Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ε ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ... Το οργανωμένο έγκλημα αγοράζει ακίνητη περιουσία στην Αλβανία

Η ενίσχυση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που μιλούν αλβανικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες αναλαμβάνουν την αγορά ηρω...


Η ενίσχυση οργανωμένων εγκληματικών ομάδων που μιλούν αλβανικά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οι οποίες αναλαμβάνουν την αγορά ηρωίνης και κοκαΐνης σε διάφορες χώρες ανησυχεί ολοένα και περισσότερο τις ευρωπαϊκές αρχές.

«Τέτοιες ομάδες που ελέγχουν την αγορά κοκαΐνης έχουν καταστεί σημαντική απειλή», λέει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκό Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA), Αλέξης Γκουσντίλ, σε συνέντευξή του στο αλβανικό ‘Monitor’.




Λέει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν οι λόγοι για τους οποίους αυτές οι ομάδες έχουν αυξηθεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά μία από τις εξηγήσεις είναι η βίαιη φύση τους.

Ο Γκουσντίλ προσθέτει ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι η Αλβανία είναι βασικός κόμβος για την εμπορία ηρωίνης και κοκαΐνης, αλλά ορισμένα επεισόδια, όπως ο εντοπισμός ενός εργαστηρίου ηρωίνης τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και 615 κιλά κοκαΐνης στις αρχές του 2018 καθώς και η εμπειρία άλλων χωρών, υποδηλώνουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κλάδος των κατασκευών στην Αλβανία, μπορεί να ξεπλύνει χρήματα εγκληματικών ομάδων.

«Με το δεδομένο ότι αυτό συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, θα είχαμε εκπλαγεί εάν δεν συνέβαινε με τις εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία».

Ο Γκουσντίλ συνιστά στην Αλβανία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να ακολουθήσουν την πρακτική της μη επιτρεπόμενης αγοράς διαμερισμάτων με μετρητά και άλλων αγαθών υψηλής αξίας.

Στο Βέλγιο για παράδειγμα κανείς δεν μπορεί να αγοράσει μεταχειρισμένο η καινούργιο αυτοκίνητο με ρευστό.

«Οι κατασκευές και ο τομέας των ακινήτων είναι γνωστό αυτό παντού στον κόσμο, ότι καταχράται από εγκληματίες για να ξεπλύνουν τα χρήματα που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Δεδομένου ότι αυτό συμβαίνει οπουδήποτε στον κόσμο, θα ήταν έκπληξη για εμάς αν δεν το κάνουν οι οργανωμένες εγκληματικές ομάδες στην Αλβανία.

Αυτό είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να ξεπλύνουν τα χρήματα μέσω αυτού του συστήματος, το οποίο είναι συνηθισμένο και σε άλλες χώρες.

Η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και των παράνομων ροών χρηματοδότησης αποτελεί προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό τα τελευταία χρόνια, παρόλο που τα θεσμικά όργανα για το σκοπό αυτόν υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ευρωπόλ διαδραματίζει καίριο ρόλο προς την αυτήν την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένα από τα βασικά στοιχεία για την επίτευξη καλώ αποτελεσμάτων στην καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος είναι η διεθνής συνεργασία, η ανταλλαγή πληροφοριών με τις χώρες εταίρους και η στενή παρακολούθηση της κατάστασης.




Η Αλβανία μπορεί, επίσης, να ακολουθήσει ορισμένες από τις βέλτιστες πρακτικές των παρεμβάσεων που εφαρμόζονται από τα κράτη μέλη.

Υπάρχουν πολλά μέτρα που λαμβάνονται.

Για παράδειγμα, σήμερα στις περισσότερες χώρες, είναι αδύνατο να αγοράσετε πράγματα αξίας με μετρητά. Όπως αυτοκίνητα, διαμερίσματα, οικόπεδα κλπ.

Εάν εφαρμόσει αυτά η Αλβανία, θα ήταν αδύνατο να αγοράζει κανείς με χρήματα που προέρχονται από διακίνηση ναρκωτικά και από διαφθορά.

Όταν θα αγοράζετε ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα θα πρέπει να είστε σε θέση να δικαιολογήσετε την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιείτε.

Στα περισσότερα κράτη μέλη είναι πολύ δύσκολη η αγορά ενός σπιτιού ή ενός διαμερίσματος με ρευστό εξ ολοκλήρου ή μέρους της τιμής του.

Αυτά είναι μερικά συγκεκριμένα μέτρα και πιστεύω ότι η Αλβανία, όπως και άλλες χώρες, θα λάβουν υπόψη στην εφαρμογή τους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Γκουσντίλ.

balkanweb.com
--
The Hellenic Information Team