Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Στην… ψύξη για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη- Τι λέει ο σμήναρχος μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος

tempo24Τι είναι αυτό που κάνει τον φετινό χειμώνα να επιμένει στις χαμηλές θερμοκρασίες και να «αγγίζει» με επιμονή πολλές περιοχές της χώρ...


tempo24Τι είναι αυτό που κάνει τον φετινό χειμώνα να επιμένει στις χαμηλές θερμοκρασίες και να «αγγίζει» με επιμονή πολλές περιοχές της χώρας;
Ο σμήναρχος μετεωρολόγος Νίκος Θεοδοσόπουλος μας εξηγεί το φαινόμενο που μας άλλαξε το… χειμώνα, σημειώνοντας ότι ήρθε για να μείνει για τουλάχιστον τρεις μήνες ακόμη, υπογραμμίζοντας τη λήψη μέτρων για τον κίνδυνο πλημμυρών. Τι είναι λοιπόν αυτό που μας έκανε να έχουμε φέτος χειρότερο κλίμα και υψηλότερα ποσοστά υγρασίας από το Λονδίνο και να μην προλαβαίνουμε να ανάβουμε ξύλα στο τζάκι; Και κάθε πότε μας επισκέπτεται αυτού του είδους η κακοκαιρία που έχει αφετηρία τον ωκεανό; Το σίγουρο είναι ένα. Το “La Nina” δεν μπορείς να το προβλέψεις. Τι ιστορικό του είναι ασταθές. Και ως τέτοιο, χτυπάει στη χώρα με τη δική του αστάθμητη συχνότητα.






Το "La Nina" που μας… πάγωσε

«Οι επιπτώσεις στο κλίμα είναι αποτέλεσμα διακυμάνσεων και ανωμαλιών στη μεταφορά των ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτές οι διακυμάνσεις είναι γνωστές ως ταλαντώσεις και οι πιο γνωστές ταλαντώσεις είναι τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα το El Nino και το la Nina. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε στο La Nina» λέει στις «7Μ» ο κ. Θεοδοσόπουλος. «Aυτά τα δύο ακραία καιρικά φαινόμενα είναι αντίθετα μεταξύ τους και έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στο κλίμα μας. Το La Nina είναι ένα φαινόμενο που περιγράφει ψυχρότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες των επιφανειών στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου όπως η κεντρική αι ανατολική Ευρώπη, (θα αναφερθώ περισσότερο στην Ευρώπη αν και επηρεάζει όλο τον κόσμο) και ειδικότερα στη χώρα μας, προκαλεί αυξημένο υετό, είτε υπό τη μορφή βροχής, είτε υπό τη μορφή χιονοπτώσεων με τις συνέπειες αυτών που είναι οι πλημμύρες».

Χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Αθήνα από το Λονδίνο




«Την ίδια ώρα, σε άλλες περιοχές, όπως στη δυτική Ευρώπη και κυρίως στη βορειοδυτική Ευρώπη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μικρότερες επιπτώσεις και προκαλεί εξαιρετικά ξηρές συνθήκες. Εδώ, στην Ευρώπη, συμβαίνει η ατμοσφαιρική τραμπάλα και θα έλεγα και κλιματική σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο» λέει ο κ. Θεοδοσόπουλος. «Με κέντρο τις Άλπεις και από τις Άλπεις βορειότερα, ανατολικότερα και νοτιότερα, δηλαδή στην Ιταλία, τα Βαλκάνια και στη χώρα μας, αυτή η ατμοσφαιρική τραμπάλα προκαλεί εξαιρετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό και αυτές οι χαμηλές θερμοκρασίες με την υγρασία που υπάρχει, προκαλούν βροχές, χιονοπτώσεις και τοπικές πλημμύρες. Το αντίθετο συμβαίνει από τις Άλπεις και δυτικότερα, προς τη δυτική Ευρώπη και κυρίως τη Βορειοδυτική Ευρώπη και δη στην Αγγλία, όπου για φέτος δεν έχουν χειμώνα, έχουν πολύ ήπια φαινόμενα και μάλιστα με μικρότερα ποσά βροχής από το κανονικό για αυτή την περίοδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο βορειοδυτικό άκρο της Ευρώπης και η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό. Κι όμως, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, έχουμε περίπου θερμοκρασίες ίδιες αλλά και πολλές φορές χαμηλότερες όπως έχει συμβεί μέσα σε αυτό το χειμώνα να έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Αθήνα από το Λονδίνο».


Από το 1964 έως σήμερα

Με βάση τα στοιχεία των τελευταίων πενήντα χρόνων, το φαινόμενο La Nina «χτύπησε» το 1964 όταν και εδώ στην Ελλάδα είχαμε έναν πολύ βαρύ χειμώνα.

«Το “La Nina” δεν έχει σταθερή περίοδο. Eμφανίστηκε το 1964 και μετά είχαμε απανωτές επανεμφανίσεις του, το 1970, το 1973, το 1975. Από το 1975 εμφανίστηκε ξανά μετά από δεκατρία χρόνια, το 1988 και εξελίχθηκε έως το 2000 δίνοντάς μας ακραία καιρικά φαινόμενα και χαμηλές θερμοκρασίες. Η χώρα μας, θέλω να το επισημάνω αυτό, οφείλει να προετοιμάζεται για τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που έχουμε φέτος που θα πρέπει να προετοιμαστεί και για τις πλημμύρες που είθισται να τα ακολουθούν.»



Για πόσο ακόμη;

Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πότε θα αναχωρήσουν τα ακραία ή τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

«Το πόσο θα παραμείνει αυτό το φαινόμενο είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι για τρεις μήνες ακόμη θα έχουμε για την περιοχή μας ψυχρότερο και υγρότερο χειμώνα».

Οπότε, καλού κακού, ας κατεβάσουμε από το πατάρι εκείνο το …ξεχασμένο παλτό.



Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

(εφ. 7 Μέρες Ενημέρωση)