Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Μείωση χρέους από ΣΥΡΙΖΑ: Η μεγαλύτερη πολιτική μούφα όλων των εποχών – Οριστικό τέλος στη διαγραφή χρέους και αιώνιες δεσμεύσεις…

Το μεγαλύτερο ξεπούλημα της ιστορίας είχαμε και με τη βούλα χτες όσο αφορά την περιβόητη συμφωνία για το χρέος. Πουλήσαμε αεροδρόμια, λιμάν...


Το μεγαλύτερο ξεπούλημα της ιστορίας είχαμε και με τη βούλα χτες όσο αφορά την περιβόητη συμφωνία για το χρέος. Πουλήσαμε αεροδρόμια, λιμάνια, ηλεκτρισμό, αποθηκεύσαμε τα πάντα στο Υπερταμείο που διοικείται από αλλοδαπούς, το όνομα της Μακεδονίας για να γίνουμε αποθήκες προσφύγων και να πάρουμε μετατόπιση χρέους αντί για οριστική διαγραφή. Το τελευταίο ήαν άλλωστε και ο λόγος που ο λαός έφερε στην εξουσία τον Α.Τσίπρα. Δηλαδή φάγαμε 3-4 χρόνια σκληρής λιτότητας για κάτι που θα γινόταν από το 2015 όταν ήρθε ο Γιάν(ν)ης και έγινε ότι έγινε, τα γνωστά δηλαδή επακόλουθα.




Δεν υπήρξε «κούρεμα», δεν υπήρξε μείωση κεφαλαίου του χρέους, δεν υπήρξε τίποτα που να δίνει κάποια ελπίδα στην ελληνική οικονομία.

Χρόνια προσδοκιών για το χρέος «έσβησαν» μέσα σε ένα βράδυ. Το μόνο σίγουρο που προκύπτει από την χθεσινή συνεδρίαση, είναι οι αιώνιες δεσμεύσεις και τα μέτρα που η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να τα πάρει πίσω.




Έρχονται περικοπές στις συντάξεις και μείωση αφορολογήτου και μετά και την εθνική ήττα στο Σκοπιανό φαντάζουν ακόμα περισσότερο «πικρά». Το ανακοινωθέν του Eurogroup περιγράφει λεπτομερώς το πλαίσιο του προγράμματος μεταμνημονιακής παρακολούθησης και συνοδεύεται από παράρτημα δύο σελίδων, στο οποίο σημειώνονται «τηλεγραφικά» οι δεσμεύσεις των επόμενων ετών.

Η Ελλάδα δεν κατάφερε να πάρει έναν «αυτόματο» μηχανισμό ρύθμισης του χρέους της, ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ.

Απλά έγινε πολύ μικρή κα περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος κόβοντας μέρος των τόκων που έτσι και αλλιώς ποτέ δεν θα πληρώναμε, γιατί απλά δεν μπορούμε να τους πληρώσουμε αφού η οικονομία είναι ολοκληρωτικά κατεστραμμένη.

Και το «κερασάκι» : Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα εισπρακτικά μέτρα στο μέλλον.

Xαρακτηριστικό είναι πως το μόνο σημείο της συμφωνίας που είχε «κλειδώσει» από νωρίς ήταν το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της χώρας. Οπως είχε άλλωστε δηλώσει ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη που ήταν σε πρόγραμμα.

Ετσι, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση είναι ουσιαστικά η ίδια που ίσχυε και κατά την περίοδο των μνημονίων. Οι θεσμοί, περιλαμβανομένου και του ΔΝΤ, θα έρχονται στην Αθήνα κάθε τρίμηνο και θα αξιολογούν την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στις μεταρρυθμίσεις.

Στο τέλος κάθε αξιολόγησης θα συντάσσουν έκθεση που θα υποβάλλουν στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση θα δημοσιοποιείται, γεγονός που σημαίνει ότι θα αξιολογούνται οι επιδόσεις της χώρας και από τις αγορές. Οι θεσμοί θα εισηγούνται –στην ουσία, θα επιβάλλουν– διορθωτικά μέτρα σε περίπτωση που διαπιστώνουν παρεκκλίσεις.

Οι «Financial Times» αναφέρουν ότι η συμφωνία αφορά δάνεια ύψους περίπου 100 δισεκ. ευρώ και τα μέτρα που συμφωνήθηκαν θα μεταθέσουν την έναρξη της εξόφλησης έως τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης υπάρχει καταρχάς συμφωνία για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων για την Ελλάδα στα 15 δισ. ευρώ και για την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων του EFSF κατά 10 χρόνια καθώς και 10 χρόνια χάριτος. H απόφαση αναμένεται να επικυρωθεί από το Eurogroup.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.