Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Αλβανός ιστορικός: «Δεν δεχόμαστε το Βόρεια Μακεδονία» – Σκοπιανός ιστορικός: «Δεν δεχόμαστε το Νέα Μακεδονία»

Στα Σκόπια γίνονται συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ονομασία τους. Σε αυτές συμμετέχουν και Αλβανοί, μιας και αποτελούν τ...

Αλβανός ιστορικός: «Δεν δεχόμαστε το Βόρεια Μακεδονία» – Σκοπιανός ιστορικός: «Δεν δεχόμαστε το Νέα Μακεδονία»

Στα Σκόπια γίνονται συζητήσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές με θέμα την ονομασία τους. Σε αυτές συμμετέχουν και Αλβανοί, μιας και αποτελούν το 1/4 ή κατά άλλους το 1/3, του πληθυσμού του πολυεθνικού κρατιδίου.





«Από το Βέλες και πάνω, στο Τέτοβο, Ντεμπάρ, Στρούγκα, Κίτσεβο, δεν υπήρχε Μακεδονία, αυτές οι περιοχές ήταν πάντοτε ανατολικές αλβανικές περιοχές.

»Συνενωθήκαμε σε ένα κοινό κράτος το 1945 με το όνομα της Μακεδονίας», είπε ο Βέμπι Τζεμάιλι, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Τέτοβο.




Συζητώντας τα τρέχοντα γεγονότα, το πρόβλημα με την Ελλάδα για το όνομα του κράτους και το νέο όνομα, στην εκπομπή «Πάτο κοϊ…» («Патот кон…») της τηλεόρασης Alsat-M σύμφωνα με το Βαλκανικό Περισκόπιο, πρόσθεσε ότι όχι μόνο για τους Αλβανούς αλλά και για τους Σλάβους, η πιο αποδεκτή λύση θα ήταν η «Νέα Μακεδονία».

«Τόσο η Βουλγαρία, όσο και όλος ο κόσμος, γνωρίζει ότι η Μακεδονία δεν υπήρχε ποτέ πάνω από τη γραμμή Βέλες (Βελεσά) – Ντεμπάρ (Δίβρη).

»Και επειδή εμείς οι Αλβανοί ποτέ δεν θα δεχόμασταν το όνομα της «Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», διότι αυτή προκαλεί βλάβη στα συμφέροντά μας, ως πολίτες που ζούμε σε ένα κοινό κράτος με τους Σλαβομακεδόνες.

»Δεν προσθέτουμε ούτε αφαιρούμε, αλλά λέμε ότι η «Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας» (Νόβα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια- Нова Република Македонија) είναι αποδεκτή τόσο από την σλαβομακεδονική όσο και την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο Τζεμάιλι.

Ωστόσο, ο βουλγαρόφωνος Σκοπιανός Λαζάρ Λαζάροφ, πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας (της… σκοπιανής ιστορίας), ισχυρίσθηκε ότι η πρόταση αυτή είναι η πλέον απαράδεκτη, δηλαδή, για ένα νέο όνομα όπως «Νέα Μακεδονία», γιατί δείχνει ένα δένδρο χωρίς ρίζες.

«Από όλες αυτές τις προτάσεις που παρουσιάζονται σήμερα από τον Μάθιου Νίμιτς, η πλέον απαράδεκτη είναι η «Νέα Μακεδονία», γιατί αυτή δείχνει ένα δένδρο χωρίς ρίζες, αφού χάνουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του μακρινού παρελθόντος και χάνουμε την κρατική υπόσταση με μια νέα κρατική οντότητα που δεν μας ταιριάζει καθόλου», είπε ο Λαζάρ Λαζάροφ στην τηλεοπτική συζήτηση στο κανάλι Alsat-M.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.