Page Nav

HIDE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΣΚΛΑΒΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ

Breaking News:

latest

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΤΑ 249 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ο Επίσκοπος Ξάνθου, Δημήτριος, με τη δήμαρχο της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου (στη μέση) και άλλους παράγοντες, στο ιερό προσκύνημα τ...






Ο Επίσκοπος Ξάνθου, Δημήτριος, με τη δήμαρχο της πόλης του Αγίου Αυγουστίνου (στη μέση) και άλλους παράγοντες, στο ιερό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου στον Αγιο Αυγουστίνο.





Του Σταύρου Μαρμαρινού.

ΤΑΜΠΑ. Kάποτε, συγκεντρώνονταν εκεί οι πρώτοι Ελληνες της Αμερικής. Παρηγοριόντουσαν μεταξύ τους για τις περιπέτειες που πέρασαν με τα καράβια στον Ατλαντικό όταν τους μετέφεραν στο Νέο Κόσμο.

Πολλοί πέθαναν στο μακρινό εκείνο ταξίδι. Αλλοι πέθαναν από τις κακουχίες και την εξαντλητική εργασία που τους υποχρέωσαν να κάνουν στις επικίνδυνες και άγριες τότε εκτάσεις της σημερινής Νιού Σμύρνα. Εκεί παρηγοριόντουσαν, γνωρίζονταν καλύτερα μεταξύ τους και προσεύχονταν.





Ο ίδιος χώρος στη γραφική και ιστορική πόλη του Αγίου Αυγουστίνου, διαμορφώθηκε εδώ και αρκετά χρόνια και στη θέση του, υπάρχει σήμερα το ιερό προσκύνημα του Αγίου Φωτίου. Εκεί τιμήθηκε τη Δευτέρα, όπως γίνεται κάθε χρόνο, η 249η επέτειος από την άφιξη και εγκατάσταση των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής.

Στον εορτασμό παραβρέθηκε και η δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, Νάνσυ Σέιβερ, η οποία και επέδωσε επίσημη διακήρυξη της πόλης. Μιλώντας, αναφέρθηκε στους πρώτους Ελληνες, που μαζί με άλλους αποίκους από την Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, είχαν μεταφερθεί στη Φλόριδα, με υποσχέσεις εργασίας και ενός καλού μέλλοντος, αλλά διαψεύστηκαν. Η κ. Σέιβερ, επαίνεσε την πολύτιμη συνδρομή των Ελλήνων για τη δημιουργία αυτής της ιστορικής πόλης, αλλά και την προσφορά των σημερινών ομογενών στην ανάπτυξη και πρόοδό της.


Η δήμαρχος του Αγίου Αυγουστίνου, Νάνσυ Σέιβερ, διαβάζει την επίσημη διακήρυξη της πόλης για την επέτειο της άφιξης και εγκατάστασης των πρώτων Ελλήνων στην Αμερική.
Στα πλαίσια του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή θαλάσσιος περίπατος, που οργάνωσε η κοινότητα της Αγίας Τριάδος, με τη συμμετοχή πολλών ομογενών.

Το πρωί της Δευτέρας, τελέστηκε Θεία Λειτουργία, καθώς και μνημόσυνο στον Αγιο Φώτιο, από τον ιερατικό προϊστάμενο της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Αγίου Αυγουστίνου, π. Τζον Χέις. Ο ίδιος διάβασε και μήνυμα του επισκόπου Ατλάντας, κ. Αλεξίου, ο οποίος τόνισε ότι οι πρώτοι Ελληνες που έφτασαν στο Νέο Κόσμο, μετέφεραν μαζί τους την πίστη και τις αξίες της καταγωγής τους, ενώ έκανε αναφορά και στη σημασία της ελληνικής κληρονομιάς.

Αναφορά έκανε με το μήνυμά του, επίσης, στην πίστη προς το λεγόμενο «αμερικανικό όνειρο», καθώς και το χριστιανικό ήθος. Συνεχάρη, ακόμα, τους οργανωτές του εορτασμού και εξέφρασε την ελπίδα, να εμπνέονται και σήμερα όλοι από το πνεύμα των πρώτων Ελλήνων αποίκων.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, διάβασε ο επίσκοπος Ξάνθου, Δημήτριος. Μεταξύ άλλων, τονίζεται η σημασία της χριστιανικής πίστης, καθώς και του ελληνικού πνεύματος, ενώ εξαίρεται η ανάγκη μνήμης και τιμής των πρώτων Ελλήνων της Αμερικής.

Διαβάστηκαν, επίσης, μηνύματα της προέδρου της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής, Μαρίας Λόγκους, και του υπάτου προέδρου της μεγαλύτερης ελληνοαμερικανικής οργάνωσης, AHEPA, Ανδρέα Ζαχαριάδη.

Στις 26 Ιουνίου 1768 οκτώ πλοία υπό τη διοίκηση του Σκωτσέζου ιατρού Δρα Αντριου Τέρνμπουλ και με εντολή της Μεγάλης Βρετανίας άρχισαν να καταφθάνουν στον Αγιο Αυγουστίνο. Είχαν αναχωρήσει στις 17 Απριλίου 1768 από την Ευρώπη με 1.403 άτομα, με εντολή να δημιουργηθεί η αποικία της Νιου Σμύρνα.

Πεντακόσιοι περίπου από τους εποίκους ήταν Ελληνες. Οι έποικοι εκείνοι πέρασαν πολλές κακουχίες και έγιναν θύματα μεγάλης εκμετάλλευσης στη Νιου Σμύρνα, πριν φύγουν από εκεί. Στον Αγιο Αυγουστίνο εγκαταστάθηκαν το 1776.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.