Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

«ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ» ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΒΟΤΑΝΙΚΟ, ΕΝΩ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΧΤΙΣΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΖΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!..

Σε... γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται η ανέγερση του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, έπρεπε...






Σε... γεφύρι της Άρτας εξελίσσεται η ανέγερση του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, το οποίο, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, έπρεπε ήδη να έχει παραδοθεί.

Την κατασκευή του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας έχουν υποσχεθεί πολλές κυβερνήσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ωστόσο, κατά καιρούς, τόσο η γραφειοκρατία, όσο και οι πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και οι ενστάσεις που διατύπωνε η Εκκλησία, φαίνεται πως ήταν οι βασικοί λόγοι που μπλόκαραν την ολοκλήρωσή του.




Αρκετά σχέδια που είχαν κατατεθεί τελικά δεν υλοποιήθηκαν, ενώ το 2010 ουσιαστικά ξεκίνησε να υλοποιείται νέο σχέδιο κατασκευής του σε χώρο που διέθεσε το υπουργείο Άμυνας στον Βοτανικό.

Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς ισλαμικό τέμενος, κάτι που ανέφερε με προκλητικό τρόπο και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μουσουλμανικής κοινότητας, στην Αττική μένουν περίπου 700.000 μουσουλμάνοι, οι οποίοι συγκεντρώνονται σε πρόχειρους χώρους συνάθροισης που λειτουργούν παράνομα, κυρίως σε υπόγεια και πάρκινγκ, στην ελληνική πρωτεύουσα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι χώροι αυτοί είναι εντελώς ακατάλληλοι, αλλά και επικίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή πάντως, κάτοικοι του Βοτανικού, όπου κατασκευάζεται το τέμενος, προβάλλουν ενστάσεις και (μολονότι ξεκαθαρίζουν ότι δεν είναι γενικά αντίθετοι με την κατασκευή του τεμένους) υποστηρίζουν ότι η περιοχή είναι ακατάλληλη για αυτόν τον σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακριβώς στην ίδια περιοχή έχει οριστεί και ο χώρος για να δημιουργηθεί και το αποτεφρωτήριο νεκρών.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου «Προοδευτική Ένωση Βοτανικού – Ρουφ», Νίκος Τοπούζης, δηλώνει στο iefimerida πως με αυτόν τον τρόπο σταδιακά η περιοχή θα γκετοποιηθεί.

«Αρνητικοί είμαστε στο να γίνει στη θέση που (δυστυχώς) γίνεται, δηλαδή μέσα και αυτό στον Ελαιώνα, επάνω στην Ιερά Οδό, απέναντι από την ελιά του Πλάτωνα. Αντί να αναδειχθεί η περιοχή όπως προβλεπόταν, θα γίνει σημείο συγκεντρώσεως και γκετοποίησης, με τα όποια επακόλουθα, διότι κανένας από τους κατοίκους δεν έχει πειστεί, όπου κι αν ανήκει κομματικά, μέσα στον πολύπαθο Ελαιώνα, που το Προεδρικό Διάταγμα του 1995 του Λαλιώτη άλλα προόριζε να γίνουν και άλλα γίνονται, καταστρατηγώντας το σιγά σιγά, όπως τώρα θέλει ο δήμος της Αθήνας να κάνει το αποτεφρωτήριο», τονίζει ο κ. Τοπούζης.

Νέα εμπόδια στην κατασκευή

Μετά από αρκετά προβλήματα αλλά και αντιδράσεις φορέων, αλλά και ομάδων ακροδεξιών και θρησκευτικών οργανώσεων, το έργο προχώρησε και αυτή τη στιγμή, όπως διαβεβαίωσε στο iefimerida αρμόδια πηγή που παρακολουθεί την κατασκευή του τεμένους, «έχει ολοκληρωθεί το κτίσμα και μένει να ολοκληρωθεί η εσωτερική διαμόρφωση, αλλά και ο ευρύτερος περιβάλλων χώρος».




Μάλιστα, όπως τονίζει η ίδια πηγή, «μένει να συνεννοηθούν η κεντρική κυβέρνηση με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη διαμόρφωση του χώρου». Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, ένα από τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την κατασκευή του τεμένους είναι ότι το έργο ξεκίνησε με άλλο καθεστώς στον τρόπο ελέγχου των συμβάσεων και έπρεπε να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστούν κάποια γραφειοκρατικά εμπόδια, κάτι που έγινε πριν από λίγες μέρες από το υπουργείο Υποδομών.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως χρειάζεται και επέκταση της εργολαβίας, καθώς πρέπει να κατεδαφιστούν τα κτίσματα που βρίσκονται στο οικόπεδο γύρω από το τζαμί.

Το ισλαμικό τέμενος της Αθήνας, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει χωρητικότητα το πολύ για 500 άτομα και δεν θα διαθέτει μιναρέ. Αυτή τη στιγμή για την κατασκευή του τζαμιού εμπλέκονται αρκετά υπουργεία και άλλοι δημόσιοι φορείς.



Το υπουργείο Παιδείας θα έχει τον πρώτο λόγο στη λειτουργία του τεμένους (όταν ολοκληρωθεί), αυτή τη στιγμή όμως την κατασκευή του έργου διαχειρίζεται το υπουργείο Υποδομών, ενώ στη διαδικασία εμπλέκονται ο στρατός (έχει παραχωρήσει το οικόπεδο) και ο δήμος Αθηναίων (βρίσκεται εντός ορίων του δήμου).




«Η καθυστέρηση στην κατασκευή και στη λειτουργία του τεμένους λειτουργεί εις βάρος της πολιτικής για την ορθή και νόμιμη λειτουργία μουσουλμανικών ευκτηρίων οίκων στην Αθήνα και σε διεθνές επίπεδο λειτουργεί εναντίον των εθνικών μας συμφερόντων» λέει στο iefimerida ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Καλαντζής.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις αιτιάσεις των μουσουλμάνων, που κάνουν λόγο για μεγάλες καθυστερήσεις, τόνισε με νόημα: «Όπως ξέρετε, το υπουργείο Παιδείας δεν χτίζει κτίρια».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών, που έχει αναλάβει την κατασκευή, μέσω διαρροών επισημαίνει στο iefimerida πως «την ευθύνη για την κατασκευή του έργου την έχει ο κατασκευαστής που έχει πάρει την εργολαβία» και ξεκαθαρίζει πως «δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση που να καθυστερεί το έργο».


iefimerida