Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Πως ο Ερντογάν, την πάτησε άσχημα με την Αίγυπτο και τώρα τρέχει…

Με αφετηρία τα ενεργειακά ζητήματα και όσα αλλά συμβαίνουν στη Μεσόγειο σήμερα, οι Τούρκοι κατανοούν πως χωρίς τη συνεργασία της Αιγύπτου δ...

Με αφετηρία τα ενεργειακά ζητήματα και όσα αλλά συμβαίνουν στη Μεσόγειο σήμερα, οι Τούρκοι κατανοούν πως χωρίς τη συνεργασία της Αιγύπτου δεν μπορούν να διαδραματίσουν κανένα σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, και στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής, ως “Μεγάλη Δύναμη” που θεωρούν πως είναι και που δυνητικά επιδιώκουν να γίνουν. Ένα επαναλαμβανόμενο κλισέ της τουρκικής στρατηγικής θεώρησης είναι πως σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή- από τη Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο- “καμία απόφαση” δεν μπορεί να ληφθεί “χωρίς τη συμμετοχή της Άγκυρας”.




Του ΜΑΡΙΟΥ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ


Για όσους δε θυμούνται, επί ημερών Αχμέντ Νταβούτογλου όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαριεντίζονταν με την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον για την ανατροπή του Καντάφι κλπ, η ύβρις ήταν απόλυτη. Καμία απόφαση στον κόσμο, διατυμπάνιζε, δεν μπορούσε να ληφθεί χωρίς την Άγκυρα! Η αντίληψη αυτή για την Μεγάλη (τη Μπουγιούκ) Τουρκία δεν είναι καινοφανής και χαρακτηριστικό των ισλαμιστών του Ταγίπ Ερντογάν.

Υπήρξε επιδίωξη και των κεμαλιστών/εθνικιστών. Μόνο που αυτοί- που κατά βάθος είναι και αυτοί βαθειά αντιδυτικοί, αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο- είχαν τη ικανότητα να “διαβάζουν” καλύτερα το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, να προσαρμόζονται και να εκμεταλλεύονται επιτυχώς τις ισορροπίες ισχύος.






Συγκεκριμένα για την Αίγυπτο θέλω να σταθώ σε μια συζήτηση ενός όχι και πολύ γνωστού Τούρκου πανεπιστημιακού στον ελλαδικό και κυπριακό χώρο, του Χασσάν Ουνάλ (Hassan Unal). H συζήτηση έγινε με τον Pepe Escobar στην Πόλη και δημοσιεύθηκε στον αμερικανικό ιστότοπο The Saker, 1η Δεκ. 2018.

Ο Escobar είναι σημαντικός σχολιαστής της διεθνούς πολιτικής που δεν φιλοξενείται στα αποδεκτά ως “έγκυρα” διεθνή ΜΜΕ, αλλά που οι μη συμβατικές του απόψεις έχουν μεγάλη απήχηση διεθνώς. Ο δε Χασσάν Ουνάλ αν και κεμαλιστής είναι από τους λίγους επώνυμους καθηγητές που δεν έχει διωχθεί από το καθεστώς, παρά την κατά καιρούς κριτική που ασκεί.

Είναι προφανώς “προστατευόμενος” των συμμάχων του Ερντογάν, των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων και δεν έχει πρόβλημα με το “πάντρεμα” τουρκισμού και ισλαμισμού- την τουρκο-ισλαμική σύνθεση- που κυριαρχεί. Επί πλέον είναι και ανθέλληνας παρά, από ό,τι γράφεται, είναι παντρεμένος με Ελληνίδα.

Το μεγάλο παράπονα του Ουνάλ είναι πως με την “ιδεολογική” του πολιτική -εννοεί την “ισλαμιστική”- ο Ερντογάν απώλεσε την Αίγυπτο και το Ισραήλ και έσπρωξε τις δυο χώρες στην αγκαλιά των Ελλήνων.



Απαντώντας σε ερώτηση που συσχέτιζε τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζ. Κασόγκι στη Πόλη από πράκτορες της Ριάντ, με τους ανταγωνισμούς στη Ανατολική Μεσόγειο, ο Ουνάλ υποστήριξε πως η Άγκυρα δεν έπρεπε να στιγματίσει δημόσια τη βασιλική οικογένεια αλλά να την εκβιάσει με διαφορετικό τρόπο ώστε να εξομαλυνθούν πρώτα οι σχέσεις Άγκυρας- Ριάντ και, ακολούθως, το Ριάντ να μεσολαβήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

https://hellasjournal.com/2019/03/o-erntogan-stocheyei-ton-sisi-i-aigyptos-kleidi-gia-ta-energeiaka-kai-tin-asfaleia-tis-kyproy/