Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ολονύχτιο «θρίλερ» για το χρέος στο Eurogroup – Διαφωνίες για τον χρόνο επιμήκυνσης

eleftherostypos Σε ένα μαραθώνιο «θρίλερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Στο επίκεντρο είναι οι διαφωνί...


eleftherostypos Σε ένα μαραθώνιο «θρίλερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα. Στο επίκεντρο είναι οι διαφωνίες σχετικά με την επιμήκυνση των δανείων του EFSF, αλλά και όσον αφορά το ύψος του «μαξιλαριού» των διαθεσίμων, καθώς και τα χρήματα που προτείνεται να διατεθούν για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ.






Οι διαπραγματεύσεις -που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα- φάνηκε ότι δεν οδηγούν σε ορατή λύση με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η προσωρινή διακοπή τους, ώστε το Eurogroup να συνεχιστεί με την υπόλοιπη ατζέντα της Συνόδου και να δοθεί χρόνος για άτυπες πολιτικές διαβουλεύσεις.

«Το πράγμα κόλλησε το απόγευμα, όταν οι Γερμανοί άρχισαν τα δικά τους» ανέφερε αρμόδια πηγή, περιγράφοντας την διαφωνία ανάμεσα στο Βερολίνο και στο μπλοκ των χωρών που υποστηρίζουν την Ελλάδα, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ακολούθησε τριμερής συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Όλαφ Σόλτς και της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ.

Η απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 ανέφερε ότι τα δάνεια του EFSF θα επιμηκυνθούν από 0 έως 15 έτη. Η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες επέμενε στην πολύ σκληρή γραμμή που έδινε επιμήκυνση 3-5 χρόνια μάξιμουμ. Για μία ακόμη φορά, η Γαλλία προσπαθεί να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, με τον Μπρούνο Λεμέρ, τον υπουργό Οικονομικών, να γίνεται ο ενδιάμεσος.

Κατά την άφιξή του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Πρέπει να θυμηθούμε όλοι πόσες ημέρες και ώρες δαπανήσαμε για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά στους εκπροσώπους του Τύπου και συνέχισε:«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την ευρωζώνη που σήμερα θα δοθεί ένα τέλος. Είναι τώρα σειρά των εταίρων της Ελλάδας να κάνουν το χρέος τους, η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα. Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο για το χρέος».

«Η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος θα μειώσουν σημαντικά τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και συνέχισε: «Όταν τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα, δεν θα έχουμε άλλο πρόγραμμα ενεργό, για πρώτη φορά από τη δημιουργία του ESM»

«Κλειδώνει» η λιτότητα – Φρένο στις παροχές
Σε Eurogroup για γερά νεύρα μπαίνει σήμερα στις 16.00 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από όπου αναμένεται να βγει τα ξημερώματα της Παρασκευής με δύο «χαρτιά».

Το ένα θα περιγράφει μια μικρή παρέμβαση στο χρέος και το άλλο θα περιγράφει τη λίστα των υποχρεώσεων της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια βάσει της οποίας η τρόικα, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ, θα διενεργεί τριμηνιαίους ελέγχους.

Φρένο σε παροχές βάζουν οι δανειστές
Φρένο στη διανομή των υπερπλεονασμάτων των επόμενων ετών, στην οποία ήδη ποντάρουν κυβερνητικά στελέχη, βάζει η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την 4η αξιολόγηση, που δημοσιεύθηκε χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup.

Η Κομισιόν αφενός ξεκαθαρίζει ότι οι όποιες παροχές και φοροελαφρύνσεις πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν μαζί της και αφετέρου εκτιμά ότι τα υπερπλεονάσματα θα είναι αρκετά μικρότερα από αυτά που προβλέπει η κυβέρνηση.

Σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις και τις κοινωνικές παροχές, τις οποίες υπόσχεται η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον «δημοσιονομικό χώρο», δηλαδή τα υπερπλεονάσματα του 2019 και μετά, η έκθεση αναφέρει ότι δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν στις προβλέψεις των θεσμών και ότι πρέπει να συμφωνηθούν με αυτούς, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2019, στο τέλος του χρόνου.

«Σε γενικές γραμμές», αναφέρει η έκθεση, «τα μέτρα αυτά αναμένεται να περιλάβουν μειώσεις φόρων για την τόνωση της ανάπτυξης και στοχευμένα κοινωνικά μέτρα, αλλά οι λεπτομέρειες το πακέτου δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. (…) Η πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμών ενσωματώνει μόνο μέτρα που ανακοινώθηκαν αξιόπιστα και εξειδικεύτηκαν σε επαρκή λεπτομέρεια. Αυτά τα επιπλέον μέτρα επομένως εξαιρούνται από την πρόβλεψη σ’ αυτό το στάδιο και θα χρειαστεί να συμφωνηθούν ως μέρος του προϋπολογισμού του 2019 στο τέλος του χρόνου».







Η Κομισιόν επικαλείται κι έναν ακόμη λόγο για να συστήσει «σύνεση στην ανάληψη δεσμεύσεων για τον δημοσιονομικό χώρο που προβλέπεται να προκύψει τα επόμενα χρόνια»: τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στο σενάριό της, μεταξύ άλλων εξαιτίας και των αναμενόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά θέματα. Ηδη, οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου δημιούργησαν υποχρεώσεις 0,4% του ΑΕΠ και η έκθεση αναφέρει ότι οι σχετικοί πόροι «εξοικονομήθηκαν» από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υποσχεθεί 700 εκατ. ευρώ φοροελαφρύνσεις το 2019 και στη συνέχεια, το 2020, κατανομή του υπερπλεονάσματος κατά 75% για φοροελαφρύνσεις και 25% για κοινωνικές παροχές και το 2021 και 2022 ισόποσα μεταξύ φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών.

«Κλειδώνει» σήμερα στο Eurogroup η πολυετής λιτότητα
Δεν είναι τυχαίο ότι το Bloomberg χαρακτήρισε χθες «σχέδιο – ζουρλομανδύα» το πλαίσιο που θα αποφασιστεί πιθανότατα τη νύχτα και θα ισχύει μετά την εκπνοή του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι το μέλλον της χώρας μετά το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα έχει και πολύ μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το παρόν, δηλαδή με το καθεστώς του μνημονίου.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχοντας ολοκληρώσει και τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης περιμένει απόψε ένα καλό αποτέλεσμα για το χρέος. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές.

Και αυτό προκύπτει και από την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν: επιβεβαιώνει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα μείνουν στο ύψος τους –και η ανάλογη λιτότητα βέβαια- ώστε να μην απαιτηθεί γενναία ελάφρυνση χρέους από τους δανειστές, αλλά οι προβλέψεις της Αθήνας για υπερπλεονάσματα 8 δισ. πάνω από τον στόχο ως το 2022 «ψαλιδίζονται» κατά 50% και ουσιαστικά μηδενίζονται, για εφέτος τουλάχιστον!

Το μεγάλο παζάρι ξεκινάει πάντως από το πρωί της Πέμπτης, με συνεδρίαση του Euro Working Group ενώ η συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να κρατήσει ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Παρούσα στη συνεδρίαση που γίνεται στο Λουξεμβούργο θα είναι και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι δηλώσεις της αμέσως μετά αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς είναι προφανές ότι η περιορισμένη και υπό όρους παρέμβαση στο χρέος που δίνουν οι Ευρωπαίοι δεν προσεγγίζει τη φιλόδοξη και εμπροσθοβαρή ελάφρυνση που ζητούσε το Ταμείο.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.