Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

ΕΚΚΛΗΣΗ: Η 52ΧΡΟΝΗ ΟΜΟΓΕΝΗΣ CHRISTINA MAJOY APOSTOLAKOS ΨΑΧΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟ - ΔΗΜΗΤΡΗ... ΕΧΑΣΕ ΚΑΘΕ ΙΧΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70

Ο πατέρας της Χριστίνας, Χρήστος- Δημήτρης Αποστολάκος, σε ηλικία 40 ετών. Η μόνη φωτογραφία που έχει στα χέρια της η κόρη του. CHRI...






Ο πατέρας της Χριστίνας, Χρήστος- Δημήτρης Αποστολάκος, σε ηλικία 40 ετών. Η μόνη φωτογραφία που έχει στα χέρια της η κόρη του. CHRISTINA MAJOY-APOSTOLAKOS, ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.».

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Η Χριστίνα Ματζόι Αποστολάκου (Christina Majoy Apostolakos), γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1965 και είναι το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά που απέκτησαν ο Χρήστος-Δημήτρης Αποστολάκος (αργότερα Τζίμυ ή Τζέιμς) και η Γαλλοκαναδή σύντροφός του Κλοντέτ Λεβέφρ.




Η Χριστίνα, και τα αδέλφια της, έχασαν κάθε ίχνος του πατέρα τους στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 όταν οι γονείς τους χώρισαν με θυελλώδη τρόπο και η κηδεμονία των παιδιών πέρασε, με δικαστική απόφαση, στη δικαιοδοσία της μητέρας. Από τότε όχι μόνο δεν τον ξαναείδαν αλλά δεν είχαν -και δεν έχουν έως σήμερα- την παραμικρή πληροφορία για την τύχη του.

Η 52χρονη σήμερα Χριστίνα, που μένει στην πόλη Ραλί στη Βόρεια Καρολίνα, μέσω του «Ε.Κ.», απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για τον πατέρα της. Ο οποίος σήμερα είναι 86 ετών, γεννημένος την 1η Ιανουαρίου 1931, και κατά πιθανότητα -όπως εκτιμά η κόρη του- μένει στο Μόντρεαλ ή στη Νέα Υόρκη.

Η Χριστίνα Αποστολάκου, με την κόρη της Αλίσια- Χριστίνα. «Αν είχα μια ευχή, θα ήταν να ξαναβρώ τον πατέρα μου», λέει. Φωτογραφία: CHRISTINA MAJOY-APOSTOLAKOS, ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.».






«Πάντα έψαχνα να βρω επαφή μαζί του. Αλλά τα τελευταία χρόνια είχα σταματήσει τις έρευνές μου. Ο σύζυγός μου νόσησε από καρκίνο και ήμουν διαρκώς στο πλευρό του. Εφυγε από την ζωή πέρυσι, στις 31 Οκτωβρίου. Τις τελευταίες εβδομάδες νιώθω και πάλι δυνατή ώστε να συνεχίσω τις προσπάθειές μου και να εντοπίσω τον πατέρα μου», λέει η Χριστίνα, ευχαριστώντας προκαταβολικά όποιον μπορεί να την βοηθήσει, ακόμη και με την -φαινομενικά- πιο ασήμαντη πληροφορία.

Η ιστορία του Χρήστου-Δημήτρη Αποστολάκου στον Καναδά, όπως την περιγράφει στον «Ε.Κ.» η κόρη του, ξεκινά όταν φτάνει αεροπορικώς στο Μόντρεαλ μαζί με την αδελφή του Αρτεμις (Ντιάνα). Τους ακολούθησαν όλα τα αδέλφια της οικογένειας. Η Παναγιώτα, η Σούλα (Χρυσούλα ή Αθανασία), η Νούλα (Μυρσίνη ή Αννα), η Δήμητρα και ο Στυλιανός (Στάνλεϊ). Ολα τα αδέλφια έμεναν μαζί τον πρώτο καιρό της παραμονής τους στον Καναδά.

Η Αρτεμις ήταν η πρώτη που έφυγε για την Νέα Υόρκη. Εκεί παντρεύτηκε έναν Ιταλό. Την ακολούθησαν η Σούλα και η Νούλα Αποστολάκου που έπιασαν δουλειά σ’ ένα ξενοδοχείο. Πίσω στο Μόντρεαλ έμεινε η Παναγιώτα και ο Χρήστος-Δημήτρης ενώ η Δήμητρα, η μικρότερη όλων των αδελφιών -που πρέπει σήμερα να είναι 78 ετών- παντρεύτηκε και μετακόμισε στο Βανκούβερ. Πιθανότατα εκεί την ακολούθησε και ο Στυλιανός (Στάνλεϊ).H Χριστίνα στον γάμο της ετεροθαλούς αδελφής της, σε ηλικία 5 ετών. Το κοριτσάκι αριστερά, με την ανθοδέσμη στο χέρι. CHRISTINA MAJOY-APOSTOLAKOS, ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟΝ «Ε.Κ.».

«Ο πατέρας μου στο Μόντρεαλ έπιασε δουλειά στο εστιατόριο ‘Princess’ που ανήκε στον θείο του. Το εστιατόριο βρισκόταν στη δυτική πλευρά της οδού Ζαν Ταλόν, στον αριθμό 456 και ήταν ξακουστό για τις σούπες που σέρβιρε. Η μητέρα μου, εκείνη την εποχή, έμενε ακριβώς πάνω απ’ το εστιατόριο, μαζί με την γιαγιά μου Αντριάν Κουσόν. Εκεί ήταν που οι γονείς μου γνωρίστηκαν», λέει στον «Ε.Κ.» η Χριστίνα.

