Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Έτσι θα γίνει η εξαγορά των «κόκκινων» δανείων των στρατιωτικών

Στη φάση της καταγραφής των "κόκκινων" δανείων και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και της εκδήλωσης ενδιαφέροντο...



Στη φάση της καταγραφής των "κόκκινων" δανείων και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και της εκδήλωσης ενδιαφέροντος των δικαιούχων βρίσκεται το πρόγραμμα για την εξαγορά τους που προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των παροχών και των βοηθημάτων για το έτος Μέριμνας Προσωπικού.




Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο OnAlert αφού αντέκρουσε ως άδικη την κριτική που ασκήθηκε στο συγκεκριμένο μέτρο υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Οικονομικών, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος για την τεχνική του προγράμματος, απορρίπτοντας τα σενάρια περι αναγκαστικής συνεργασίας των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων με Fund που αναλαμβάνουν τη διαχείριση τέτοιων προϊόντων.

Όπως αποκάλυψε μάλιστα τούτο δεν είναι απαραίτητο καθώς όπως υπογράμμισε με νόημα μπορούν και τα Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων να συστήσουν Fund.



Οι στρατιωτικοί έχουν κατά μέσο όρο υποστεί από το 2010 και μετά, μειώσεις στους μισθούς τους, περίπου 38%. Όχι περίπου 38% και συγχρόνως έχουμε μια μείωση του λειτουργικού εξοπλισμού περίπου στο 40%. Δεν θα ήταν δίκαιο σε μια στροφή της οικονομίας, ιδιαίτερα ξεκινώντας από αυτούς που παίρνουν λίγα χρήματα, να δούμε πως θα γίνει η βελτίωση με διάφορους τρόπους.

Δηλαδή από το μισθό τις παροχές κτλ. Είπαμε το 2018 λοιπόν να το κηρύξουμε σαν έτος μέριμνας, όχι με την έννοια ότι θα κάνουμε one-off πράγματα. Δηλαδή θα το κάνουμε μια φορά και τελείωσε. Αλλά ότι θα ασκήσουμε διαδικασίες που θα προχωράνε στα υπόλοιπα χρόνια. Έχουμε 6200 στρατιωτικά οικήματα αυτή τη στιγμή. Δεν λειτουργούν όλα. Ομως προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς…. Στην ουσία του δημιουργείς μια κατάσταση νέου διαθεσίμου εισοδήματος. Η νέα δομή του στρατού μας διευκολύνει και στο θέμα των μεταθέσεων.




Μέσα σε αυτές τις σκέψεις, μια σκέψη ήταν πως είναι δυνατόν τα αποθεματικά που έχουν τα ταμεία να εξαγοραστούν κατά κύριο λόγο τα “κόκκινα” δάνεια που έχουν οι τράπεζες, αυτά να τα πληρώσουν με τον τρόπου που εμείς και στον βαθμό και στο ποσό που τα έχουμε αγοράσει. Κι αυτό βγάζει από ένα άγχος τους στρατιωτικούς. Τώρα αυτό γνωρίζουμε ότι θέλει και ορισμένα βήματα και μια τεχνική. Στην παρούσα φάση είμαστε στο στάδιο που λεει ποιος θέλει να το κάνει αυτό; Να καταγράψουμε ποια είναι αυτά τα κόκκινα δάνεια, σε ποιές τράπεζες είναι.

Η συνεργασία που πρέπει να υπάρχει είναι με το υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και με την Τράπεζα της Ελλάδας. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα.

Ερώτηση: Έχετε πράσινο φώς από την ΤτΕ έχετε ένα άτυπο πράσινο φως;

Ας μην μπούμε προχωράμε σε αυτό το επίπεδο. Σας λέω ότι έχουμε σκεφτεί ακόμη και την τεχνική και δεν είναι απαραίτητο να συνεργαστούν τα εμείς, τα ταμεία δηλαδή, να συνεργαστούν με κάποιο ξένο ή ελληνικό fund. Μπορεί να ιδρύσουμε. Εγώ μπορώ να σας δώσω ένα παράδειγμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι από άλλους.

Αν ξέρω εγώ υπάρχει κάπου ένα αποθεματικό ας πούμε 2 εκατομμυρίων, που είναι ένα μικρό ποσό, και με αυτό το ποσό μπορούμε να καλύψουμε ένα ποσό 6 εκατομμυρίων, από κόκκινα δάνεια, δηλαδή να το αγοράσουμε στο 33% ή να το αγοράσουμε με 40%, και να έρθουμε μετά σε αυτούς τους ανθρώπους και να τους πουμε κοιτάξτε να δείτε, από το συνολικό ποσό δεν θα πληρώσετε 100 αλλά θα πληρώσετε 41. Ποιος θα κερδίσει; Κερδίζει η τράπεζα, κερδίζει ο δανειολήπτης, κερδίζει το ταμείο και ηρεμεί και ένας κόσμος που δεν φοβάται ότι αύριο το πρωί θα του πάρουν το σπίτι. Αυτό βέβαια θα το συνδέσεις με υπογραφές, σε σχέση με το μισθό και ορισμένα άλλα πράγματα.

Και βεβαίως πρέπει να σας πω ότι τα κόκκινα δάνεια των στρατιωτικών είναι αρκετά, λόγω του 38%(σ.σ. οι συνολικές μειώσεις), δεν είναι και τόσα πολλά. Διότι ο στρατιωτικός, κακά τα ψέματα, είχε το μισθό του, παρότι αυτός έβαινε μειούμενος όλα αυτά τα χρόνια και μειώθηκε σε μέσο όρο 38%."

onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.