Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πολεμικές εξελίξεις στη Συρία: Η Μόσχα παραδίδει στην Τουρκία συριακό έδαφος – Το Κρεμλίνο «κρεμάει» τον Άσαντ – Σε επιφυλακή ΗΠΑ-Κούρδοι

pentapostagmaΟ Πούτιν «παρέδωσε» την περιοχή Azaz μαζί με την πόλη-κλειδί Tall Rifjat στον Ερντογάν, (παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Άσα...


pentapostagmaΟ Πούτιν «παρέδωσε» την περιοχή Azaz μαζί με την πόλη-κλειδί Tall Rifjat στον Ερντογάν, (παρά τις έντονες διαμαρτυρίες του Άσαντ) μετά την επίσκεψη του δεύτερου στην Μόσχα, ενώ οι Αμερικανοί έχουν διαμηνύσει στην Άγκυρα να μην κάνουν βήμα οι δυνάμεις της εντός της ζώνης ασφαλείας στην Β.Συρία, αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ.





Όλως τυχαίως σήμερα, η Τουρκία απέστειλε επίλεκτες μονάδες καταδρομών για να ενισχύσει τις νότιες επαρχίες της κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, ενώ πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν ότι αυτοί θα εισέλθουν σύντομα εντός συριακού εδάφους.

Μια στρατιωτική συνοδεία που μεταφέρει κομάντο και τεθωρακισμένα έφθασε για πρώτη φορά στην επαρχία Hatay ως μέρος των πρόσφατων στρατιωτικών ενισχύσεων της Τουρκίας.



Η Τουρκία ενισχύει αποφασιστικά τη στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα με τη Συρία, ειδικά από τότε που ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γύρισε από την Μόσχα έχοντας την άδεια εισόδου στην χώρα «υπογεγραμμένη» από τον Πούτιν.

Ο Πούτιν από την άλλη πλευρά, αγνοώντας τους Σύρους, έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να αποσυρθεί από το αμφισβητούμενο έδαφος στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, για να εισέλθουν σε αυτό οι Τούρκοι.


Μιλάμε για την περιοχή Azaz και την πόλη-κλειδί Tall Rifjat. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, αλλά είναι σαφές ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα χρησίμευσε ως καταλύτης για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων.

Για τους Τούρκους, αυτή η περιοχή του Χαλεπίου υπήρξε από καιρό μεγάλος πονοκέφαλος. Μετά την επιτυχημένη στρατιωτική επιχείρηση «Κλαδί Ελαίας» οι Κουρδικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την Αφρίν και μερικές από αυτές διασκορπίστηκαν στη βορειοανατολική Συρία, αλλά παρ ‘όλα αυτά οι Κούρδοι ήταν πάντα κοντά στην πόλη Tal Rifjat.

Λόγω της παρέμβασης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και του Ιράν, οι Τούρκοι δεν τολμούσαν να εισβάλουν στον προβληματικό για τους ίδιους τομέα.

Από την άλλη πλευρά οι Κούρδοι, παρά τις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Μόσχα και την Τεχεράνη, δεν απέφυγαν τις επιθέσεις κατά των Τούρκων.

Κατ ‘αρχήν, έριξαν πριν μερικές ημέρες πυρά πυροβολικού στις θέσεις του αποκαλούμενου Συριακού Ελεύθερου Στρατού FSA και των Τούρκων, με ρουκέτες και έκαναν επιδρομές. Η Άγκυρα απάντησε με χαλαρό τρόπο, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία ευρεία επίδραση από αυτό.

Ο Τούρκος ηγέτης κουρασμένος από όλα, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ρίζα του. Για αυτό, χρειαζόταν μόνο μία επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα.

Φαίνεται ότι η επίσκεψη αυτή ήταν πολύ πιο επιτυχημένη από όσο θα περίμενε κανείς. Το γεγονός είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες περί προσεχής απόσυρσης όχι μόνο του ρωσικού στρατού, αλλά και των ίδιων των Κούρδων.

Και αν οι Κούρδοι αποσυρθούν, τότε αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα, την επακόλουθη κατοχή του εδάφους από τον τουρκικό στρατό.




Ορισμένα ρωσικά και ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πληροφορίες όμως ότι η Δαμασκός και η Τεχεράνη δεν αποδέχονται το σχέδιο αυτό δρώντας πλέον από κοινού.

