Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΑΡΧΟΝΤΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΤΑ 60 ΤΟΥ!

Αμείλικτος δικαστής, καλοσυνάτος γιατρός, μαχητικός δικηγόρος, πανεπιστημιακός, διοικητής χωροφυλακής, ανώτατος υπάλληλος υπουργείων, ...




Αμείλικτος δικαστής, καλοσυνάτος γιατρός, μαχητικός δικηγόρος, πανεπιστημιακός, διοικητής χωροφυλακής, ανώτατος υπάλληλος υπουργείων, πρόεδρος γενικώς (δικαστηρίων, επιτροπών, καλλιστείων) και ζάπλουτος βιομήχανος φυσικά, ο ελληνικός κινηματογράφος είχε βρει τον άνθρωπο που χρειαζόταν όταν έψαχνε ρόλους σοβαρών και άτεγκτων μεγαλοαστών.




Και τον βρήκε εκεί που δεν τον έψαχνε, μιας και ο Άγγελος Μαυρόπουλος ήταν στη μεγάλη καριέρα του ηθοποιός του μουσικού θεάτρου και το πέρασμα στη μεγάλη οθόνη δεν θα το έκανε παρά σε προχωρημένη ηλικία!

Ακόμα κι έτσι όμως άφησε το στίγμα του στο πανί νιώθοντας εξόχως άνετα είτε έπαιζε κωμωδία είτε δράμα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο υποκριτικό αποτέλεσμα των ταινιών που πήρε μέρος.

Στο μουσικό θέατρο έπαιζε άλλωστε από 17 χρονών παιδί, αφήνοντας το στίγμα του στην οπερέτα όπως λίγοι συνάδελφοί του. Ερμηνείες που χάθηκαν φυσικά και τις σκέπασε η λήθη του χρόνου, τον Μαυρόπουλο θα τον απολάμβαναν ωστόσο όλοι από το ασπρόμαυρο σελιλόιντ που διατήρησε την κληρονομιά του αναλλοίωτη.





Γιατί μιλάμε για περισσότερες από 70 ταινίες στο ενεργητικό του, παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, οι οποίες έγιναν όλες μέσα στη δεκαετία του 1960 ουσιαστικά. Η χρυσή εποχή του ελληνικού σινεμά είχε πάντα κάτι από το ήθος και την ευγένεια του Μαυρόπουλου εντός της, ενός ανθρώπου που έδινε κύρος στις παραγωγές και καλλιτεχνικό άρωμα.

Προικισμένος με ιδιαίτερα λυρικό κύτταρο αλλά και ερμηνευτική δεινότητα, ο Μαυρόπουλος ήταν άλλος ένας μεγάλος δευτερορολίστας που έκανε τον όρο να αφορά αποκλειστικά στον χρόνο συμμετοχής του. Με την αρχοντιά που εξέπεμπε και τις δυνατές ερμηνείες του, δεν υπήρχε απλώς στην κινηματογραφική σκηνή αλλά αντιθέτως την καθόριζε δραματουργικά, αποδεικνύοντας τι σημαίνει ηθοποιός στην πράξη.

Και αυτό το «ηθοποιός» ήταν γι’ αυτόν τρόπος ζωής. Ηθοποιός ήταν η πρώτη και η δεύτερη σύζυγός του, ηθοποιοί ήταν οι παρέες του, ηθοποιός θα γινόταν τελικά και η κόρη του, η Γκέλυ Μαυροπούλου…

Πρώτα χρόνια


Ο Άγγελος Μαυρόπουλος γεννήθηκε το 1901. Υπάρχουν πηγές που τοποθετούν τη γέννησή του στη Μικρά Ασία και τον ερχομό της ξεριζωμένης οικογένειας στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Σε κάθε περίπτωση, ο νεαρός εκδηλώνει το ταλέντο του στην υποκριτική και τη μουσική από τρυφερή ηλικία και ήδη στα 17 του θα πρωτοανέβει δειλά-δειλά στη σκηνή του μουσικού θεάτρου.

Εξίσου νεαρός θα γνωρίσει και τον έρωτα στο πρόσωπο μιας συναδέλφου. Η νεαρά δεν είναι άλλη από τη μεγάλη ηθοποιό μας Μαρίκα Κρεβατά. Το ζευγάρι θα παντρευτεί στις αρχές της δεκαετίας του 1930, θα υποδεχτεί τον Οκτώβριο του 1932 την κόρη τους, Γκέλυ Μαυροπούλου, και τρεις μήνες μετά τη γέννηση του μωρού θα χωρίσουν...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.