Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

MLRS στην ΑΣΔΕΝ: Στοχοποιώντας βαθιά τη τουρκική ενδοχώρα

defencereview.gr_ Η σημερινή φωτογραφία από εκτοξευτή MLRS στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό γε...


defencereview.gr_ Η σημερινή φωτογραφία από εκτοξευτή MLRS στη Περιοχή Ευθύνης της ΑΣΔΕΝ είναι από μόνο του ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός. Το defencereview.gr γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των νευραλγικών συστημάτων εδώ και αρκετούς μήνες δεδομένου ότι τα είχαμε δει εκ του σύνεγγυς παρακολουθώντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΑΣΔΕΝ. Είχαμε άλλωστε αναφερθεί σχετικά στο θέμα στο άρθρο μας «Αποτιμώντας το έργο του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, μέσω μιας συνολικής ανασκόπησης» όταν γράφαμε αυτολεξί:




Το όπλο του Πυροβολικού με καταλυτική δράση στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων απέκτησε νέες δυνατότητες ικανό να προσβάλει στόχους σε στρατηγικό βάθος στα μικρασιατικά παράλια μέσω της μεταφοράς ικανού αριθμού πυραυλικών συστημάτων στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ.

Φυσικά για ευνόητους λόγους επιλέξαμε να μην αναφερθούμε σε περισσότερα στοιχεία ούτε για συγκεκριμένους αριθμούς ούτε για κάτι περισσότερο. Στο παρόν άρθρο προχωρούμε σε τακτική ανασκόπηση όλων εκείνων των στοιχείων που δίνουν μια καλή εικόνα για τις δυνατότητες των εκτοξευτών.

Όπως είναι κοινώς παραδεκτό το Πυροβολικό είναι η επέμβαση του τακτικού διοικητή στη Μάχη. Οι μοίρες Πυροβολικού στη περιοχή ευθύνης της ΑΣΔΕΝ χωρίζονται σε μικτές μοίρες (βαρέως και πεδινού πυροβολικού ή μόνον πεδικού πυροβολικού). Οι πρώτες είναι συνδιασμός Μ110 με ΠΕΠ RM-70 και οι δεύτερες μοίρες με Μ109.

Με τη πλέον πρόσφατη μεταφορά συστημάτων MLRS η ΑΣΔΕΝ δύναται:

Να προσβάλει στόχους βαθιά στη τουρκική ενδοχώρα όπως αεροδρόμια.

Να εκτελεί πυρά κατά τουρκικών ναυστάθμων, συγκεντρώσεων προσωπικού και υλικού εγγύς των μικρασιατικών παραλίων

Να υποστηρίζει τον αγώνα σε μικρονήσια και βραχονησίδες

Οι πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων MLRS και RM-70 αποτελούν συστήματα υψηλού βαθμού ευκινησίας, με υψηλό ρυθμό βολής πυραύλων εδάφους – εδάφους, ελευθέρας και κατευθυνόμενης πτήσεως. Έχουν σχεδιαστεί για να συμπληρώνουν το Πυροβολικό Μάχης, να προσβάλλουν τα μετόπισθεν του εχθρού, να εκτελούν βολές αντιπυροβολικού, καταστολής Α/Α άμυνας και βολές εναντίον στόχων μεγάλης σπουδαιότητας για τον εχθρό. Επιπλέον, δύνανται να ενισχύσουν τα φίλια πυρά, προσβάλλοντας πυκνές διατάξεις μηχανοκίνητων εχθρικών στόχων. Η Μοίρα ΠΕΠ (MLRS, RM-70) είναι οργανική μονάδα του Σώματος Στρατού και μπορεί να διατεθεί στο σύνολο ή τμηματικά στις υφιστάμενες Μεραρχίες ή Ταξιαρχίες του. Η Πυρoβολαρχία ΠΕΠ (όταν διατίθεται ανεξάρτητα) είναι οργανική μονάδα Τεθωρακισμένης ή Μηχανοκίνητης Μεραρχίας – Ταξιαρχίας.

