Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΣΤΟΝ GUARDIAN ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ: «Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΚΟΟΟΤΗΤΑ ΣΕ ΡΩΣΟΥΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ» ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΤΗ ΔΙΝΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΣΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Μεταξύ αυτών και ο γνωστός μας, από την σχέση του με την Ελλάδα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικ...





Μεταξύ αυτών και ο γνωστός μας, από την σχέση του με την Ελλάδα, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ

Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι και μέλη της ουκρανικής ελίτ, που κατηγορούνται για διαφθορά, συγκαταλέγονται μεταξύ των εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αποκτήσει διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο των αμφιλεγόμενων προγραμμάτων "χρυσής βίζας" όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».






Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση της Κύπρου έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισ. ευρώ από το 2013, παρέχοντας υπηκοότητα στους ξένους μεγιστάνες και δίνοντάς τους το δικαίωμα να ζουν και να εργάζονται σε όλη την Ευρώπη, με αντάλλαγμα επενδύσεις. Μόνο πέρυσι υπολογίζεται ότι εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος.

Πριν από το 2013, η κυπριακή υπηκοότητα δινόταν μόνο επιλεκτικά από υπουργούς, σε μία πιο «ανεπίσημη» εκδοχή του σημερινού προγράμματος. Παράλληλα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της μία λίστα με ονόματα που διέρρευσε, στην οποία περιλαμβάνονται εξέχοντες επιχειρηματίες και άτομα με σημαντική πολιτική επιρροή.




Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτεται λίστα με τα ονόματα των ολιγαρχών που έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένα πρώην μέλος του ρωσικού Κοινοβουλίου, ο ιδρυτής της μεγαλύτερης εμπορικής τράπεζας της Ουκρανίας και ένας δισεκατομμυριούχος από τον χώρο των τυχερών παιχνιδιών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται το πολύ γνωστό, από την σχέση του και με την Ελλάδα, όνομα του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, καθώς και αυτό του Ραμί Μακλούφ. Πρόκειται για τον ξάδελφο του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ της Συρίας, ο οποίος υπέστη για πρώτη φορά αμερικανικές κυρώσεις το 2008, για διαφθορά. Η Κύπρος του έδωσε την υπηκοότητα το 2010, χωρίς να είναι σαφής ο τρόπος και το αν ο έλεγχος ήταν πλήρης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κατάλογος των ονομάτων αναδεικνύει αυτή την ελάχιστα γνωστή, αλλά εξαιρετικά επικερδή πτυχή και εγείρει ερωτήματα για τους ελέγχους ασφαλείας που διενεργούνται από τις κυπριακές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.