Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Ευρώπη κλείνει τον εναέριο χώρο της για τα Boeing 737 ΜΑΧ μετά την τραγωδία της Ethiopian Airlines

Στην απαγόρευση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας - Πρώτες τον εναέριο χώρο τους έκλεισαν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρ...


Στην απαγόρευση προχώρησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας - Πρώτες τον εναέριο χώρο τους έκλεισαν Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία - Ανάλογες κινήσεις από Μαλαισία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία, Αυστραλία και Σιγκαπούρη - Αεροπορικές που χρησιμοποιούν τον μοιραίο τύπο της Boeing καθήλωσαν τον στόλο τους
Την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων για το Boeing 737 Max στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας της Ethiopian Airlines και μετά τις ανάλογες αποφάσεις αρκετών χωρών.




Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά το τραγικό δυστύχημα της πτήσης της Ethiopian Airlines ET302 στην οποία εμπλέκεται αεροσκάφος τύπου Boeing 737 MAX 8, «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA) λαμβάνει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών. Ως προληπτικό μέτρο, η EASA δημοσίευσε σήμερα Οδηγία Αξιοπλοΐας, που θα τεθεί σε ισχύ στις 19:00 UTC, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται με Boeing τύπου 737-8 MAX και 737-9 MAX στην Ευρώπη. Επιπλέον η EASA δημοσίευσε Οδηγία Ασφαλείας, με την ίδια ώρα έναρξης ισχύος, με την οποία αναστέλλει όλες τις πτήσεις που εκτελούνται από τρίτες χώρες με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκαφών, προς, εντός ή εκτός ΕΕ. Η διερεύνηση του δυστυχήματος γίνεται υπό τις αρχές της Αιθιοπίας με τη συνδρομή του Διεθνούς Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, καθώς το αεροσκάφος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ. Η EASA έχει προσφέρει τη συνδρομή της στην διερεύνηση του δυστυχήματος. Η EASA συνεχίζει την ανάλυση των δεδομένων που είναι διαθέσιμα. Η διερεύνηση του δυστυχήματος βρίσκεται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για τα αίτια».




Την αρχή επί ευρωπαϊκού εδάφους έκανε η Βρετανία, απαγορεύοντας τις πτήσεις του συγκεκριμένου αεροσκάφους πάνω από την επικράτεια της χώρας.

«Η Πολιτική Αεροπορία του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καθώς ωστόσο δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων της πτήσης (σσ: πρόκειται για το ένα από τα δύο μαύρα κουτιά), εκδώσαμε ως προληπτικό μέτρο οδηγία να σταματήσει κάθε πτήση από κάθε εταιρία, είτε αναχωρεί, είτε προσγειώνεται είτε υπερίπταται του βρετανικού εναέριου χώρου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Πολιτικής Αεροπορίας προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη οδηγία θα βρίσκεται σε ισχύ «μέχρι νεοτέρας».

Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης και η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και η αντίστοιχη ιρλανδική, τονίζοντας: «Καθώς δεν έχουμε προς το παρόν επαρκείς πληροφορίες από τον καταγραφέα δεδομένων, εκδώσαμε οδηγίες να μην υπάρξουν απογειώσεις , προσγειώσεις και πτήσεις στον Ιρλανδέζικο εναέριο χώρο».

Επιπλέον, όπως μετέδωσε το Associated Press, το υπουργείο Μεταφορών της Γερμανίας έχει ήδη διατάξει το κλείσιμο του γερμανικού εναέριου χώρου για το συγκεκριμένο αεροσκάφος.

Από τα μεσάνυχτα κλείνει και ο εναέριος χώρος της Αυστρίας για αεροσκάφη τύπου Boeing 737 Max 8, όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Συγκοινωνιών στη Βιέννη.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την σχετική απόφαση έλαβε νωρίτερα ο υπουργός Συγκοινωνιών της χώρας Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ ανάλογες αποφάσεις, για κλείσιμο του εθνικού εναερίου χώρου τους, είχαν προηγηθεί από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Βρετανία, οι οποίες έκλεισαν πλήρως τον εναέριο χώρο τους για αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Νωρίτερα, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» από τις 14:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδας) τις πτήσεις «όλων των τύπων του μοντέλου Boeing 737 MAX προς και από τη Σιγκαπούρη», μετά «τα δύο θανατηφόρα δυστυχήματα στα οποία ενεπλάκησαν 737 MAX μέσα σε λιγότερους από πέντε μήνες».

Η αναστολή αφορά την εταιρεία SilkAir (Σιγκαπούρη, θυγατρική της Singapore Airlines), καθώς και τις China Southern Airlines (Κίνα), Garuda (Ινδονησία), Shandong Airlines (Κίνα) και Lion Air (Ινδονησία, και τη θυγατρική της στην Ταϊλάνδη).

Με τη σειρά της η Αυστραλία ανέστειλε όλες τις πτήσεις από και προς την χώρα των αεροσκαφών τύπου Boeing Co 737 MAX, με την αρμόδια αρχή να επισημαίνει ότι «αναμένονται περισσότερες πληροφορίες για την αναθεώρηση των κινδύνων ασφαλείας των συνεχιζόμενων πτήσεων του Boeing 737 MAX προς και από την Αυστραλία».

Η απόφαση της Αυστραλίας επηρεάζει μόνο τις εταιρείες Singapore Airlines, Silk Air και Fiji Airways καθώς προς το παρόν καμία αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία δεν διαθέτει αυτό το μοντέλο στον στόλο της.

Σε αντίστοιχη απόφαση προχώρησε και η Μαλαισία, απαγορεύοντας τις πτήσεις προς και από τη χώρα μέχρι νεωτέρας.