Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ - ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ! - ΒΙΝΤΕΟ

Καζάνι που βράζει η Ισπανία δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία - Εισβολή της εθνοφυλακής στο το...





Καζάνι που βράζει η Ισπανία δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στην Καταλονία - Εισβολή της εθνοφυλακής στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών - Συνέλαβαν κορυφαία στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης - Οργή λαού και χιλιάδες στους δρόμους της Βαρκελώνης κατά της Μαδρίτης - "Καταργήσατε την αυτονομία της Καταλονίας" δήλωσε ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης
Εκτός ελέγχου βγαίνει η κατάσταση στην Ισπανία, δυο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στην Καταλονία, για την ανεξαρτητοποίησή της. Η κυβέρνηση Ραχόι συλλαμβάνει μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και προκαλεί (ακόμη μεγαλύτερο) κύμα οργής.





Είναι που είναι η κυβέρνησή του με «πήλινα πόδια», δεν θέλει ούτε και σκέφτεται το ενδεχόμενο απόσχισης της Καταλονίας ο Μ. Ραχόι. Και φαίνεται πως ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει χάσει τον έλεγχο. Τόσο που η κατάσταση μοιάζει να ξεφεύγει επικίνδυνα.

Σε δυο εβδομάδες, έχει προγραμματιστεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Ένα αίτημα των Καταλανών που η κυβέρνηση της Μαδρίτης δεν θέλει ούτε ν’ «ακούει». Και κάνει με λάθος τρόπο τα πάντα για να το αποτρέψει.

Όπως το να στέλνει την εθνοφυλακή να κάνει έφοδο στο τοπικό υπουργείο Οικονομικών και να συλλαμβάνει όχι ένα αλλά 12 κορυφαία στελέχη της τοπικής κυβέρνησης.

Καταλονία: «De facto κατάργηση της αυτονομίας μας»

Η ισπανική κυβέρνηση κατάργησε de facto την αυτονομία της Καταλονίας, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) Κάρλες Πουτζεμόντ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση Ραχόι πως «έχει επιβάλει ντε φάκτο ένα κράτος εξαίρεσης».

Παρά τον γενικότερο ξεσηκωμό που έβγαλε στους δρόμους χιλιάδες Καταλανούς, ο Πουτζεμόντ απηύθυνε κάλεσμα για ηρεμία. Κάλεσε τους Καταλανούς να απαντήσουν με «σθένος και ηρεμία» προσερχόμενοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.

Ο Πουτζεμόντ εμφανίσθηκε στην γοτθική αίθουσα του Μεγάρου της Τζενεραλιτάτ πλαισιωμένος από τους υπουργούς του. Ήθελε να διαβάσει στους δημοσιογράφους και τους Καταλανούς την ανακοίνωση της κυβέρνησής του για την αντίδρασή της απέναντι στην κράτηση 14 λειτουργών, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής το πρωί της Τετάρτης (20.09.2017).


Η εθνοφυλακή της Ισπανίας έκανε εφόδους, το πρωί της Τετάρτης, στο υπουργείο Οικονομικών της Καταλονίας και σε άλλες έδρες της τοπικής κυβέρνησης. Ακολούθησαν συλλήψεις κορυφαίων στελεχών της καταλανικής κυβέρνησης.

Ένας από αυτούς ο Τζοσέπ Μαρία Τζόβε, δεξί χέρι του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της Καταλονίας, Οριόλ Τζουνκέρας. Ο Τζόβε είναι γενικός γραμματέας της αντιπροεδρίας και γγ του συμβουλίου Οικονομίας.




Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο Γ.Γ. του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ

Στόχος της επιχείρησης η παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου. Το δημοψήφισμα έχει εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Που έγιναν έρευνες

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι έρευνες από την Εθνοφυλακή έγιναν: στο υπουργείο Οικονομικών, στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης.

Στόχος αφενός ο εντοπισμός εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αφετέρου να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλονίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.



ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.