Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΛΕΜΕ! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τάζει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ μειώνονται οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα

dexiextrem Η κυβέρνηση τάζει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ μειώνονται οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός στο...


dexiextrem Η κυβέρνηση τάζει αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ μειώνονται οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται, λόγω της ασταμάτητης πτώσης των αμοιβών των πλήρως απασχολούμενων.






Η πτώση αυτή σημειώνεται, μάλιστα, την ώρα που έχει σταματήσει η πτώση των αμοιβών των μερικώς απασχολούμενων.

Αυτό σημαίνει πως η μείωση των εργατικών μισθών, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2010 και δεν ανακόπηκε μετά το 2014-2015, συνεχίζεται.

Όμως, αφορά πλέον μόνο τις αμοιβές των πλήρως απασχολούμενων, μιας και έχει χτυπήσει «ταβάνι» η μείωση των αμοιβών των μερικώς απασχολούμενων.

Η αποκάλυψη αυτή βρίσκεται στα τελευταία στοιχεία για τη μισθωτή απασχόληση, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Υπό αυτές τις συνθήκες, επιχειρηματικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή το capital.gr, εξακολουθούν να εκφράζουν ισχυρές ενστάσεις για το ενδεχόμενο αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2019 με βάση το θεσμικό πλαίσιο του 2012 (σ.σ. θεσπίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση).

Με βάση, μάλιστα, τις ρητές μεταμνημονικές δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση, η «επικαιροποίηση» του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη την πορεία της παραγωγικότητας της εργασίας, η οποία -όμως- συνεχίζει να είναι πτωτική. Και αυτό παρά την αύξηση τόσο του ΑΕΠ, όσο και της απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως το μέτωπο του κατώτατου μισθού αναμένεται να ανοίξει από τον ερχόμενο Αύγουστο – Σεπτέμβριο, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει προκαλέσει την αντίδραση του ΣΕΒ για το νέο καθεστώς μισθοδοσίας των εργαζομένων για τους αναθέτοντες έργων, τους εργολάβους και τους υπεργολάβους.

Παράλληλα, η σχέση κυβέρνησης – ΣΕΒ κατέστη ακόμα χειρότερη μετά το «άνοιγμα” της κυβέρνησης στον Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας.




Ανεξάρτητα, όμως, από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η πραγματική εικόνα στην αγορά εργασίας έχει ως εξής:

– Τον Φεβρουάριο οι μέσες μικτές αμοιβές των μισθωτών έπεσαν στο ιστορικό χαμηλό των 929 ευρώ (785 ευρώ καθαρά). Πέρσι ανέρχονταν στα 944 ευρώ. Με άλλα λόγια, υποχώρησαν κατά 1,5%. Και αυτό παρά την αύξηση του πλήθους των απασχολούμενων κατά 219.648 ή 10%. Αυτό σημαίνει πως ως ένα βαθμό, η αύξηση της απασχόλησης προήλθε από τη μείωση των αμοιβών. Δηλαδή, η καταβολή χαμηλότερων μισθών, σε συνθήκες συνεχιζόμενης ασφαλιστικής και φορολογικής «πολιορκίας» των επιχειρήσεων – αποτέλεσε το «κίνητρο» για την πρόσληψη νέου προσωπικού.

Ακόμα χαμηλότερος είναι ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολούμενων, δηλαδή εκείνων των εργαζομένων, οι οποίοι απασχολούνται για λιγότερο από 8 ώρες την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, οι μικτές αμοιβές τους ανέρχονται σε 378 ευρώ (319 ευρώ). Τον μισθό αυτό λαμβάνουν πάνω από 613.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Αντιστοιχεί μάλιστα στο 63% του κατώτατου μισθού (378 ευρώ έναντι 586 ευρώ).

Nα σημειωθεί πάντως πως έχει σταματήσει η πτώση των αμοιβών των μερικώς απασχολούμενων. Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος μισθός αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων βρίσκεται στο επίπεδο των 378 ευρώ εδώ και δώδεκα μήνες, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Φεβρουάριο του 2018. Αντίθετα, από το 2015 έως και το 2017 σημειώνει συνεχή πτώση, την ίδια ώρα που αυξανόταν ραγδαία το πλήθος των μερικώς απασχολούμενων. Αναλυτικότερα από τους 431.785 μερικούς απασχολούμενους τον Φεβρουάριο του 2014 ανήλθαν στους 613.119 το Φεβρουάριο του 2018. Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 181.334 ή 29,5% κατά την περίοδο 2014 -2018.

– Την ίδια περίοδο, αυξήθηκε κατά μόλις 19% η συνολική απασχόληση (πλήθος εργαζομένων με συμβάσεις μερικής αλλά και πλήρους απασχόλησης). Με άλλα λόγια, οι μερικώς απασχολούμενοι έσυραν το «κάρο» της αύξησης της απασχόλησης των τελευταίων 4-5 χρόνων. Και αυτό λόγω των συνεχώς μειουμένων αμοιβών τους. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν κατά 10,6%. Συνολικά, ο μέσος μισθός των απασχολούμενων μειώθηκε κατά 10,3%.

Αυτό σημαίνει πως η πτώση του μέσου μισθού οφείλεται αναλογικά περισσότερο στην πτώση του μέσου μισθού των μερικώς απασχολούμενων σε σχέση με την πτώση του μέσου μισθού των πλήρως απασχολούμενων.

Πλέον -όπως προαναφέρθηκε- έχει φρενάρει η πτώση των αμοιβών των μερικώς απασχολούμενων. Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο με τις αμοιβές των πλήρως απασχολούμενων.

Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2018, ο μέσος μισθός των πλήρως απασχολούμενων διαμορφώθηκε στα 1.166 ευρώ έναντι 1.193 ευρώ πέρσι. Δηλαδή μειώθηκε κατά 27 ευρώ ή 2,2%.

Η συνέχιση της μείωσης των μέσων αμοιβών των πλήρως απασχολούμενων την ίδια ώρα που η μείωση των μέσων αμοιβών των μερικώς απασχολούμενων έχει «παγώσει» συντελείται, ενώ από το 2014 έχουν πέσει κατά 4,7% (δηλαδή λιγότερο σε σχέση με τις αμοιβές των μερικώς απασχολούμενων).




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.