Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η Γαλλία «μπλοκάρει» Βαρντάσκα και Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ομάδα χωρών που «μπλοκάρει» την έναρξη τον Ιούνιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων -όπως και της Αλβανίας– με την Ευρωπαϊκή Έν...


Η ομάδα χωρών που «μπλοκάρει» την έναρξη τον Ιούνιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων -όπως και της Αλβανίας– με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι καλή είδηση για την κυβέρνηση στα Σκόπια. Οι χώρες που δεν δίνουν «πράσινο φως» είναι η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία.

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σκοπίων, της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, και του αρμόδιου Επιτρόπου για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.




Κατά την εισαγωγική τους τοποθέτηση τόσο η Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο Επίτροπος Χαν αναφέρθηκαν στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει από την κυβέρνηση των Σκοπίων σε ό,τι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας με τις γειτονικές τους χώρες, εστιάζοντας κυρίως στη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισαν ιστορική.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος αναγνώρισε τις ηγετικές ικανότητες και του Έλληνα Πρωθυπουργού, γεγονός που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της Συμφωνίας.

Αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε από την πλευρά του και ο Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος σημείωσε ότι μπορεί να θεωρηθεί ρεαλιστική η προοπτική μίας θετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Τι θα γίνει με τη Γαλλία;

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν διατυπώθηκε καταρχάς η ανησυχία για τη στάση ορισμένων κρατών μελών και ιδιαίτερα της Γαλλίας, η οποία τίθεται ξεκάθαρα κατά της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Η Μογκερίνι σημείωσε ότι το πράσινο φως του Συμβουλίου τον Ιούνιο αποτελεί κοινό στόχο, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μία διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με τη σημειωθείσα πρόοδο, η οποία θα καταγραφεί στην έκθεση της Επιτροπής που θα δημοσιευθεί στα τέλη Μαΐου και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα εργαστεί η Επιτροπή με το Συμβούλιο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι την απόφαση θα λάβει συνολικά το Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο αναφορικά με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Η ίδια αναμένει ότι το Συμβούλιο θα θελήσει να καλωσορίσει το πολύ σημαντικό βήμα που έγινε με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της αντιπολίτευσης στη Βόρεια Μακεδονία και για ποιο λόγο θα έπρεπε η κυβέρνηση των Σκοπίων να πληρώσει το τίμημα για τη μη επίδειξη της απαραίτητης διάθεσης συνεργασίας από πλευράς του VMRO, η Ύπατη Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που συνιστούν εκπεφρασμένο εθνικό στόχο και κοινή επιδίωξη των πολιτών και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων, για αυτό και ο καθένας θα κληθεί να φέρει εις πέρας το κομμάτι που του αναλογεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.