Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Σήμερα η Παράσταση «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ»...!!! Σήμερα «μαγειρεύουν» τις αλλαγές στη Βουλή για χάρη του Καμμένου

Γκαζόζα, κάμπριο και ποπ κόρν. Η θεσμική παρωδία που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή με σκηνοθέτη το Μέγαρο Μαξίμου και πρ...


Γκαζόζα, κάμπριο και ποπ κόρν. Η θεσμική παρωδία που έχει στηθεί τις τελευταίες ημέρες στην Βουλή με σκηνοθέτη το Μέγαρο Μαξίμου και πρωταγωνιστές τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Νίκο Βούτση, τον Πάνο Καμμένο, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και άλλους βουλευτές που πασπαλίζουν με... «κωμικόσκονη» την πολιτική ζωή του τόπου θα ήταν διασκεδαστική εάν το σενάριό της δεν περιελάμβανε κρίσιμες αλλαγές στον Κανονισμό λειτουργίας της εθνικής αντιπροσωπείας.




Υπενθυμίζεται πως σήμερα στις 2 το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμες τροποποιήσεις. Επισήμως, η εισήγηση του κ. Βούτση δεν περιλαμβάνει αλλαγή στο άρθρο 15 για την σύνθεση και συγκρότηση ΚΟ, όμως, τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους του κοινοβουλίου διακινείται πλήθος σεναρίων για «χειρουργικές» παρεμβάσεις προκειμένου να διασωθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ ή για να μπορέσει η κυβέρνηση να αποτυπώσει την δεδηλωμένη «κουρελού» που έλαβε στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης. Σενάρια που προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα οι διακινητές τους να προσανατολίζονται σε ηπιότερες κινήσεις.

Είναι ενδεικτικό πως ο πρόεδρος της Βουλής σε συνέντευξή του στον 9.84 την Κυριακή υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην «οντότητα» των ΚΟ ούτε θα μεταβληθούν τα κατώτατα όρια διατήρησης τους αλλά θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών που όπως είπε γίνεται «νομοθετικά».

Ο κ. Βούτσης προχώρησε μάλιστα σε έναν μάλλον υποκειμενικό διαχωρισμό υποστηρίζοντας ότι «δεν συνιστά ουσιώδη αλλαγή» για την λειτουργία του κοινοβουλίου η ενίσχυση του ρόλου των πολιτικών αρχηγών.

Είναι προφανές ωστόσο ότι η οποιαδήποτε συζήτηση στην συγκεκριμένη επιτροπή δεν αφορά γενικά στον ρόλο των αρχηγών αλλά συγκεκριμένα των επικεφαλής των ΚΟ και άρα στον πυρήνα του Κανονισμού.

Ένα από τα σενάρια άλλωστε που προκρίθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα αναφέρει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα διατηρούν τα προνόμιά τους (μετακλητούς, γραφείο, παρεμβάσεις σε συζητήσεις πολιτικών αρχηγών, ντιμπέιτ κ.α.) ακόμα και αν τους εγκαταλείψουν οι βουλευτές τους και χάσουν την ΚΟ. Ισως στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Βουλή το συγκεκριμένο σενάριο να φαινόταν φυσιολογικό, αλλά σε κανονικές συνθήκες θα ήταν τουλάχιστον παράδοξο να εμφανίζονται σε συζητήσεις της Ολομέλειας αρχηγοί που εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο μόνο τον εαυτό τους και ίσως 3-4 μετακλητούς υπαλλήλους.

Παράλληλα, η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου θα ενίσχυε και τις εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου «έκλεψε» τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και τώρα επιχειρεί να «χρυσώσει το χάπι» στον Πάνο Καμμένο και να εξασφαλίσει την σιωπή του.




Καμμένος: …Πάρε και την ομάδα μου

Την ίδια ώρα πάντως ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζει ότι δεν θα δεχθεί καμία παραχώρηση προκειμένου να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα ή τα προνόμια του αρχηγού. Ο ίδιος αλλά και οι στενοί του συνεργάτες υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν συντρέχουν οι λόγοι για διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ και πως οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα αποτελεί μεθόδευση των Τσίπρα – Βούτση.

«Ο εταίρος μας μέχρι προχθές, ο κύριος πρωθυπουργός, δεν φέρθηκε με εντιμότητα, προτείνοντας σε βουλευτές των ΑΝΕΛ καρέκλες έναντι της ψήφου. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να έχει 151 βουλευτές, αλλά θα έπρεπε αυτοί να εξαγοραστούν από τους ΑΝΕΛ; Δεν υπήρχαν άλλοι από το ΠΑΣΟΚ ή από το Ποτάμι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αρχηγός των ΑΝΕΛ σε κομματική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη για να συνεχίσει: «Θέλουν να πάρουν και την κοινοβουλευτική ομάδα, κατά παράβαση του κανονισμού; Τους τη χαρίζω, ας την πάρουν. Είναι έντιμο όταν ο Παπαχριστόπουλος παραδίδει την έδρα του καθαρά και στα ίσια να κλαπεί και αυτή για να κρατηθεί ο Κουίκ υπουργός; Του τον χαρίζω τον Κουίκ αν τον θέλει ο πρωθυπουργός. Αλλά η έδρα της Β’ Αθήνας ανήκει στους ΑΝΕΛ. Εχει υποχρέωση, στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει».