Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο Ελβετός τραπεζίτης που Δραπέτευσε εχθές... Μάρτυρας κατηγορίας στις μίζες Θ.Λιακουνάκου σε εναέρια ραντάρ ΕMP-145 Erieye και α/κ Pz-2000

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ καθώς έσπασε το «βραχιολάκι εντοπισμού του ο ΓάλλοΕλβετός κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικ...

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ΕΛ.ΑΣ καθώς έσπασε το «βραχιολάκι εντοπισμού του ο ΓάλλοΕλβετός κατηγορούμενος στην υπόθεση των εξοπλιστικών, Ζαν Κλώντ Όσβαλντ, και δραπέτευσε μετά την επιστροφή του από την δίκη στο Εφετείο.

Ο Όσβαλντ ήταν ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας κατά του εμπόρου όπλων Θωμά Λιακουνάκου στην υπόθεση των μιζών που δόθηκαν από την εταιρεία AXON για την επιλογή από την Πολεμική Αεροπορία των αεροσκαφών-εναέριων ραντάρ EMP-145 Erieye και ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε 15 χρόνια φυλάκιση αλλά με... αναστολή!




Ο Όσβαλντ βγήκε εκτός φυλακής, με τον περιοριστικό όρο να φοράει βραχιολάκι, με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών από τον Νοέμβριο του 2016.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Οσβαλντ, αν και επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μία ώρα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 13:56 κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής.

«Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη»

Ο γαλλοελβετός τραπεζίτης εμπλέκεται σε δύο δικογραφίες για τα εξοπλιστικά, βρισκόταν σε κατ οίκον περιορισμό από τον Μάιο του 2016.

Ο Όσβαλντ αντιμετωπίζει την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καθώς φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο στις μίζες των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρία WEGMANN και στην προμήθεια ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρία Ericsson.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης για το θέμα έχει ως εξής:

«Σήμερα, Τρίτη 20.11.2018, διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ' οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση(«βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη,J.-Cl. Oswald. Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ποιος είναι ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

Ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ - που κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στις υποθέσεις των μιζών από τα εξοπλιστικά - κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας το 2015 του στον ανακριτή υποσχέθηκε ότι θα δώσει… ονόματα και διευθύνσεις, από τους πελάτες του.

Αργότερα προφυλακίστηκε μετά την απολογία του στους ανακριτές κατά της διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη.




Τον Μάιο του 2016 το Συμβούλιο Εφετών είχε αποφασίσει την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του ‘Οσβαλντ, με την επιβολή κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση.

Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο (βούλευμα υπ΄αριθμόν 686/2016) έδωσε το “πράσινο φως” για την έξοδο του τραπεζίτη από τις φυλακές με τον όρο του κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, επιτρέποντας τη μεταφορά του Ελβετού τραπεζίτη μόνο στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ προφυλακίστηκε το 2015 θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, όχι μόνο για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Εντοπίστηκε στο Αμπου Ντάμπι, όπου συνελήφθη με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο κ. Αγγελής. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Οσβαλντ έχει γαλλική υπηκοότητα και οι Ελβετοί αρνούνταν την έκδοσή του στις ελληνικές αρχές, ο εισαγγελέας εκδόσεων κ. Αγγελής σε συνεργασία και με άλλους δικαστές κατάφερε να τον συλλάβει σε περιοχή τράνζιτ στο Αμπού Ντάμπι

Ήταν τραπεζικό στέλεχος στην Dresden Bank και στη συνέχεια της BNP PARIBAS.

Ηταν προϊστάμενος του επίσης κατηγορούμενου Ελληνοελβετού τραπεζικού υπαλλήλου, Φάνη Λυγινού.