιλότους της ΠΑ Παναγιώτη Λάσκαρη και Αθανάσιο Ζάγκα που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 26 Ιανουαρίου του 2015 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας κατά τη διάρκεια άσκησης TLP.

Όλα αυτά κατά την περιγραφή περιστατικού, σε τηλεοπτική συνέντευξη, τηλεφωνήματος που έλαβε από τον τότε αρχηγό ΓΕΕΘΑ, του πρώτου -όπως είπε -όταν μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου του γνωστοποιήθηκε το τραγικό συμβάν.




Οι δύο Έλληνες πιλότοι είχαν χάσει τη ζωή τους, όταν το διθέσιο μαχητικό F-16 block 50 με το οποίο πετούσαν, συμμετέχοντας στη νατοϊκή άσκηση TLP, κατέπεσε στην αεροπορική βάση Los Llanos, βυθίζοντας στη θλίψη τη μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Εξαιτίας του γεγονότος, μάλιστα, είχε κηρυχτεί και τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες του στρατεύματος.

Επρόκειτο για ένα από τα πλέον τραγικά, όσο και πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα στην Ευρώπη, σε επίπεδο ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι, πέραν των δύο Ελλήνων πιλότων, τη ζωή τους είχαν χάσει άλλα εννέα άτομα, ενώ είχαν τραυματιστεί ακόμη 19 διαφόρων εθνικοτήτων, ανάμεσά τους και Γάλλοι πιλότοι μέσα στα αεροσκάφη τους στην πίστα ανήμποροι να αντιδράσουν από την πύρινη μπάλα φωτιάς που τους τύλιξε.

Το ελληνικό μαχητικό είχε παρουσιάσει βλάβη στο σύστημα ελέγχου κατά τη διαδικασία απογείωσης (πιθανότατα λόγω βλάβης στην αντιστάθμιση), και ενώ βρισκόταν στην απογείωση εκτράπηκε με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε «πύρινη μπάλα», παρασέρνοντας τουλάχιστον άλλα πέντε μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, που βρίσκονταν σταθμευμένα στην πίστα της βάσης Los Llanos.

Όλο το παραπάνω σκηνικό, προφανώς, ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνέντευξη, που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το θεώρησε ως κάτι εξαιρετικά αστείο, γελώντας συνεχώς ενόσω περιέγραφε το σχετικό τηλεφώνημα από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταράκο.

Η ιλαρότητα με την οποία επανέφερε στη μνήμη του το περιστατικό ο κ. Αλέξης Τσίπρας είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του κόσμου, ενώ στην κυριολεξία αμέτρητες ήταν οι επικριτικές αναρτήσεις που, από την πρώτη στιγμή, «κατέκλυσαν» τα κοινωνικά δίκτυα, στηλιτεύοντας τη στάση του πρώτου πολίτη της χώρας.

Οι δύο Έλληνες πιλότοι ήταν εξαιρετικά έμπειροι, οικογενειάρχες, ενώ βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή του ακήρυχτου ελληνοτουρκικού πολέμου στο Αιγαίο, έχοντας λάβει μέρος σε εκατοντάδες αποστολές αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών, που παραβίαζαν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.





Πιο συγκεκριμένα, ο μεν Σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, ήταν παντρεμένος με ένα γιο, έχοντας 1.459 ώρες πτήσεις, εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16. Ο δε Σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, ήταν επίσης παντρεμένος, έχοντας ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 ωρών, εκ των οποίων οι 524 σε αεροσκάφη F-16.

Επειδή ο θάνατός τους συνέβη εν ώρα άσκησης των καθηκόντων τους, η Πολιτεία τους απένειμε τον βαθμό του Πτεράρχου και την ανάλογη σύνταξη προς τις χήρες και τα ορφανά, ενώ οι οικογένειές τους έτυχαν των ευεργεσιών που προβλέπει ο νόμος σε ανάλογες περιπτώσεις (εφάπαξ ποσό, πρόσληψη ενός παιδιού στο Δημόσιο κτλ.).