Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΛΕΒΕΝΤΗΣ Ο ΤΡΑΜΠ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ... ΑΠΕΛΑΥΝΕΙ 200.000 ΛΑΘΡΟΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ

Τέλος στην ισχύ του ειδικού καθεστώτος προστασίας από απέλαση έβαλε η αμερικανική διακυβέρνηση για 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. ...

ΗΠΑ: Προς απέλαση 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ





Τέλος στην ισχύ του ειδικού καθεστώτος προστασίας από απέλαση έβαλε η αμερικανική διακυβέρνηση για 200.000 πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της πιο σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον.




Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2018, οι πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ που ζουν στις ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα είτε «να προετοιμάσουν την αποχώρησή τους ή να ζητήσουν άλλο νόμιμο καθεστώς μετανάστευσης» ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Το καθεστώς προσωρινής προστασίας (TPS) θεσπίστηκε το Μάρτιο του 2011. Στόχος ήταν να δώσει στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ τη δυνατότητα νόμιμης εργασίας, χωρίς να διαθέτουν χαρτιά. Η ρύθμιση είχε εισαχθεί μετά τη μαζική εισροή μεταναστών που προκάλεσαν δύο καταστροφικοί σεισμοί.
 
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας υποστήριξε ότι «οι αρχικές συνθήκες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς δεν υφίστανται πλέον», ενώ έχει προχωρήσει η υποκατάσταση των υποδομών.

Σοκ ιδιαίτερα για τα παιδιά που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ

Η απόφαση επικρίθηκε από τις οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των μεταναστών αλλά και από κοινοβουλευτικούς. Τα μεγάλα ποσοστά φτώχειας, η υψηλή εγκληματικότητα αλλά κυρίως η δράση της βίαιης εγκληματικής οργάνωσης MS-13, της μεγαλύτερης στη χώρα αποτελούν επιχειρήματα της άλλης πλευράς.

Όμως, η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ στους πολίτες του Ελ Σαλβαδόρ. Πιο μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους, που σε μεγάλο ποσοστό έχουν αμερικανική υπηκοότητα, καθώς γεννήθηκαν σε αμερικανικό έδαφος.

«Η ζωή μου είναι εδώ»

Η Μίντα Ερνάντες, 48 ετών και μητέρα ζει στο Λονγκ Άιλαντ μαζί με τον 16χρονο γιο της, που γεννήθηκε στις ΗΠΑ. «Η ζωή μου είναι εδώ. Εδώ είναι το σπίτι μου και πληρώνω τους φόρους μου. Είμαι καλά εδώ, αν και σκοτώνομαι στη δουλειά», είπε. Η Ερνάντες αναφέρθηκε και στο γιο της. «Είναι έφηβος και εκεί έχει μεγάλη εγκληματικότητα και συμμορίες. Αλλά αν δεν τον πάρω μαζί μου, πώς θα τον αφήσω μόνο του;», διερωτάται.