Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Χάος και αναρχία στην Αλβανία – Χιλιάδες κόσμου διαδηλώνουν στα Τίρανα κατά του Ράμα – Δραματική παρέμβαση του προέδρου

pentapostagmaΧιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία μαζεύτηκαν στα Τίρανα έχοντας δημιουργήσει ήδη τις προϋποθέσεις για νέα ...


pentapostagmaΧιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία μαζεύτηκαν στα Τίρανα έχοντας δημιουργήσει ήδη τις προϋποθέσεις για νέα επεισόδια και χάος σε μια χώρα, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την απόλυτη καταστροφή, η οποία μπορεί να φέρει ακόμα και εμφύλιο πόλεμο.






Στην σημερινή συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος, χιλιάδες υποστηρικτές μαζεύτηκαν για να ζητήσουν εκ νέου την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και της κυβέρνησής του.




Την απόφαση να ακυρώσει τις προγραμματισμένες Δημοτικές εκλογές έλαβε ο πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα. Οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία είχαν προγραμματιστεί για τις 30 Ιουνίου, όμως ο Ιλίρ Μέτα προχώρησε στην ακύρωσή τους αφού όπως αναφέρει η προεδρία της χώρας «οι πολιτικές εξελίξεις δεν το επιτρέπουν».

«Έκτακτα γεγονότα στα Τίρανα και σε όλη την Αλβανία για την νικηφόρα εξέγερση! Τιμή στους δημοκράτες», γράφει ο Μπερίσα στο Facebook.

Η αντιπολίτευση θέλει να αποχωρήσει ο Ράμα και να διεξαγάγει τις εκλογές με έναν άλλο πρωθυπουργό.



Πριν λίγο όμως ο Πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας, Ίλιρ Μέτα, αποφάσισε να κάνει παρέμβαση για να καταργήσει το διάταγμα για τις εκλογές της 30ης Ιουνίου και να απαιτήσει αυτοσυγκράτηση.

«Έχω αποφασίσει να ακυρώσω το διάταγμα 10928 της 11/5/2018 για τη διεξαγωγή των εκλογών σε κυβερνητικούς φορείς με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2019», αναφέρει η δήλωση του Προέδρου.

«Έχω βαθιά ανησυχία για την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στη χώρα ως αποτέλεσμα της μη συμφωνίας των δύο πλευρών.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της επείγουσας κατάστασης και του κινδύνου μιας απρόβλεπτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή συνταγματική και θεσμική μου ευθύνη και την πεποίθηση ότι η προστασία των συνταγματικών αρχών είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε νομική θητεία, ως αρχηγός του κράτους που τιμώ τον όρκο μου, για να εξυπηρετήσω τη διατήρηση της σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της εθνικής ενότητας.

Με πλήρη επίγνωση ότι οι τρέχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη πραγματικών, δημοκρατικών, αντιπροσωπευτικών και χωρίς αποκλεισμούς εκλογών· διότι οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι το κύριο κριτήριο της Κοπεγχάγης και υπό τις σημερινές συνθήκες, που υπάρχει έλλειψη συνεννοήσεως και των δύο πλευρών, κατευθυνόμαστε προς μια ψηφοφορία από τα κόμματα.

Με τον τρόπο αυτό υπονομεύεται κάθε δυνατότητα για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταστρέφοντας την εικόνα μας ως μέλος του ΝΑΤΟ και παραβιάζοντας τις συνθήκες ανάληψης της προεδρίας του ΟΑΣΕ το 2020.

Για όλα αυτά, καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη εγχώρια και διεθνή να δώσουν την εποικοδομητική τους συμβολή, για την αποκατάσταση επειγόντως ενός απαραίτητου πολιτικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας γρήγορης λύσης, που θα εξυπηρετεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας.

Αποφάσισα να καταργήσω το διάταγμα αριθ. 10928, της 05.11.2018, σχετικά με τη διεξαγωγή των τοπικών κυβερνητικών εκλογών στις 30 Ιουνίου 2019.

Την Δευτέρα, στις 10 Ιουνίου, το πρωί, θα γνωρίζω όλα τα επιχειρήματα, που θα αφορούν συνταγματικές και νομικές λύσεις που οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση.

Απευθύνω έκκληση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να διεξάγουν την σημερινή διαδήλωση με εντελώς ειρηνικό τρόπο, μακριά από οποιαδήποτε πράξη βίας.

Συγχρόνως, εφιστώ την προσοχή όλων των πλευρών ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε πρόκληση που μπορεί να προκύψει κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας», κατέληξε ο Ιλίρ Μέτα.

Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί θυμίζει περίοδο 1997 και η Ελλάδα έχει λόγο σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ και τέτοιες καταστάσεις οφείλει να τις στηλιτεύει διότι πρωτίστως απειλούν την ελληνική μειονότητα και τα δίκαια της.