Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

120 δόσεις: Αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

lykavitosΜεγάλη «ανάσα» θα πάρουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες με τη διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύ...


lykavitosΜεγάλη «ανάσα» θα πάρουν πάνω από 1,8 εκατομμύρια πολίτες με τη διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία με την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στο Δημόσιο αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.




Συγκεκριμένα, «παγώνουν» οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για περισσότερους από 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες που θα ενταχθούν και θα παραμείνουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χέρη προς την Εφορία.






Ακόμα, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή προβλέπει «κούρεμα» στις προσαυξήσεις και τους τόκους ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξουν τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα.

Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις που θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, θα πληρώσουν κατά 25% έως και 5% πρόσθετες επιβαρύνσεις, το «κούρεμα» δηλαδή στους τόκους και στις προσαυξήσεις θα είναι κατά 75% έως και 95%.

Για όσες πάλι εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα εξοφλήσουν εφάπαξ τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους, οι τόκοι σε αυτή την περίπτωση σβήνονται στο 100% (πλήρης απαλλαγή).

Φορολογούμενοι και επιχειρήσεις έχουν περισσότερες από 60 ημέρες στη διάθεσή τους, έως τις 30 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η νόμιμη προθεσμία, για να μελετήσουν τα νέα αυξημένα κίνητρα της ρύθμισης και να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής.

Οι περίπου 200.000 υπόχρεοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, που έχουν ήδη ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση το προηγούμενο πλαίσιο μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση.

Όλοι οι οφειλέτες, και τα 3,8 εκατομμύρια των υπόχρεων που συσσώρευσαν χρέη στην πάροδο των μνημονίων, μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή με τη φορολογική διοίκηση εξοφλώντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε έως 10 χρόνια καταβάλλοντας τόκο 3% αντί 5% σε ετήσια βάση.

Το όφελος είναι μεγάλο αφού ένας φορολογούμενος με χρέος 15.000 ευρώ προς την Εφορία γλιτώνει σε ετήσια βάση 300 ευρώ από το μειωμένο επιτόκιο στη βασική οφειλή. Αντί να πληρώσει σε τόκους 750 ευρώ, θα καταβάλει 450 ευρώ.

Ακόμα, οι αλλαγές που φέρνει η Κυβέρνηση στις ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις αφορούν μεταξύ άλλων, στην ελάχιστη δόση η οποία μειώνεται στα 20 ευρώ από 30 ευρώ και το επιτόκιο το οποίο περιορίζεται στο 3% από 5%.

Για οφειλέτες νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα με συνολική υποχρεωτικά υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή έως 1 εκατομμύριο ευρώ, χορηγείται αποκλειστικά δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους σε έως και 120 δόσεις υπό τον περιορισμό της ελάχιστης δόσης με απαλλαγή από τόκους και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν κατά την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις 120 δόσεις προβλέπεται:

– 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ

– 95% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 2 έως 4 μηνιαίες δόσεις

– 85% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 5 έως 12 μηνιαίες δόσεις

– 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις

– 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις

– 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις

– 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 μηνιαίες δόσεις

– 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις

– 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 μηνιαίες δόσεις.

Στα παραπάνω ποσοστά συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό 10% που προβλέπεται κατά την ένταξη στη ρύθμιση.