thecaller Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για να φορολογήσει σε αυτή την κυβέρνηση, καθώς με κυβερνητική τροπολογία εισάγεται η εφάπαξ «εύ...
thecaller Τι άλλο μπορεί να σκεφτεί κανείς για να φορολογήσει σε αυτή την κυβέρνηση, καθώς με κυβερνητική τροπολογία εισάγεται η εφάπαξ «εύλογη αμοιβή», δηλαδή χαράτσι, 2% σε τάμπλετ και smartphone, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων.
Μάλιστα, ο ίδιος φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Επίσης, επιβαρύνονται επιπλέον με 6% οι ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής εικόνας και ήχου και οι ηλεκτρονικοί αποθηκευτικοί δίσκοι πάνω από 1 TB και με 4% οι φωτοτυπικές μηχανές, τα scanner, οι εκτυπωτές το χαρτί φωτοτυπίας και οι σκληροί δίσκοι μέχρι 1TB.
Ουσιαστικά υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με περίπου 65 εκατομμύρια ευρώ!
O Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) αντέδρασε- όπως ήταν φυσικό- άμεσα και έκανε λόγο για ένα «άδικο» και «αντιαναπτυξιακό» ψηφιακό τέλος, το οποίο βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας.
«Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση.
Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου –αφορά κυρίως τους εισαγωγείς, αλλά και τους συναρμολογητές PCs, smartphones κ.λπ.– εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.
Να σημειωθεί ότι μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Τζήκας ζητούσε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του, να αποσύρει οριστικά το μέτρο, χαρακτηρίζοντάς το άδικο και ιδιαίτερα αρνητικό για τον κλάδο.
«(Eίναι) ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Τζήκας εισηγήθηκε στον κ. Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο».
Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία κατέθεσε την τροπολογία, σημείωσε σχετικά:
«Δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να διενεργήσουμε πλήρη δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό, όπως θα θέλαμε κατά την εκπόνηση του ν. 4481/2017, κι αυτό διότι ο συγκεκριμένος νόμος είχε πάρα πολλά φλέγοντα ζητήματα, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν".
Για τη νομοθεσία σε σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές είπε ότι ισχύει ό,τι προβλέφθηκε και τον Ιούλιο του 2017.
Σε σχέση με εισπράξεις των οργανισμών από την ιδιωτική αναπαραγωγή αναφέρθηκε ενδεικτικά σε κάποια νούμερα.
Σε χώρες πληθυσμιακά παρόμοιες με την Ελλάδα, όπως η Αυστρία η συνολική εύλογη αμοιβή που καταβλήθηκε το 2015 στους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης ανήλθε περίπου σε 10 εκατ. ευρώ, στο Βέλγιο σε 25 εκατ. ευρώ και στην Πορτογαλία σε 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ελλάδα για το ίδιο έτος, τα ποσά εύλογης αμοιβής που καταβλήθηκαν εκ μέρους των υπόχρεων, για όλα τα τεχνικά μέσα, συσκευές και υλικούς φορείς και αποθηκευτικά μέσα, ήταν συνολικά 1.593.407,92 ευρώ».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.