Η μητέρα της Κλοντέτ Λεφέβρ, 85 ετών σήμερα, είχε ήδη από τον πρώτο της γάμο δυο παιδιά. Με τον Χρήστο-Δημήτρη, εκτός από την Χριστίνα, απέκτησαν μια ακόμη κόρη, την Τζέιν-Σούλα Αποστολάκου, γεννημένη το 1967 και τον Χρήστο-Δημήτρη Αποστολάκο, γεννημένο το 1970.

«Οταν γεννήθηκα και καθώς ήμουν το πρώτο εγγόνι, ήρθε για λίγες μέρες στο Μόντρεαλ να μας δει η γιαγιά μου απ’ την Ελλάδα. Δεν έμαθα ποτέ τ’ όνομά της. Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν μιλούσε Αγγλικά» λέει η Χριστίνα, το δεύτερο όνομα της οποίας είναι Ντιάνα, το όνομα της θείας της, που εργαζόταν και εκείνη στο εστιατόριο «Princess» στη οδό Ζαν Ταλόν.

Το 1971 το ζευγάρι χώρισε υπό ταραχώδεις συνθήκες. «Η μητέρα μου λέει σήμερα ότι δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Την επόμενη χρονιά, το 1972, με απόφαση δικαστηρίου, η κηδεμονία των τριών παιδιών πέρασε στην μητέρα μου. Και από τότε χάθηκε κάθε επαφή με τον πατέρα», λέει η Χριστίνα.

Τον πρώτο καιρό ο Χρήστος-Δημήτρης Αποστολάκος έκανε προσπάθειες να δει τα τρία παιδιά του. Αλλά η πρώην σύντροφός του ήταν ανένδοτη. «Ηταν πάρα πολύ θυμωμένη μαζί του. Ετσι, σιγά σιγά, χάθηκε κάθε επικοινωνία. Τόσο με τον ίδιο όσο και με τα αδέλφια του. Αλλωστε, κάποιες από τις αδελφές του δεν ήταν ποτέ χαρούμενες που ο πατέρας είχε επιλέξει μια ξένη γυναίκα -η μητέρα μου είναι Γαλλίδα- και όχι μια Ελληνίδα», θυμάται η 52χρονη ομογενής.





Χρόνια αργότερα, όταν η Χριστίνα, ξεκίνησε ν’ αναζητά τα ίχνη του πατέρα της, δεν είχε στα χέρια της το παραμικρό στοιχείο. Ούτε καν μια φωτογραφία του καθώς εκείνος, φεύγοντας από το σπίτι, είχε πάρει μαζί του το οικογενειακό άλμπουμ.

Μόλις πριν από μερικές μέρες έφτασε στα χέρια της μια φωτογραφία που δείχνει τον Χρήστο-Δημήτρη Αποστολάκο στον γάμο της ετεροθαλούς αδελφής της Κάρολ. Η φωτογραφία -η μόνη που έχει στα χέρια της η Χριστίνα- τραβήχτηκε το 1970 και ο πατέρας της πλησίαζε τότε τα σαράντα του χρόνια.

Η αναζήτησή της δοκίμασε την σχέση της με την μητέρα της η οποία πάντα αρνείτο να δώσει κάποιο στοιχείο ικανό να οδηγήσει στην οικογένεια του πρώην συντρόφου της, επικαλούμενη ότι δεν θυμάται.
Στην φωνή της Χριστίνας καταλαβαίνει κανείς την αγωνία της.

«Γνωρίζω τόσα πολλά για την οικογένεια της μητέρας μου και σχεδόν τίποτα για την οικογένεια του πατέρα μου», μας λέει. Γνωρίζει ότι το επίθετο Αποστολάκος είναι συνηθισμένο στην Νότια Πελοπόννησο.

Και προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο που έχει προκύψει από την έρευνά της. Η οικογένεια του πατέρα της, πιθανότατα, κατάγεται από ένα χωριό που ονομάζεται Δάφνη, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η πληροφορία αυτή είναι ακριβής. Νότια της Σπάρτης, πάντως, στην Λακωνία υπάρχει χωριό με το όνομα Δάφνη, εν τούτοις το ίδιο όνομα υπάρχει και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, όπως κοντά στα Καλάβρυτα.

Η Χριστίνα Αποστολάκου -αυτό είναι το επίθετο που χρησιμοποιεί- έχει δυο παιδιά για τα οποία μας μιλά με πολλή περηφάνια. Την 30χρονη Αλίσια-Χριστίνα και τον 24χρονο Μπράντον. Μοιράζεται με τον «Ε.Κ.» την ιστορία της, επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο την έκκλησή της για πιθανές πληροφορίες.

Η ίδια έχει απλώσει την έρευνά της σε τρεις περιοχές. Στη Νέα Υόρκη, στο Μόντρεαλ και στο Βανκούβερ ψάχνοντας έναν ιστό σύνδεσης με τον πατέρα της. «Αν είχα μόνο μια ευχή θα ήταν να τον ξαναβρώ», μας λέει.

ekirikas

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.