Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα για την ισραηλινή κυριαρχία στο Γκολάν – Σφοδρή επίθεση Τουρκίας κατά ΗΠΑ-Ισραήλ

Τη διακήρυξη αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα διαφιλονικούμενα εδάφη των Υψιπέδων Γκολάν υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ ...


Τη διακήρυξη αναγνώρισης της ισραηλινής κυριαρχίας στα διαφιλονικούμενα εδάφη των Υψιπέδων Γκολάν υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.


Η σχετική τελετή μάλιστα, διεξήχθη παρουσία του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.




Tην ίδια στιγμή, έχουμε έντονες αντιδράσεις από Τουρκία μέσω μηνύματος Τσαβούσογλου, από Ρωσία, όπου εξέδωσε δελτίο τύπου ο Σ. Λαβρόφ, αλλά και από την Συρία.

Στις 12 Μαρτίου του 2019, ο Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ διαβεβαίωσε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι θα ωθήσει τις ΗΠΑ στην επίσημη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψίπεδα, τα οποία το Τελ Αβίβ υφάρπαξε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του «Πολέμου των Έξι Ημερών» το 1967.

Μία εβδομάδα αργότερα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι «ήρθε η ώρα για τις ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα Γκολάν, τα οποία είναι στρατηγικής σημασίας για το κράτος του Ισραήλ και την περιφερειακή σταθερότητα».

Απαντώντας στην αμερικανική κίνηση, ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου επανέλαβε την πλήρη στήριξη των αραβικών κρατών στη συριακή κυριαρχία της περιοχής.

Τα Υψίπεδα Γκολάν είναι μία στρατηγική περιοχή, εκτάσεως 1.200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία χρησιμοποιείται από το Τελ Αβίβ ως φυσική ζώνη ασφαλείας έναντι πιθανών στρατιωτικών απειλών από τη Συρία. Παράλληλα, συνιστά μία ζωτικής σημασίας πηγή φυσικού πλούτου, παρέχοντας το 1/3 των υδάτινων αναγκών του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ έλαβε τον έλεγχο των Υψιπέδων από τη Συρία, κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «Πολέμου των Έξι Ημερών», το 1967. Επισήμως προσάρτησε την κατειλημμένη περιοχή το 1981. Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν επανειλημμένως αρνηθεί την αναγνώριση των Υψιπέδων ως ισραηλινού εδάφους.