Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Απάντηση σε άρθρο της Washington Post που ζητούσε οι γυναίκες να κάνουν έκτρωση εάν το παιδί που θα γεννήσουν έχει Σύνδρομο Down

redskywarning Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down. Παρακάτω θα διαβάσετε μια ανοικτή επιστολή που έστειλε ο David G. Lejeune, Πρόεδρ...


redskywarning Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down. Παρακάτω θα διαβάσετε μια ανοικτή επιστολή που έστειλε ο David G. Lejeune, Πρόεδρος του Ιδρύματος Jerome Lejeune USA, στην συντάκτρια της Washington Post, Ruth Marcus:





ΚΟ: Η liberal δημοσιογράφος Marcus γεννήθηκε στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ και είναι εβραϊκής καταγωγής. Είναι παντρεμένη με τον μεγαλοδικηγόρο και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC), Jonathan David Leibowitz και έχει δύο κόρες.

Αγαπητή Ruth Marcus,




Στο άρθρο σας στην Washington Post, ισχυρίζεστε ότι θα τερματίζατε την εγκυμοσύνη σας εάν είχε βγει θετικό το τεστ για το σύνδρομο Down. Παρόλο που είστε ελεύθερη να εκφράσετε την προσωπική σας γνώμη, ακόμη και μια κακή σκέψη, είμαι υποχρεωμένος να αντικρούσω δημοσίως τις δηλώσεις που κάνατε σχετικά με την έκτρωση των παιδιών με σύνδρομο Down. Εδώ διακυβεύονται ζωές. Εάν οι συμβουλές σας γίνουν δεκτές από άλλους, η ζωή αθώων παιδιών θα εξαλειφθεί και οικογένειες θα στερηθούν από αξιαγάπητα, όμορφα ανθρώπινα όντα που συνεισφέρουν πάρα πολύ στην ανάπτυξη του ανθρώπου.

Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους οι απόψεις σας είναι επικίνδυνες:

1. Η ευγονική είναι πάντα λάθος

Η πολιτική που υποστηρίζετε έχει τη γένεσή της στον σκοτεινό κόσμο της ευγονικής, όπου τα παιδιά εκλεκτικώς εξαλείφονται επειδή κάτι σε αυτά θεωρείται ανεπιθύμητο. Πιστεύετε ότι είναι αποδεκτό να τερματίσετε την εγκυμοσύνη σας εάν δεν θέλετε ένα παιδί αλλά προχωράτε ένα βήμα πιο πέρα – εξυμνείτε το δικαίωμα να τερματίσετε επιλεκτικά μια εγκυμοσύνη όταν το συγκεκριμένο παιδί δεν είναι επιθυμητό.

Η ευγονική, από τον ίδιο τον ορισμό της, είναι "η πρακτική ή η υπεράσπιση της ελεγχόμενης εκλεκτικής αναπαραγωγής των ανθρώπινων πληθυσμών για τη βελτίωση της γενετικής σύνθεσης του πληθυσμού" (Merriam-Webster). Η ευγονική έχει μια μακρά ιστορία που συμβαδίζει με το ρατσισμό, το μίσος και τις διακρίσεις λόγω αναπηρίας.




Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στην ιστορία για να κατανοήσουμε τις πρακτικές επιπτώσεις της πολιτικής που υποστηρίζετε - την εξάλειψη ενός συγκεκριμένου παιδιού, επειδή κάτι σε αυτό θεωρείται ανεπιθύμητο. Χρειάζεται να δούμε μόνο την πολιτική του "ενός παιδιού" της Κίνας για να κατανοήσουμε τις συνέπειες. Στην Κίνα, οι οικογένειες περιορίστηκαν αυστηρά να κάνουν ένα παιδί και αναγκαστικές αμβλώσεις έγιναν κατά εκατομμύρια, μαζί με παιδοκτονία, για την επιβολή του μέτρου. Στην Κίνα, υπάρχει παραδοσιακή προτίμηση για τα αγόρια, και σε ένα κόσμο με ένα παιδί τα θηλυκά θεωρούνται ανεπιθύμητα. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι 100 εκατομμύρια γυναίκες έχουν απολεσθεί με έκτρωση στην Κίνα.

Ως φεμινίστρια, πώς συμβιβάζεστε τη σιωπηρή υποστήριξη της βασικής αρχής της ευγονικής που οδήγησε στον θάνατο τόσων γυναικών;

Φυσικά, οι άνθρωποι με γενετικές ανωμαλίες ή αναπηρίες δεν έχουν καμία πιθανότητα να γίνουν αποδεκτοί σε μια κοινωνία που ανέχεται την ευγονική. Η έκτρωση για τον αποκλειστικό λόγο της εξάλειψης ενός συγκεκριμένου παιδιού, ενός με σύνδρομο Down, δεν διαφέρει από την εξάλειψη ενός παιδιού επειδή είναι γυναίκα. Είναι απλά σύγχρονη ευγονική και είναι λάθος. Μόλις πάρετε αυτό το μονοπάτι, πού θα φτάσετε;

Εάν επομένως, δικαιολογείτε την άμβλωση παιδιών με σύνδρομο Down με τον ίδιο τρόπο που η Κίνα δικαιολογεί την έκτρωση παιδιών του γυναικείου φύλου, τι θα ακολουθήσει μετά; Ποια άλλα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ανεπιθύμητα πρέπει να δικαιολογούν την εξάλειψη ενός συγκεκριμένου παιδιού; Η φυλή; Μια προβλέψιμη ταυτότητα; Μια αναπηρία, όπως τύφλωση ή κώφωση; Ο ολισθηρός δρόμος στον οποία βρίσκεστε δεν έχει τελειωμό. Το ζήτημα του αν ένα παιδί πρέπει να έχει τη δυνατότητα να ζει ακόμη και αν δεν είναι επιθυμητό λόγω των δευτερεύοντων χαρακτηριστικών δεν θα πρέπει ούτε καν να αποτελεί ερώτημα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα βασικό δικαίωμα στη ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.