Beaking News

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 26, 2017

ΝΕΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ: ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΓΙΑ ΑΟΡΙΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΘΕ ΤΑΞΙΔΙ ΠΡΟΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΧΩΡΕΣ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εξέδωσε νέο διάταγμα με το οποίο απαγορεύει για αόριστο χρόνο σχεδόν κάθε ταξίδι προς τις ΗΠΑ από επτα χώρες, στις οποίος συμπεριλαμβάνονται αυτές που ήταν και στην αρχική ταξιδιωτική απαγόρευση, επικαλούμενος απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Το νέο διάταγμα έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος από την αρχική απαγόρευση και επιβάλει μόνιμους περιορισμούς στα ταξίδια και όχι μόνο αναστολη 90 ημερών που είχε εγκρίνει ο κ. Τραμπ μόλις είχε αναλάβει την εξουσία.
Σύμφωνα με τη «New York Times», αξιωματούχοι λένε πως το νέο διάταγμα ήταν το αποτέλεσμα μίας συστηματικές και αυστηρής εξέτασης των κινδύνων ασφάλειας και σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί το χαοτικό αποτέλεσμα της πρώτης απαγόρευσης. Η προσθήκη δε μη μουσουλμανικών χωρών μπορεί να διευθετήσει τις νομικές διαμάχες που είχαν προκληθεί στηριζόμενες σε διακρίσεις βάσει της θρησκείας.

Από τον επόμενο μήνα, οι περισσότεροι πολίτες του Ιράν, της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης, της Σομαλίας, του Τσαντ και της Βόρειας Κορέας θα απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ. Ακόμημ πολίτες του Ιράκ και ορισμένες ομάδες ανθρώπων από τη Βενεζουέλα που θέλουν να επισκεφτούν τις ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν περιορισμούς ή υψηλά μέτρα ελέγχου.

Ειδικότερα, από τον κατάλογο των χωρών στους πολίτες των οποίων απαγορεύεται η είσοδος αποσύρθηκε το Σουδάν.

Η νέα απαγόρευση, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ τη 18η Οκτωβρίου, ακολουθεί την επανεξέταση των αρχικών διαταγμάτων του Τραμπ, τα οποία είχαν αμφισβητηθεί από τα αμερικανικά δικαστήρια.

Οι προσθήκες της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας διευρύνουν την εμβέλεια της απαγόρευσης, που αρχικά έθετε στο στόχαστρο χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.

«Η Βόρεια Κορέα δεν συνεργάζεται με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε κανένα πεδίο και δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών», αναφέρεται σε μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση.

Στέλεχος της κυβέρνησης που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους αναγνώρισε πάντως ότι ο αριθμός των Βορειοκορεατών οι οποίοι ταξιδεύουν στις ΗΠΑ είναι πολύ μικρός.

Η ισχύουσα απαγόρευση εισόδου, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο, εξέπνεε το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα ώρα Ελλάδας). Νωρίτερα την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την απαγόρευση «όσο πιο σκληρή, τόσο το καλύτερο».

Μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter επέμεινε ότι «Το να γίνει η Αμερική ασφαλής είναι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μου. Δεν θα επιτρέπουμε την είσοδο στη χώρα μας σε όσους δεν μπορούμε να κάνουμε πλήρη έλεγχο ασφαλείας».

Το αμερικανικό Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματίσει να εξετάσει τη 10η Οκτωβρίου εάν η ισχύουσα απαγόρευση αποτελούσε διάκριση σε βάρος των μουσουλμάνων και κατά συνέπεια αντέβαινε το Σύνταγμα των ΗΠΑ.
ekirikas
« Προηγουμενη
Επομενη »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.