Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Νέες προκλήσεις Ακάρ: Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στο φυσικό πλούτο της Κύπρου

Το διεθνές δίκαιο επικαλέστηκε ως βάση των συνομιλιών (και) με την Ελλάδα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων ο Τούρκος Υπουργός Εθνική...


Το διεθνές δίκαιο επικαλέστηκε ως βάση των συνομιλιών (και) με την Ελλάδα για την βελτίωση των διμερών σχέσεων ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε δηλώσεις του κατά την επιθεώρηση της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα».

Ο Χουλούσι Ακάρ σημείωσε πως «ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες για την ενίσχυση των σχέσεών μας με την Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα».




«Στο πλαίσιο των καλών σχέσεων γειτονίας και με βάση το διεθνές δίκαιο πιστεύουμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις, εργαζόμενοι καθημερινά για την ενίσχυση της ασφάλειας και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», τόνισε συμπληρώνοντας πως «εξάλλου, στο πλαίσιο των επαφών με τους ομολόγους μας αλλά και των διαβουλεύσεων και εργασιών των εκατέρωθεν επιτροπών, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε οι σχέσεις μας να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο».

Αναφερόμενος στο θέμα της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης ο Ακάρ τόνισε, ότι «η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι συμμέτοχη και του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί. Έχει δικαιώματα στην περιοχή. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτά τα δεδομένα».

Στο μεταξύ, σήμερα τα ξημερώματα στο σκέλος της άσκησης στο Αιγαίο πραγματοποιήθηκε απόβαση τουρκικών αμφίβιων δυνάμεων σε εχθρικό νησί του Αιγαίου. Όπως προβλέπει το σενάριο της άσκησης Γαλάζια Πατρίδα έγινε κατάληψη του νησιού Χεκίμ στην Φότζα (Φωκαία) της Σμύρνης. Αμφίβιες δυνάμεις αποβιβάστηκαν από το πολεμικό πλοίο εγχώριας κατασκευής Μπαϊρακτάρ αφού προηγουμένως πλοία ναρκαλιευτές καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί. Η ανίχνευση ναρκών του εχθρού έγινε με ειδικά συστήματα που χρησιμοποιούνται κάτω από το νερό επ’ ονόματι HOSA και στη συνέχεια οι ομάδες κομάντο SAT τις εξολόθρευσαν καθαρίζοντας την ακτή.

Το πλοίο Μπαϊρακτάρ δεν έριξε άγκυρα επειδή η ακτή δεν είχε μεγάλο βάθος και έτσι χρησιμοποιήθηκαν μικρά αποβατικά πλοία που βρίσκονταν στο Μπαϊρακτάρ και τα σκάφη των αμφίβιων δυνάμεων.

Ταυτόχρονα ελικόπτερα ΑΤΑΚ πετούσαν πάνω από το νησί.