Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΡΩΣΟΙ... ΣΠΕΚΟΥΛΑΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΩΜΟΤΕΣ...!!! Το Sputnik θέτει ευθέως θέμα «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα»

Μετά το δημοσίευμα του BBC σχετικά με «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και πολεμικής με...


Μετά το δημοσίευμα του BBC σχετικά με «καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα» που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων και πολεμικής με επιστολές διαμαρτυρίας στο βρετανικό δίκτυο και κόντρα ανάμεσα στα κόμματα της Ελλάδας, έρχεται άλλο ένα δημοσίευμα, αυτήν τη φορά από το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, που αναρτάται και στην ελληνική του έκδοση όπου γίνεται αναφορά πάλι για μακεδονική γλώσσα και μειονότητα.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα που έχει ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, φιλοξενείται συνέντευξη από το ηγετικό στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του Ουράνιου Τόξου, Παύλο Βοσκόπουλο, ο οποίος κάνει λόγο για μακεδονική μειονότητα που μιλά την απαγορευμένη γλώσσα.




Αναλυτικά το ρεπορτάζ του Sputnik

Το Sputnik βάζει στο μικροσκόπιο την κοινότητα των σλαβόφωνων της Βόρειας Ελλάδας και μιλά με στέλεχος του προεδρείου του «Ουράνιου Τόξου», του κόμματος που όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά τη μακεδονική γλώσσα».
Το 1995, ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κάνοντας τον απολογισμό της διαχείρισης του ονοματολογικού κατά την πρωθυπουργία του, είχε προβεί στην εξής δήλωση:

«To θέμα των Σκοπίων το είδα από την πρώτη στιγμή στις πραγματικές του διαστάσεις. Αυτό που με απασχόλησε από την αρχή δεν ήταν το όνομα του κράτους αυτού. Το πρόβλημα για εμένα ήταν να μη δημιουργηθεί ένα δεύτερο μειονοτικό ζήτημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό ήταν το κλειδί της ελληνοσκοπιανής διαφοράς».

Σε ακόμα παλαιότερη δήλωσή του, ανέφερε ότι η «Μακεδονική μειονότητα είναι μειονότητα φάντασμα. Είναι η μοναδική περίπτωση, από όσες εγώ γνωρίζω, όπου τη μειονότητα την παρουσιάζουν τρίτοι, απ' έξω από τη χώρα και όχι μέσα στην ενδιαφερόμενη χώρα.» Σήμερα, το 2019, μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο και τη μετονομασία της γειτονικής χώρας σε Βόρεια Μακεδονία, μια ομάδα αγνώστου αριθμού Ελλήνων πολιτών διεκδικεί την αναγνώριση της ως «Μακεδονική Μειονότητα της Ελλάδας».

Το «Ουράνιο Τόξο» είναι το κόμμα που όπως ισχυρίζεται, εκφράζει την αυτοαποκαλούμενη «μακεδονική μειονότητα που μιλά τη μακεδονική γλώσσα».

«Υπάρχουν περίπου 500 χωριά στη Βόρεια Ελλάδα από την Καστοριά μέχρι τη Δράμα και μέχρι τις παρυφές της Ναούσης και της Βέροιας όπου ακούγεται η απαγορευμένη γλώσσα», τονίζει στο Sputnik o Παύλος Βοσκόπουλος, μέλος του προεδρείου και ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος.

«"Μη μιλάς παιδί μου, βούλωσέ το", έλεγαν αρκετοί γονείς στα παιδιά τους, όταν τα άκουγαν να τη μιλάνε» προσθέτει αναφερόμενος σε περασμένες δεκαετίες. Το «Ουράνιο Τόξο» ζητά να διδάσκεται στα σχολεία η μακεδονική γλώσσα, εκεί που είναι ζωντανή. «Κανονικά στα σχολεία του ελληνικού κράτους, όχι σε παράλληλα σχολεία, γιατί εκεί θα υπάρξει περιθωριοποίηση», αναφέρει ο πρόεδρός του. «Δύσκολο είναι να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό ομιλητών. Αν βρεθείτε σε πανηγύρια χωριών στην Καστοριά, στις Σέρρες, στην Ημαθία, θα ακούσεις τα λεγόμενα μακεδονικά τραγούδια σε αυτήν την "ανύπαρκτη" γλώσσα».

«Ο μέσος Έλληνας αγνοεί ότι υπάρχουν πολίτες στα Βαλκάνια που μιλούν για τη σύγχρονη μακεδονική ταυτότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τη σλαβική παράμετρο χωρίς να συνδέονται κατ' αποκλειστικότητα με την αρχαιότητα», αναφέρει ο Παύλος Βοσκόπουλος υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του είναι κατά της αρχαιολατρείας και ότι «η σύγχρονη μακεδονική ιδεολογία δομήθηκε στη μαγιά αναρχικών και σοσιαλιστικών ιδεών».




Η ευαισθησία των Ελλήνων απέναντι στον όρο «Μακεδονία» δημιουργεί πολέμιους αλλά και υποστηρικτές απέναντι στο κόμμα του «Ουράνιου Τόξου». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις 4 Δεκεμβρίου 1991, έβαλε τρεις όρους προς την κυβέρνηση της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας για την αναγνώριση της χώρας αυτής.

Ο πρώτος ήταν η αλλαγή του ονόματος «Μακεδονία», η οποία έχει γεωγραφική και όχι εθνική υπόσταση, ο δεύτερος ήταν η αναγνώριση ότι δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και ο τρίτος, η ρητή αναγνώριση ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα μακεδονική μειονότητα. Από τότε, πάγια άποψη των ελληνικών κυβερνήσεων παραμένει ότι δεν υφίσται μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε μια κόντρα με αφορμή το θέμα αυτό ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «ίσως δρομολογείται διεκδίκηση μακεδονικής μειονότητας εντός της Ελλάδας». Σε απάντησή του, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι συνεχίζει «τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα "μειονότητας", ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη πως «ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη "μακεδονικής γλώσσας" το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ» ενώ υπενθύμιζε ότι σε συνέντευξή του στο Politico «άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα αυτονομιστικών δυνάμεων» στην Ελλάδα.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν σλαβόφωνες ή δίγλωσσες οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά μειονότητα δεν υπάρχει» επισημαίνει στο Sputnik συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, «αφού τα ποσοστά του καθιστούν την σχετική υπόθεση, μη συγκρίσιμη αριθμητικά με οποιαδήποτε αναγνωρισμένη εθνική μειονότητα στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Βοσκόπουλος τονίζει ότι αφού σέβεται το δικαίωμα του άλλου στον αυτοπροσδιορισμό θέλει να το έχει και ο ίδιος. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει την αντίθεση εθνικιστών από την Ελλάδα και από τη Βόρεια Μακεδονία με το Ουράνιο Τόξο και τους σκοπούς του, ενώ για τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει την αντίθεση με τον γεωγραφικό πρόθεμα.

«Είμαστε αντίθετοι στον εκατέρωθεν αλυτρωτισμό καθώς όταν ακούσει κάποιος και μαθαίνει για Βόρεια Μακεδονία, θα ρωτήσει τι συμβαίνει με τη Νότια Μακεδονία», επισημαίνει. «Ως "Ουράνιο τόξο" καταδικάζουμε τον μακεδονικό εθνικισμό και όποιους βγάζουν αυτές τις βλακείες, χάρτες της μεγάλης Μακεδονίας. Τους καταδικάζουμε και θα τους πολεμάμε», προσθέτει.