Οι δυνατότητες των ΠΕΠ τους καθιστούν ως ένα από τα πλέον ευπροσάρμοστα συστήματα Πυροβολικού Μάχης, τόσο για τις κοινές όσο και για τις συνδεδυασμένες επιχειρήσεις. Λόγω του βεληνεκούς, της ευκινησίας και της δραστικότητας των πυρών του, έχει τη δυνατότητα να παρέχει ένα ευρύ φάσμα πύρων υποστηρίξεως, παρέχοντας εγγύς υποστήριξη στις μονάδες ελιγμού, προστατεύοντας τις φιλίες δυνάμεις με πυρά αντιπυροβολικού και προσβάλλοντας ζωτικούς στόχους και συγκεντρώσεις του εχθρού για την υποστήριξη του ελιγμού του υποστηριζόμενου Διοικητού.




Οι ΠΕΠ – MLRS με το βεληνεκές των 32 χλμ. για τους συμβατικούς πυραύλους και των 165 χλμ. για τους βελτιωμένους πυραύλους ATACMS (Army Tactical Missile System), παρέχουν στον υποστηριζόμενο Διοικητή, τη δυνατότητα προσβολής στόχων σε μεγάλο βάθος. Για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις σε μεγάλο βάθος, οι μονάδες πυρός ΠΕΠ αναπτύσσονται εγγύς του Πρόσθιου Όριου Τοποθεσίας, ώστε να δύνανται να προσβάλλουν στόχους μέχρι το μέγιστο βεληνεκές τους και να συνεχίζουν την προσβολή σε όλο το βάθος του πεδίου της μάχης. Οι μονάδες πυρός ΠΕΠ – MLRS, στις οποίες έχει ανατεθεί η αποστολή να βάλλουν ATACMS για την υποστήριξη των σε βάθος επιχειρήσεων μιας Μικτής Δύναμης, ενεργούν στη ζώνη επιχειρήσεων της δυνάμεως ελιγμού (Μεραρχία ή Ταξιαρχία). Λόγω της ανάπτυξης στην ίδια περιοχή μονάδων ελιγμού και άλλων μονάδων Πυροβολικού, οι μονάδες ΠΕΠ θα πρέπει να συντονίζουν συνεχώς τις μετακινήσεις τους για τις περιοχές αναπτύξεως τους, οι οποίες ευρίσκονται μέσα στον τομέα της δυνάμεως ελιγμού.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι το ζήτημα της απόκρυψης αυτών των συστημάτων καθώς αποτελούν στόχους πρώτης προτεραιότητας για τον εχθρό. Οι χώροι και οι θέσεις αποκρύψεως θα πρέπει να διαθέτουν κάλυψη και απόκρυψη και να υπάρχει δυνατότητα ικανοποιητικής διασποράς του συνόλου των εκτοξευτών και των λοιπών τμημάτων της Μοίρας και των Πυροβολαρχιών.

Οι μοίρες ΠΕΠ λόγω υψηλού ρυθμού βολής υοθετούν με απόλυτη επιτυχία τη τακτική βάλλω και μετακινούμαι.

Εφόσον είναι δυνατόν, προσβάλλονται οι εχθρικές δυνάμεις στα λιμάνια εξορμήσεως και στις απέναντι της νήσου ακτές. Επιδιώκεται η προσβολή των μεταγωγικών και των ΑΒΑΚ κατά την ανάπτυξή τους. Οι ΠΕΠ συμμετέχουν στους κινητούς φραγμούς μόνο όταν το πυροβολικό αμέσου υποστήριξης δεν είναι επαρκές. Επίσης, γίνεται ευρεία συμμετοχή των ΠΕΠ στους σταθερούς φραγμούς και κατά την απόβαση. Η χρήση τόσο των ΠΕΠ όσο και των βομβιδοφόρων βλημάτων των πυροβόλων 155 χιλ. και των 203 χιλ καθώς και των όλμων 4,2″, λόγω της μεγάλης διασποράς τους και της αποτελεσματικότητάς τους, αποτελούν ένα καθοριστικό παράγοντα της όλης αμύνης της νήσου. Στα παραπάνω πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά και συνεχώς υπόψη η επάρκεια των πυρομαχικών για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και συνέχισης του αγώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