Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η τελευταία θανατική ποινή στην Αλβανία... 8 μήνες μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Χότζα, και μάλιστα σε δημόσια θέα!

Η τελευταία θανατική ποινή δια απαγχονισμού στην Αλβανία, σημειώθηκε το 1992 σε δημόσια θέα, στην κεντρική πλατεία της πόλης Φίερ. ...


Η τελευταία θανατική ποινή δια απαγχονισμού στην Αλβανία, σημειώθηκε το 1992 σε δημόσια θέα, στην κεντρική πλατεία της πόλης Φίερ.







Δεν είχαν περάσει 8 μήνες από την αλλαγή του δικτατορικού καθεστώτος του Χότζα στην Αλβανία, τότε που η δημοκρατία και η νομοθεσία δεν είχαν ακόμη αναθεωρηθεί. Οι δύο άνθρωποι στην εικόνα είναι οι αδελφοί Iosif και Dritebardh Cuko, από το χωριό Λιμπόφς στην πόλη Φίερ, οι οποίοι καταδικάστηκαν για τις πολλαπλές δολοφονίες που διέπραξαν στο έγγλημα που ονομάστηκε, ''Η σφαγή της Λιμπόφς".




Η ανατριχιαστική εικόνα, απεικονίζει τα δυο αδέρφια δολοφόνους στην αγχόνη, απόφαση που επέβαλε τότε το αλβανικό δικαστήριο επηρεαζόμενο από το κοινό λαϊκό αίσθημα. Το γεγονός αυτό είχε συγκλονίσει την τότε αλβανική κοινωνία η οποία εξοργισμένη ζητούσε τη θανατική ποινή των δυο κακοποιών για την στυγνή δολοφονία πενταμελούς οικογένειας που διέπραξαν οι κακοποιοί όταν είχαν εισβάλει στο σπίτι τους, προκειμένου να τους ληστέψουν.

Στις 29 Μάιου του 1992 τα δύο αδέλφια μπήκαν τα μεσάνυχτα στο σπίτι της οικογένειάς Πούτο, σκοτώνοντας δύο ηλικιωμένους, ένα νέο ζευγάρι και την μόλις λίγων μηνών κόρη τους. Μετά από 24 - ημέρες δίκης, τα δύο αδέλφια κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν σε θάνατο, με εκτέλεση δια απαγχονισμού στο κέντρο της πόλης.

Κρεμάστηκαν στις 25 Ιουνίου 1992 (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) στην πλατεία της πόλης Φίερ και έμειναν να κρέμονται σε δημόσια θέα μέχρι το επόμενο βράδυ προκειμένου να τους δουν τα πλήθη που ερχόταν από άλλες πόλεις .




Το γεγονός αυτό σηματοδότησε και την τελευταία εκτέλεση των θανατικών ποινών στην Αλβανία που είχε εξοργίσει τους διεθνείς οργανισμούς αλλά είχε βρει υποστήριξη στην εγχώρια κοινή γνώμη. Ήταν η εποχή κατά την αλλαγή του κομουνιστικού καθεστώτος και σε όλη τη χώρα είχαν δημιουργηθεί δεκάδες εγκληματικές συμμορίες, που ασχολούνταν με ληστείες και συχνά σκότωναν τα θύματα. Οι μέθοδοι εκτέλεσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, στο κέντρο της πόλης και το βίντεο από την ανατριχιαστική σκηνή απαγχονισμού που μεταδόθηκε από την αλβανική κρατική τηλεόραση, ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο σοκαριστικό θέαμα που το αλβανικό κοινό είχε δει.

Θεωρήθηκε τότε ότι, εάν για το γεγονός αυτό δεν θα υπήρχε μια γρήγορη σκληρή απόφαση, οι εγκληματικότητα σε ολόκληρη τη χώρα θα κάλπαζε με τραγικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό, οι αρχές απαίτησαν από την δικαιοσύνη, που ακόμα εξαρτώταν από την κεντρική εξουσία, να βρουν και να συλλάβουν γρήγορα τους κακοποιούς και να τους τιμωρήσουν το συντομότερο και παραδειγματικά σε κοινή θέα, όπως και έγινε.

himara.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.