Η Δαμασκός επανειλημμένα διαμαρτυρήθηκε για την τουρκική παρουσία και άσκησε τρομερές πιέσεις στην Μόσχα για όλα αυτά, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Αφρίν, που ενώ έστειλε στρατιώτες του συριακού αραβικού στρατού στην πολιορκημένη περιοχή, με αποτέλεσμα, αρκετοί άνθρωπο να χάσουν τη ζωή τους, τελικά, σε λίγες μέρες, η Τουρκία είχε πετύχει το στόχο της και τώρα διαχειρίζεται την Αφρίν ως τουρκική επικράτεια.

Με το Ιράν, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα, αλλά ακόμα και εκεί υπάρχει συχνά αρκετή πίεση από την Μόσχα.

Για παράδειγμα, κατόπιν αιτήματος της Μόσχας, οι Πέρσες έπαψαν εντελώς να αντιστέκονται στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Επιπλέον, η Ρωσική Ομοσπονδία κατάφερε να αναγκάσει τους Πέρσες να διαλύσουν μέρος των βάσεων τους. Ενώ εδώ και μεγάλο διάστημα ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε προσωπικά την ιδέα της απόσυρσης του ιρανικού στρατού από τη Συρία.

Με βάση όλα αυτά, μπορεί να υποτεθεί ότι η πόλη Tal Rifjat θα γίνει τουρκική, όπως και η Αφρίν. Παρεμπιπτόντως, το Idlib το περιμένει η ίδια μοίρα.

Κάποτε, αυτά τα εδάφη ανήκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο Ερντογάν θεωρεί την όλη κίνηση ως επιστροφή των ένδοξων χρόνων της τουρκικής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή.

Δεν είναι ο μόνος άλλωστε, πολλοί από τους συμπολίτες του υποστηρίζουν τον πρόεδρο σε κάθε επιτυχία αυξάνοντας την δημοτικότητα του Ερντογάν, ο οποίος σχεδιάζει να παραμείνει για τουλάχιστον δύο ακόμα προεδρικές θητείες στην εξουσία χάρη στις πρόσφατες συνταγματικές αλλαγές.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Alexei Leonkov πιστεύει ότι όλα αυτά τα γεγονότα συμβαίνουν λόγω της επιθυμίας των ενδιαφερόμενων μερών να απαλλαγούν από τον αποσταθεροποιητικό κουρδικό παράγοντα.

Σύμφωνα με άρθρο μας, οι νεοσυντηρητικοί των Ηνωμένων Πολιτειών από την άλλη πλευρά, βλέπουν τον Τούρκο πρόεδρο ως ένα «εισιτήριο πρόσκλησης» σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή.

Οι Αμερικανοί πολιτικοί δεν αφήνουν τις προσπάθειες να προκαλέσουν την Άγκυρα να σφάλει, έτσι ώστε η περιοχή να βυθιστεί στο απόλυτο χάος, γράφει το γνωστό περιοδικό.

Ο συντάκτης του άρθρου, Marco Mayer, σημειώνει ότι μόνο η πρόκληση μιας σκληρής πολεμικής σύγκρουσης μπορεί να οδηγήσει την Ουάσινγκτον στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή.

Και σύντομα ο πόλεμος αυτός μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει. Ο ειδικός αναλυτής και δημοσιογράφος υπενθύμισε την τεράστια συγκέντρωση τουρκικών στρατευμάτων στο νότο της Τουρκίας, τα οποία περιμένουν μόνο μια εντολή για να επιτεθούν στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Εάν η Άγκυρα ξεκινήσει προέλαση με τις δυνάμεις της και εισβολή στην Β.Συρία, τότε ειδικές αμερικανικές δυνάμεις που υποστηρίζουν τις κουρδικές δυνάμεις στα βόρεια της Συρίας, θα ξεκινήσουν πυρά.

Αυτό, με τη σειρά του, θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ατυχημάτων μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων στρατιωτών», δηλώνει ο Meyer και για αυτό είναι πεπεισμένος.

Σε περίπτωση πληροφόρησης απωλειών μεταξύ των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ουάσιγκτον θα δώσει μια σκληρή απάντηση στην Τουρκία που όμοια της δεν δόθηκε ούτε στον Σαντάμ.

Ως αποτέλεσμα, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα έλθουν σε μια καυτή ένοπλη αντιπαράθεση. Η πιθανότητα πολεμικής αναμέτρησης Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλή, γράφει ο δημοσιογράφος.

Συμπερασματικά, οι Αμερικανοί νεοσυντηρητικοί με τέτοιες προκλήσεις επιδιώκουν να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό, να βυθίσουν τη Μέση Ανατολή στο απόλυτο χάος, να μειώσουν τον αριθμό των αντιπάλων στην περιοχή και να ενισχύσουν την κυριαρχία του Ισραήλ.