Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αυτά ποιός τα ξέρει και ποιός τα θυμάται; Μέσα στη μαύρη κομμουνιστοκρατία... αυτοπυρπολείται σαν σήμερα ο Γιαν Πάλαχ

O Γιαν Πάλαχ (τσέχ. Jan Palach) (11 Αυγούστου 1948 - 19 Ιανουαρίου 1969) ήταν Τσέχος φοιτητής που αυτοκτόνησε θέλοντας να εκφράσει την πολι...


O Γιαν Πάλαχ (τσέχ. Jan Palach) (11 Αυγούστου 1948 - 19 Ιανουαρίου 1969) ήταν Τσέχος φοιτητής που αυτοκτόνησε θέλοντας να εκφράσει την πολιτική του διαμαρτυρία.







Η σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968 είχε ως σκοπό να συντρίψει τις μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ κατά τη διάρκεια της Άνοιξης της Πράγας.




Ο Πάλαχ αυτοπυρπολήθηκε στην Πλατεία Βέντσεσλας στην Πράγα στις 16 Ιανουαρίου 1969 σαν διαμαρτυρία. Η κηδεία του Πάλαχ μετατράπηκε σε σημαντική διαμαρτυρία.

Έναν μήνα αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου 1969 ένας άλλος φοιτητής, ο Ιαν Zajνc, αυτοπυρπολήθηκε στην ίδια θέση και ακολουθήθηκε τον Απρίλιο του ίδιου έτους από τον Evžen Plocek στην πόλη Jihlava.

Μετά από τη Βελούδινη επανάσταση ο Πάλαχ τιμήθηκε στην Πράγα με ένα χάλκινο σταυρό στο δάπεδο της πλατείας.


Το μνημείο στην πλατεία που πλέον έχει το ονομά του στην Πράγα.... Ένα Σταυρός στο σημείο ακριβώς της θησίας του, ενώ λίγο πύο πέρα μιά πλάκα υπενθυμίζει το όνομα και την ημερομηνία που συγκλονισαν την Τσεχία και την Ευρώπη....