Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΠΓΔΜ: Με διαδικασίες – εξπρές ως την Παρασκευή ψηφίζεται η συμφωνία των Πρεσπών

Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ αρχίζει αύριο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένετα...


Η συζήτηση στη Βουλή της ΠΓΔΜ αρχίζει αύριο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή.

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να συζητηθούν στη Βουλής της ΠΓΔΜ οι τέσσερις τροπολογίες στο Σύνταγμα της χώρας, βάσει της συμφωνίας των Πρεσπών: Αύριο το μεσημέρι αρχίζει η συζήτηση και προβλέπεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί την Παρασκευή!

Οι διαδικασίες – εξπρές οφείλονται στο γεγονός ότι από την συζήτηση στην Βουλή της ΠΓΔΜ απέχουν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.




Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές). Πρόσφατα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80.

Κομβικό ρόλο στο αν θα επιτευχθεί η πολυπόθητη για τον Ζάεφ πλειοψηφία θα παίξουν οι 4 βουλευτές των αλβανικών κομμάτων BESA και “Συμμαχία για τους Αλβανούς”. Η στάση τους θα εξαρτηθεί από την τύχη που θα έχουν οι τροπολογίες που έχουν καταθέσει και αφορούν στην βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Μία από τις τροπολογίες αυτές αφορά και στο επίμαχο θέμα της υπηκοότητας, όπου ζητούν να απαλειφθεί ο όρος “μακεδονική” και να αναφέρεται το “πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”, προκειμένου -όπως υποστηρίζουν- να διασφαλιστεί η “πολυεθνικότητα” του κράτους.

Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες διαπραγματεύσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, “Σοσιαλδημοκρατική Ένωση” (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις βουλευτές είχαν ψηφίσει “Ναι” στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.