Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αρνί vs κατσίκι: Προσέχεις τη διατροφή σου; Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για την Κυριακή του Πάσχα

Οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε για την Κυριακή του Πάσχα. Περιμένουμε να έρθει η ώρα που θα μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέ...

Οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε για την Κυριακή του Πάσχα. Περιμένουμε να έρθει η ώρα που θα μαζευτούμε γύρω από το οικογενειακό τραπέζι για να φάμε τις παραδοσιακές αγαπημένες μας γεύσεις. Κάποιοι θα φάνε αρνί, κάποιοι άλλοι κατσίκι. Ποιο από τα δύο έχει τις λιγότερες θερμίδες; Ποιο είναι το πιο υγιεινό; Εμείς πάντως κάναμε την έρευνα μας




Το αρνί

Το σημείο του αρνιού με το λιγότερο λίπος είναι το μπούτι, αναλυτικότερα: τα 100 γραμμάρια έχουν 375 θερμίδες και το ολικό λίπος είναι περίπου 15 γραμμάρια στα 100 γραμμάρια κρέατος. Στα θετικά είναι μπορούμε να προσθέσουμε ότι το αρνί είναι μια άριστη πηγή βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και για τον μεταβολισμό του λίπους, των υδατανθράκων και της πρωτεΐνης. Επίσης, διαθέτει πλούσιες ποσότητες σιδήρου και ψευδάργυρου, ενώ παράλληλα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Στα αρνητικά του είναι: Το πλούσιο σε κορεσμένο λίπος και η μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ουρική αρθρίτιδα.

Το κατσίκι




Το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες σε σχέση με το αρνί, διότι τα 100 γραμμάρια έχουν 110 θερμίδες. Αλλά και το ολικό λίπος είναι λιγότερο, αφού αγγίζει μόλις τα 4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Επίσης, το κατσίκι περιέχει το συνένζυμο Q10, το οποίο έχει αντιοξειδωτική δράση και μειώνει την κακή χοληστερόλη προλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επιπλέον, το αρνί είναι πλούσιο σε γ-λινολεϊκό οξύ, που είναι αποτελεσματικό στη μείωση του λίπους, μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα αρνητικά του κατσικίσιου κρέατος είναι ότι έχει μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών οξέων, περισσότερο νάτριο και λιγότερη πρωτεΐνη, σε σύγκριση με το αρνί.

Όποια λοιπόν και αν είναι η επιλογή σας, δεν χρειάζεται να στερηθείτε τίποτα από το Πασχαλινό τραπέζι, αρκεί να κάνετε έξυπνες επιλογές και να έχετε στο μυαλό σας ότι το μέτρο είναι η λύση για να είμαστε υγιείς και να διατηρούμε το βάρος LDL της κακή χοληστερόλης δηλαδή μας σε φυσιολογικά επίπεδα.